Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι της συνεδρίασης

Οι τραπεζικοί τίτλοι που παραμένουν σε θετικό πρόσημο για φέτος, παρά τη βουτιά των τελευταίων ημερών στο προσκήνιο. Κρίσιμη η στάση που θα κρατήσουν τα «ισχυρά χέρια».

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι της συνεδρίασης

Συναγερμός στις αγορές του πλανήτη. Σε ετοιμότητα τραπεζικές αρχές και κυβερνήσεις στην Ευρώπη, καθώς η νέα κρίση που ξεκίνησε από μία περιφερειακή, εξειδικευμένη τράπεζα στις ΗΠΑ μεταστάθηκε σε χρόνο d.t στον χρηματοπιστωτικό ιστό της Γηραιάς Ηπείρου, χτυπώντας τον στην προβληματική εδώ και καιρό Credit Suisse.

Θεραπεία και κόστος για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συμφωνήθηκαν, μετά από πρωτοφανείς διεργασίες για τα δεδομένα της χώρας -θέσφατο της ευρωπαϊκής ουδετερότητας μετά τον Β' ΠΠ-, μένει να φανεί εάν θα αποδώσει.

Νωρίτερα πτωτικές τάσεις στις αγορές της Ασίας, παρά τη συμφωνία. Στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης οριακά αρνητικά τα futures και στις ευρωπαϊκές alert από Φρανκφούρτη σε Λονδίνο, Παρίσι και μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με ανάλογο κλίμα να επικρατεί στην Αθήνα. Και εύλογα.

Διεθνής η διάσταση του προβλήματος, όπως δείχνει η συντονισμένη ενέργεια της Fed και πέντε κεντρικών τραπεζών να ενισχύσουν τη ρευστότητα σε δολάρια, ενόψει και της συνεδρίασης της Fed αύριο-Τετάρτη. Πλέον το ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι εάν η όποια πολιτική ανακοινωθεί από τον Πάουελ μεθαύριο θα είναι επαρκής για να αμβλύνει την κατάσταση, ποιες επιπλέον ενέργειες θα υποχρεωθούν να γίνουν, με τι κόστος και για την οικονομία.

Από τις 14.768 ο DAX μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 1,28%, από τις 7.335 ο FTSE 100 μετά από διόρθωση 2,82% και όλους να θυμούνται τα γεγονότα που οδήγησαν σε παραίτηση τη Λιζ Τρας. Aπό τις 8.719 ο ΙΒΕΧ μετά από «βουτιά» 2,19% την Παρασκευή και το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας με ευρεία έκθεση στις προβληματικές οικονομίες της Λατ. Αμερικής (σ.σ. ενδεικτικός ο τριψήφιος πληθωρισμός της Αργεντινής). Από τις 6.915 ο CAC μετά από 1,43%, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής στη Γαλλία κ.ο.κ.

Προφανές πως όλο αυτό το «εκκρεμές» των εξελίξεων θέλει τον χρόνο του και το κόστος του μέχρι να εξισορροπηθεί, το εάν και πώς/πότε ενδεχομένως να απαντηθεί από τη FOMC την Τετάρτη.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ θα απαιτηθούν «ισχυρά χέρια» προκειμένου να βγουν αντιστάσεις, με την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ισχυρό δέλεαρ για όσους μπορούν -ακόμη και στις 736,07 μονάδες- να βγουν με θετικό «ταμείο». Εκτιμώντας πως πιθανότατα θα βρουν καλύτερες/χαμηλότερες τιμές επανεισόδου.

Σχεδόν 15% η θετική μεταβολή του ΔΤΡ από την αρχή του έτους, παρά την ισχυρή διόρθωση της τελευταίας εβδομάδας και ενδεικτικό το 26% της Πειραιώς στο ίδιο διάστημα. Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας η σημερινή -κατά πάσα βεβαιότητα και οι αμέσως επόμενες-, με το εγχώριο σύστημα ασφαλές μεν -όπως διαβεβαιώνει με δεύτερη δήλωση-παρέμβασή του ο Γιάννης Στουρνάρας-, αλλά εύλογο το ερώτημα τι στάση θα τηρήσουν κυρίως τα hedge funds, που κατά γενική εκτίμηση έχουν σημαντικά μεγαλύτερη έκθεση στις τραπεζικές παρά στα blue chips. Προφανώς ένα sell ή ένα buy στα τραπεζικά επηρεάζει -σε ηπιότερο βαθμό- την πλειονότητα των blue chips, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής (σε μικρότερη έκταση και της Τετάρτης).

Mytilineos, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Viohalco, Jumbo και ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Sarantis οι contrarian της Παρασκευής, μένει να φανεί με το πώς θα «ανοίξουν» τα ευρωπαϊκά, ποιες ροές θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται και προς το ΧΑ, από τις 14:00 και μετά. «Κλειδί» το άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς «ουρά» πωλήσεων έχει μείνει -από την Παρασκευή- σε συγκεκριμένες μετοχές που ενδεχομένως να «δοκιμασθούν» στο αρχικό 15λεπτο.

Συνεχής η ροή, παρακολούθηση της εξέλιξης της συνεδρίασης μέσω του Εκηβόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v