Χρηματιστήριο: Νέος ανοδικός γύρος στις 1.100 μονάδες

Σκηνικό παρατεταμένου rebalancing, λόγω των συνεχών εισροών συνδυαστικά με το short covering όσων πόνταραν σε διόρθωση. Άνοδος τζίρου. Limit up MIG, μόχλευση στην Attica Bank.

Χρηματιστήριο: Νέος ανοδικός γύρος στις 1.100 μονάδες

Συγκρατημένη άνοδος στη Φρανκφούρτη, σε κλίμα Ιουλίου 2014 το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Σε πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπει η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, στις 15.435 (0,35%) ο DAX
και θερμό κλίμα στην Αθήνα, καθώς οι αγοραστές σε συνέχεια των τελευταίων κινήσεών τους επαναφέρουν
την αγορά στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2014.

«Πατά» και στις 1.100 μονάδες ο ΓΔ, με «καύσιμο» τόσο τις εισροές μεσομακροπρόθεσμων κεφαλαίων όσο και ρευστότητας traders, με αποτέλεσμα την αρμονική ανέλιξη επενδυτικών και trading θέσεων. Συνδυασμός που δημιουργεί έναν αυτοτροφοδοτούμενο ανοδικό γύρο, που περιλαμβάνει και το ρίσκο του intraday και τη σχετική ασφάλεια μίας επενδυτικής τοποθέτησης.

Διακριτή η παράλληλη δράση των δύο «στρατοπέδων» από την προσυνεδρίαση κιόλας, είτε με εντολές μάρκετ σε χαρτιά όπως η MIG είτε με σταθερές σε τραπεζικούς τίτλους και blue chips.

Από τις 1.094,73 μονάδες ο ΓΔ στις 1.100, με τζίρο 9,2 εκατ. στις 11:00, διάστημα στο οποίο η μετοχή της MIG με νέο limit up πιάνει το 0,278 ευρώ, της Attica Συμμετοχών με 6,79% τα 2,36 ευρώ, απόρροια της αναπροσαρμογής της τιμής της δημόσιας πρότασης. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης η σχετική ανακοίνωση, με τη νέα, υψηλότερη τιμή (στο 0,217 ευρώ) από την πλευρά της Πειραιώς, που πλέον διαθέτει το 53,5% plus του μ.κ. της MIG.

Mε συναλλαγές 3,16 εκατ. με σημαντικό (αυξανόμενο) ανεκτέλεστο (στις 11:15) σε ύψος τιμών ακόμη και στο 0,277, δηλαδή πάνω και από την αναθεωρημένη προσφορά. Χρηματιστές σημειώνουν αφενός την αποτίμηση -πλέον- των 255,5 εκατ. της MIG, αφετέρου, το σημαντικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη νέα γ.σ. που η πλευρά Ηλιόπουλου «πήγε» στις 3 Μαρτίου.

Πάντα στη λογική του βραχυπρόθεσμου οφέλους και η μόχλευση στη μετοχή της Attica Bank, μετά και τις πιο τελευταίες εξελίξεις. Από το 0,137 στο 0,18 ευρώ (14,80%), με συναλλαγές 2,33 εκατ.

Θεαματική η αύξηση της συναλλακτικότητας σε απόλυτο αριθμό κομματιών (ελέω MIG, Attica Bank), με ό,τι αυτό μπορεί να προσδίδει στη δυναμική του intraday/trading, με το ανάλογο βέβαια υψηλό ρίσκο.
Αυτή είναι η μία πλευρά του ΧΑ, καθώς στην άλλη τα «ισχυρά χέρια» (κυρίως ξένα) σταθερά αγοραστές από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, μέχρι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, με αποτέλεσμα ο μεν ΔΤΡ να συνεχίζει προς τις 865 (1,37%), ο δε FTSE25 στις 2.667 (0,51%).

Σκηνικό παρατεταμένου... rebalancing στην αγορά, λόγω των συνεχών εισροών συνδυαστικά με το short covering όσων προεξοφλούσαν/πόνταραν σε διόρθωση (από τις 1.050-1.060 μονάδες).

Η επικείμενη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου μεθαύριο Παρασκευή υποχρεώνει τους «ανοιχτούς πωλητές» είτε να «αντιστρέψουν» θέσεις τους είτε να τις αντισταθμίσουν με αγορές από την υποκείμενη αγορά. Δεν είναι τυχαίο πως το προσυνεδριακό discount για τα ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς είχε «γυρίσει» σε premium για 366 Συμβόλαια Φεβρουαρίου (στο 0,51%) και για 396 Μαρτίου (στο 0,46%).

Με πακέτα αξίας 2,02 εκατ. σε μετοχές των Eurobank, Alpha Βank, Πειραιώς και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η συνολική αξία στα 15,2 εκατ., με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v