Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητα το Χρηματιστήριο

Στα όρια των 1.050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Κινήσεις κλειδώματος κερδών και μικρός τζίρος, εν αναμονή του Τζερόμ Πάουελ. Μεικτά οι τράπεζες, άνοδος για Coca Cola, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Κατεβάζει ταχύτητα το Χρηματιστήριο

Συντηρείται η επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά, αιφνίδια αλλαγή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
με «γύρισμα» σε αρνητικό έδαφος.

Με τα futures του S&P500 οριακά με θετικό πρόσημο στις 4.035 μονάδες, μετριάζεται η αντίδραση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, την ώρα που στην Αθήνα αρκεί η ενεργοποίηση ξένου (;) πωλητή, για να ακυρωθεί συνολικά η αρχική άνοδος έως τις 1.060 μονάδες.

Αρχικά με μέτριες, προσεκτικές αγορές, με κύριο χαρακτηριστικό τη χαμηλότερη αξία συναλλαγών, κάτι που αναδεικνύει τη «ρηχότητα» της αγοράς, με συνέπεια, η εμφάνιση πωλητή μετά τις 13:20 να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη περί τις 15 μονάδες χαμηλότερα από το «υψηλό ημέρας».

Επιφυλακτική η στάση των επενδυτών από την αρχή κιόλας, αποτυπώθηκε στον μέτριο τζίρο της πρώτης ώρας, για να συνεχισθεί χωρίς ιδιαίτερη δυναμική με αξία συναλλαγών μικρότερη των 5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό το γεγονός πως στη διάρκεια του «γυρίσματος» η αξία δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ., πλην όμως η εντολή περιλάμβανε από τραπεζικές μετοχές μέχρι συγκεκριμένα blue chips.

Από μία άποψη, αναμενόμενη η μερική κατοχύρωση μέτριας θέσης, άλλωστε είχε επισημανθεί από το προηγούμενο σχόλιο ότι η επίτευξη του κύριου στόχου, επαναφοράς προς την περιοχή των 1.050 μονάδων, πιθανότατα θα έβγαζε κάποιες πωλήσεις. Μέτριες μεν αλλά αρκετές για να ακυρωθεί η ημερήσια τάση. Παράλληλα μετριαζόταν η αρχικά ισχυρότερη τάση στα ευρωπαϊκά, εξέλιξη που ενισχύει την εκτίμηση χρηματιστών για ξένο πωλητή.

Από τις 1.060 περί τις 15 μονάδες χαμηλότερα ο FTSE25, με πωλήσεις να αντικαθιστούν αγορές σε τίτλους των Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo κ.α., που κατά κανόνα απαρτίζουν επενδυτικά «καλάθια» όπως του MSCI Standard ή και GREK Etf.

Σε αναμονή των δηλώσεων Πάουελ οι αγορές, από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με δικαιολογημένη την επιφυλακτικότητα αρκετών επενδυτών. Η προειδοποίηση της BofA είναι ενδεικτική της γενικότερης -εύλογης- επιφυλακτικής στάσης, μετά από ένα σύντομο «ράλι ανακούφισης».

Από τις 802 στις 779 μονάδες ο ΔΤΡ, με αλλαγή ροής εντολών σε Πειραιώς, Εθνικής, Eurobank που είναι στο μείον, αλλά και Alpha Bank που από το 1,1885 διολίσθησε έως το 1,158 ευρώ. Με θετικό μεν αλλά οριακά πρόσημο.

Από τα 25,38 έως τα 24,68 και προς τα 24,80 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, διακύμανση ενδεικτική και άλλων τίτλων της ίδιας ομάδας. Στα 7,885 από τα 8,09 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, στα 19,30 από τα 20,04 ευρώ της Jumbo, ενώ από τα 14,68 «γύρισε» και η ΤΙΤΑΝ παρά την ανακοίνωση των πολύ καλών αποτελεσμάτων 2022 (και διανομής μερίσματος 0,60/μτχ.).

Αντιστάθμιση στις ήπιες πιέσεις στον FTSE25, με Coca Cola HBC (24,76), Motor Oil (22,50), Lamda Development (5,89)

Ανατροπή τάσης και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, με τη σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο να κλίνει για τις δεύτερες. Σε 60 μετοχές με πωλητές έναντι 48 με αγοραστές, στην πλειονότητα με τζίρους μικρότερους από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, πιθανά να μην ξεπεράσει τα 100 εκατ. σήμερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v