Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πόσο «δρόμο» έχει το Greek Bet

Σταθεροποιητική κίνηση για ΓΔ, νέο limit down για Attica Bank. Σταθερές εισροές κεφαλαίων, με τους επενδυτές να «χτίζουν» θέσεις παρά το ράλι. Η διόρθωση που... δεν ήλθε και τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Πόσο «δρόμο» έχει το Greek Bet

Aνοδος στη Wall Street, με τον S&P500 στις 4.137 (1,15%), με αναλυτές να την αποδίδουν στις προσδοκίες των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας οι αγοραστές είχαν μικρό προβάδισμα, στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης η τάση είναι εξισορροπητική, με την προσοχή να στρέφεται στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή Ιανουαρίου.

Σήμερα-αύριο κυρίως η ανακοίνωση στοιχείων που αφορούν σε πληθωρισμό και ΑΕΠ θα επηρεάσουν τη στάση των επενδυτών σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Λίγο διαφορετική η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς traders, επενδυτές επηρεάζονται λιγότερο από το κλίμα στα διεθνή και περισσότερο σε ένα ξεκάθαρα «ελληνικό στοίχημα» που προσελκύει όλο και περισσότερα κεφάλαια, με τη λογική της προεξόφλησης.

Αποτέλεσμα, η άνοδος 17,54% για τον ΓΔ στις 1.092,91 μονάδες σε διάστημα 30 συνεδριάσεων, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, τη συνδρομή όλο και περισσότερων blue chips και τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες συγκεκριμένων mid&small caps.

Με 34,74% για τον ΔΤΡ στις 863,06 μονάδες, με 18,33% για τον FTSE25 στις 2.664,19 και με 15,88% για τον FTMidCap στις 1.635,52 μονάδες.

Οι αυξημένες συναλλαγές των 140 εκατ. καταδεικνύουν τη σταθερή εισροή κεφαλαίων, κυρίως από ξένους διαχειριστές, το γεγονός πως σχεδόν 30 εκατ. άλλαξαν χέρια σε μόλις δύο μετοχές -Πειραιώς, Εθνική- και μάλιστα σε ανοδική φορά προς νέα τοπικά υψηλά δείχνει την εστίαση των funds και την κατά κάποιο τρόπο σπουδή τους να «χτίσουν θέσεις» παρά το 51,60% της Πειραιώς στα 2,18 και το 31,04% της Εθνικής στα 4,91 ευρώ.

Αποδόσεις 30 συνεδριάσεων, που αν μη τι άλλο δικαιωματικά προσδίδουν χαρακτήρα ανοδικής αγοράς στο ΧΑ. Περιπτώσεις ενδεικτικές αυτές των Πειραιώς, Εθνικής από τη χθεσινή συνεδρίαση, σε μία φάση που οι ημερήσιοι τζίροι θυμίζουν παρατεταμένο... rebalancing, με ολίγη από short covering καθώς οι τιμές έφυγαν υψηλότερα, κόντρα στη γενικότερη εκτίμηση πως η στάση στις 1.050 θα δικαιολογούσε μικρή διόρθωση προς τις 1.020-1.010 μονάδες. Διόρθωση που δεν ήρθε, με συνέπεια να έχουν μείνει αρκετές θέσεις «ανοιχτές», με ό,τι αυτό σημαίνει ενόψει της λήξης Φεβρουαρίου στα Παράγωγα την Παρασκευή.

Οικονομικά αποτελέσματα, παρουσιάσεις, διεργασίες/εξελίξεις στο επίκεντρο των επενδυτών, με την Coca Cola να ανακοινώνει αποτελέσματα 2022. Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης, τα μεγέθη θα κάνουν τη διαφορά (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση), με το χθεσινό 2,50% στα 22,54 ευρώ να δίνει πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Παρουσίαση της ΤΙΤΑΝ Cement στην Ενωση Θεσμικών, με τη διοίκηση να ανακοινώνει χθες την επένδυση στους Περλίτες Αιγαίου. Στα 14,76 (1,10%) η μετοχή.

«Σάρωμα» από ισχυρά χέρια στα περισσότερα χαρτιά του δείκτη, μένει να φανεί εάν θα έχει συνέχεια σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v