Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο

«Κλείδωμα» κερδοφόρων θέσεων σε τράπεζες και blue chips από τους επενδυτές, με τον ΓΔ ωστόσο να παραμένει σε επαφή με τα υψηλά. Σε ποια «χαρτιά» επιμένουν οι αγοραστές.

Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, με οριακές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επενδυτές «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους σήμερα -τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Από 0,22% χαμηλότερα τα futures του S&P500, με την προσοχή στη Fed και τα οικονομικά αποτελέσματα.
Στις 15.038 (-0,38%) ο DAX, με το βλέμμα στην ΕΚΤ και την άρνηση του Γερμανού υπ.Οικ. στο αίτημα του επιτρόπου για θέματα Οικονομίας να υποστηριχθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης. Με το συγκεκριμένο έχει ανοίξει -ήδη- νέος γύρος αντιπαράθεσης σε Βρυξέλλες και Βερολίνο-Παρίσι-Ρώμη, με τη Γερμανία για ακόμη μία -πολλοστή- φορά να προτάσσει τη δημοσιονομική της ισχύ αντιτιθέμενη σε οποιαδήποτε προσπάθεια (υπο)στήριξης τρίτων.

Σε αυτό το περιβάλλον, στην Αθήνα συνεχίζεται για δεύτερη-τρίτη συνεδρίαση η μερική κατοχύρωση θέσεων από κερδισμένους επενδυτές του Ιανουαρίου. Σε τραπεζικές μετοχές και πολλά blue chips το «ταμείο» με μεγαλύτερη ή μικρότερη απόδοση.

Στις 1.023,18 (-0,16%) ο Γενικός Δείκτης, με ελεγχόμενη ροή από την πλευρά των πωλητών -στα 12,5 εκατ. με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, με μόλις μία προσυμφωνημένη εντολή για 143.000 τμχ. της Εθνικής στα 4,332 ευρώ.

Υπερτερούν οι πωλητές σε 18 από τις 25 μετοχές του FTSE25, με συνέπεια τη διόρθωσή του έως τις 2.475 μονάδες.

Στις 2.470-2.460 μονάδες μία καλή περιοχή στήριξης-εκκίνησης από αύριο για τον Φεβρουάριο, μένει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια της συνεδρίασης. Με σχεδόν διψήφια μεταβολή (9,91%) για τον Ιανουάριο και με διψήφια κοντά στο 20% για τον ΔΤΡ, το φυσιολογικό είναι η συνέχιση των ελεγχόμενων ρευστοποιήσεων, το πιθανότερο με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των στηρίξεων (σε εβδομαδιαίο).

Σε ΟΤΕ, Εθνική, Mytilineos, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με τους αγοραστές υπέρτερους μόνο στη Eurobank (1,205) και χωρίς μεταβολή στην Πειραιώς (1,8665).

Στο 38/45 μετοχές με θετικό/αρνητικό πρόσημο αποτυπώνεται πλήρως η μέχρι νωρίτερα τάση της αγοράς, καθώς οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ακριβώς σε αυτές που όλο τον Ιανουάριο επικεντρωνόταν το 90% του ημερήσιου τζίρου, που κατά κανόνα υπεραπέδωσαν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 2/1 μέχρι και τελευταία.

Για αυτό και η συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα mid caps, με τον FTMidCap με οριακά θετικό πρόσημο στις 1.565 μονάδες.

AVAX (0,965), Alumil (2,17), Entersoft (3,95), Epsilon Net (6,80), Intrakat (1,528), BriQ (1,96), Profile (3,12), Fourlis (3,72) από τις 20 του δείκτη με αγοραστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v