Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει υψηλότερα με μπροστάρη τον ΟΤΕ

Πάνω από τις 1.060 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τη μετοχή του ΟΤΕ σε θέση οδηγού. Τζίρος και κέρδη για τράπεζες και blue chips. Συνεχίζει... ακάθεκτη (+29,91%) η MΙG.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει υψηλότερα με μπροστάρη τον ΟΤΕ

Ζήλεψαν τις επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη Φρανκφούρτη και «γύρισε» ανοδικά νωρίτερα ο DAX.

Συνεχίζεται η υπεραπόδοση στα καθ' ημάς έναντι των ευρωπαϊκών, καθώς οι επενδυτές, μεταφέροντας μέρος της ρευστότητας σε δεικτοβαρή χαρτιά που είχαν μείνει πίσω, φέρνουν τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.060 μονάδων.

Μεταφορά κυρίως στον τίτλο του ΟΤΕ, διακριτά τη Δευτέρα, ξεκάθαρα χθες με θεαματική αύξηση συναλλαγών, που ως αποτέλεσμα έχουν την ισχυρή αντίδραση έως 4,45% υψηλότερα στα 15,46 ευρώ.

Στην πρώτη θέση όσον αφορά στον τζίρο -για δεύτερη σερί συνεδρίαση- είναι προφανές πως στη μετοχή τοποθετούνται «ισχυρά ξένα χέρια» με ορίζοντα την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων-ενημέρωση των αναλυτών. Σε αυτήν εντοπίζουν αναλυτές το «κλειδί» της όλης κίνησης, εν μέσω φημών και σεναρίων για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο βασικός μέτοχος (Deutsche Telekom), δευτερευόντως πώς θα απαντήσει στην επιθετική τιμολογιακή πολιτική των ανταγωνιστών. Πάντως η προσοχή εστιάζεται κυρίως στο πρώτο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συνέχεια.

Ούτως ή άλλως, το βαρύτερο χαρτί της αγοράς υποαποδίδει έναντι της αγοράς και της πλειονότητας των blue chips, έχοντας discount που δικαιολογεί τη σημερινή αντίδραση.

Πρακτικά, στα 15,46 ευρώ η μεταβολή για τη μετοχή είναι θετική 4,76% από την αρχή του έτους έναντι 13,65% του Γενικού Δείκτη.

Με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ έως 4,45% υψηλότερα ο FTSE25 ενισχύεται περαιτέρω έως τις 2.571 μονάδες,  ξεπερνώντας δυναμικά την «τοπική κορυφή» Φεβρουαρίου 2020, με τάση προς τα επίπεδα αρχών 2015.

Δυναμική επαναφοράς για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με σταθερές εισροές -κυκλικά- σχεδόν στο σύνολο των τίτλων του δείκτη. Πλέον για μόλις δύο μετοχές, Coca Cola HBC, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η μεταβολή είναι αρνητική για το 2023.

Κορυφαία με 41,58% η μετοχή της Πειραιώς με αυξημένες συναλλαγές για τρίτη σερί συνεδρίαση, θυμίζοντας πως στη χθεσινή συνεδρίαση σε Πειραιώς, ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε το 35% της αξίας συναλλαγών.

Τρίτη στη σχετική κατάταξη η... υπερηχητική MIG καθώς μετά το νέο limit up φθάνει το 200% σε διάστημα εβδομάδας.

Ακρότατες διακυμάνσεις, αυξημένου ρίσκου βεβαίως, αλλά κατά γενική εκτίμηση το «καύσιμο» που έχει θερμάνει το ημερήσιο παιχνίδι.

«Οχηματολογία», σενάρια αλλά και σημαντικές συμφωνίες, εξελίξεις τροφοδοτούν αυτή την άνοδο διαρκείας -στην όγδοη σερί εβδομάδα ήδη-, που ως αποτέλεσμα έχουν την αύξηση των ενεργών παικτών, είτε πρόκειται για traders είτε για επενδυτές.

Από την πρώτη κατηγορία το μεγαλύτερο μέρος των εισροών σε μετοχές λ.χ. Frigoglass που από τη Δευτέρα-Τρίτη αποτελεί το νέο στοίχημα των traders. Οπως και σε ΒΙΣ, Ξυλεμπορία, Mezzanines κ.λπ. 

Από τη δεύτερη, οι εντολές σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Jumbo, που συνεχίζουν σε νέα «τοπικά υψηλά» αλλά και σταθερά σε Mytilineos, Viohalco, ΔΕΗ, επανακάμπτοντας σε Motor Oil, TITANc, ElvalHalcor, με το «βραχυπρόθεσμο χρήμα» να αναζητά (και τοποθετείται) σε αυτή τη φάση σε τίτλους που υποαποδίδουν.

Η σχέση των 99/28 μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο είναι ενδεικτική του κλίματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε σχεδόν από την αρχή και διατηρείται μέχρι πριν λίγο.

Με μέτριο τζίρο μέσω πακέτων -στα 4,18 εκατ.- σε σύνολο 68,2 εκατ. (στις 14:50) προς τα 100 plus εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v