Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κάλπες τρόμαξαν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Κοκκίνησε ο Γενικός Δείκτης μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Alpha Bank, Πειραιώς, ΔΕΗ στο στόχαστρο των πωλητών. Θετικό κλείσιμο για ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ Eurobank. Στα 72,3 εκατ. οι συναλλαγές.

Οι κάλπες τρόμαξαν τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την 21η Μαϊου ως την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, με απλή αναλογική, κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στην οποία έδειξε να εισέρχεται και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους εν δυνάμει πωλητές να μπαίνουν στην “θέση του οδηγού”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις, ακολουθώντας τον, ήπια, θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και μάλιστα με διαθέσεις υπεραπόδοσης, όμως η παραπάνω ανακοίνωση έφερε τα πάνω, κάτω με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησαν μέχρι τέλους.

Ασφαλώς και υπάρχουν οι αναλυτές που θεωρούν ελαφρώς ακραία τη σημερινή αντίδραση της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία των πρώτων εκλογών ήταν περίπου γνωστή και παιζόταν μεταξύ 21 και 28 Μαϊου.

Από την άλλη και σύμφωνα με τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους, “η σημερινή αντίδραση της Αγοράς και η πολύ κακή ‘μεγάλη εικόνα’ του ταμπλώ, με τις πτωτικές μετοχές να είναι υπερπενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που λίγο βελτιώθηκε προς το τέλος, απλά έδωσε μία ‘πρόγευση’ του τι μπορεί να επακολουθήσει”.

Χωρίς αμφιβολία, η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου κλίμα και διαθέσεις θα διαμορφώνουν οι δημοσκοπήσεις που θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βέβαια η πορεία των Διεθνών Αγορών, βάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, σε “δεύτερη μοίρα”.

Στην παρούσα φάση και ανεξάρτητα από τα βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα όσον αφορά το Κυβερνητικό Σχήμα που θα προκύψει από τις επόμενες, ή μεθεπόμενες εκλογές, τα ανοδικά περιθώρια για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, δείχνουν σαφώς μικρότερα από τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης και αυτό θα κληθούν να το λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους οι ενεργοί traders, αλλά και τα Ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, η πολύ κακή εικόνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και το επιθετικό “profit taking” στους θετικούς πρωταγωνιστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων (ΓΚΜΕΖΖ -9,98%, ΣΑΝΜΕΖΖ -9,99%, ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -4,19%, ΦΒΜΕΖΖ -5,42%).

Δείχνουν να συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με πιο επιθετικές διαθέσεις για τους Ευρωπαίους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,54% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,198% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε mandate σε έξι Οίκους για νέα 5ετη ομολογιακή έκδοση αναφοράς, με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που θα ενεργήσουν ως Ανάδοχοι.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1041,64 (+0,57%) και 1019,7 μονάδων (-1,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,17 (-1,4%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1023,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,19%.

Ο τζίρος αυξήθηκε στα 72,1 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, TITC, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 72,1 εκατ., τα 66,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), Eurobank (4,6), Εθνική (4), Μυτιληναίο (3,6), ΔΕΗ (2,9), Jumbo (2,6), Alpha Bank (2,5), Motor Oil (2,4), Πειραιώς (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,2), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (Alpha Bank -3,30%, Εθνική -1,13%, Eurobank +0,29%, Πειραιώς -2,56%).

Μεταξύ 765,63 (+1,37%) και 740,22 μονάδων (-1,99%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 742,17 (-1,74%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 744,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,43%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 802 μονάδων. Σε περίπτωση που καταστρατηγηθεί η στήριξη στις 724, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 682 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι Τράπεζες της Περιοχής CEEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας CET 1 και περιορισμένη έκθεση/εξάρτηση από ομόλογα Additional Tier 1 (AT1). Οι Ελληνικές Τράπεζες αναμένουν, με αυξανόμενη πιθανότητα, ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος θα αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας το β' εξάμηνο του 2023 και αυτό μπορεί να στηρίξει την τιμολόγηση των ομολόγων και επομένως να μειώσει το κόστος έκδοσης νέων”, σημειώνει η Goldman Sachs.

“Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα έχει χαμηλή άμεση έκθεση τόσο στις Αμερικανικές Τράπεζες, όσο και στην Credit Suisse”, τόνισε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χρ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση που έλαβε η Εθνική Τράπεζα από την Εταιρεία “The Capital Group Companies, Inc.” στις 27/3/2023, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές που κατέχει έμμεσα η “The Capital Group Companies, Inc.” κατήλθε στις 22/3/2023 του ελάχιστου ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα στο 4,98%.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες είναι ανθεκτικές και θωρακισμένες, ωστόσο το πρόβλημα των ‘κόκκινων’ δανείων, το οποίο είναι πιθανόν να επιδεινωθεί εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, θα απαιτήσει τουλάχιστον μία πενταετία ακόμη προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά”. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των τραπεζιτών που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Δεν είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΟΠΑΠ (+0,54%), ΣΑΡ (+1,99%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,63%)

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-1,97%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 25 μηνών. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 6,88 ευρώ και επόμενη στήριξη στα 6,35 ευρώ. Σε περίπτωση κίνησης πάνω από τα 6,88 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στη ζώνη 7,09 – 7,19 ευρώ, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και για τη μετοχή της ΔΕΗ (-2,73%). Αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιολισθητικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,01 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε ημερήσιο, δίνει αγοραστικό σήμα με κλείσιμο ημέρας πάνω από τα 8,09 ευρώ.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή και συνεργάτη της στήλης, ο τίτλος της ΔΕΗ μετατρέπεται σε βραχυπρόθεσμο “σηματωρό” της Αγοράς, καθώς εσωκλείει αυξημένο πολιτικό ρίσκο και αναμένεται να επηρεαστεί από πιθανές πολιτικές “αναταράξεις”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΚΛΜ (+84,38%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΓΚΜΕΖΖ (+75,72%) και ΑΑΑΚ (+53,57%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της AUSTRIACARD HOLDINGS AG» ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Από εκεί και πέρα, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στον ΟΛΘ (-4,23%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΡΕΚΑ (+9,63%), ΞΥΛΚ (+0,80%), ΙΑΤΡ (+0,66%), ΕΛΙΝ (+0,48%), ΜΟΝΤΑ (+4,05%) και ΜΑΘΙΟ (+4,17%).

ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,19%), ΦΒΜΕΖΖ (-5,42%), ΓΚΜΕΖΖ (-9,98%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (-9,99%).

Αύξησαν συναλλαγές οι Έλτον (-0,88%), Cenergy (+2,52%), Μοτοδυναμική (+1,05%) και Ελγέκα (+1,71%).

Αξιοπρόσεκτη εντολή πώλησης στα 3,40 ευρώ (+1,80%) για ΕΥΑΠΣ (+0,90%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/3 για Πετρόπουλο (+2,13%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1079 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1013, 1002, 966 και 950 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έχει δώσει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2581 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445 - 2440, 2390, 2378, 2366, 2342 - 2332 και 2304 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αναγγελία του mega-deal της UBS με την Credit Suisse με την υπερμεγέθη στήριξη από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα και τη διαγραφή των Τραπεζικών ομολόγων της δεύτερης, δεν έκλεισε τον κύκλο των ανησυχιών για τη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή οι Αγορές αμφισβήτησαν το σχέδιο επαναγοράς του χρέους της Deutsche Bank, που στο παρελθόν απασχόλησε με τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού της τις Αγορές, με τα ασφάλιστρα κινδύνου της Τράπεζας (τα CDS) να εκτοξεύονται και με το Γερμανό Καγκελάριο να σπεύδει να διαβεβαιώσει για τη χρηματοοικονομική υγεία της μεγαλύτερης Γερμανικής Τράπεζας και την ΕΚΤ να διατελεί σε επαγρύπνηση, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, η Federal επιμένει να προτάσσει ως προτεραιότητά της τη μείωση του πληθωρισμού, διαμορφώνοντας τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 5% (+25 μ.β.), εκτιμώντας ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να γίνει με άλλα εργαλεία.

Μεταξύ άλλων, με την αλληλεγγύη των ισχυρών Τραπεζικών Ομίλων, της J.P. Morgan, της Bank of America και της Citigroup που υποβοηθούν τους “αδύναμους κρίκους” (Silicon Valley Bank, Pacific West Bank κοκ) από τις 4700 Αμερικανικές Τράπεζες για τις οποίες η εποπτεία δεν είναι λεπτομερειακή, ούτε για την αποτελεσματική διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου!

Με αυτά τα δεδομένα οι αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές είναι δικαιολογημένες, χωρίς ωστόσο να είναι μέχρι τώρα δυνατό να υποστηριχθεί, αν το σκηνικό αυτό προοιωνίζει μια συστημική κρίση ανάλογη εκείνης που ξεκίνησε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Διαφαίνεται πάντως, ότι οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν αντιληφθεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις συνιστούν τον καταλύτη εκείνο που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για “Τραπεζικά ατυχήματα”, ενώ ταυτόχρονα το Παγκόσμιο χρέος έχει εκτοξευθεί στο τέλος του 2022 στο 342% του Παγκόσμιου ΑΕΠ και πολλοί Δανειολήπτες (Χώρες - Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά) δυσκολεύονται ήδη να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Θα είναι επομένως κρίσιμες οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα παρεμβατικά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες στις επόμενες συνόδους τους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα επηρεάζεται από το προαναφερόμενο σκηνικό Τραπεζικών αναταράξεων, με τον ΓΔ να έχει ήδη πετύχει μια αξιοσημείωτη νίκη στην αναμέτρησή του με τις 1000 μονάδες. Με τον Τραπεζικό κλάδο να έχει τις προϋποθέσεις να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές του, όταν ξεκινήσει η δημοσιοποίηση των μεγεθών του για το 1ο τρίμηνο, προς το τέλος Μαΐου, όποτε θα διαφανεί η χρηματοοικονομική του υγεία αλλά και η βελτιωμένη κερδοφορία του.

Την ίδια ώρα, ο στόχος της φετινής ανάπτυξης αναπροσαρμόζεται από το Υπουργείο Οικονομικών στο +2,3%, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να βελτιώνεται θεαματικά στο ξεκίνημα του έτους και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να προοιωνίζουν επίδοση - ρεκόρ για το 2023.

Ωστόσο, Goldman Sachs και J.P. Morgan διατηρούν στάση αναμονής τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, μέχρις ότου συντελεστεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Οικονομία, που θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας που ξεκινά στις 21 Μαΐου. Με τα βλέμματα να στρέφονται καθημερινά στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιεύονται. Ως τότε, η επιφυλακτική στάση της Επενδυτικής Κοινότητας θα συντηρεί, πιθανότατα, τη συναλλακτική υποτονικότητα και θα προσπερνά και τις ποιο κραυγαλέες επενδυτικές ευκαιρίες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς θα κυριαρχεί η εισαγόμενη αυξημένη αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συμβούλου Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1985 ο Χρυσός και πάνω από τα 23,30 το Ασήμι.

Οριακά ψηλότερα από τα $27000 το Bitcoin, προς τα $1745 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Binance, το μεγαλύτερο Ανταλλακτήριο Κρυπτονομισμάτων στον Κόσμο και ο διευθύνων σύμβουλος, Τσανπένγκ Ζάο, μηνύθηκαν από την Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών Βασικών Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ για παραβίαση των κανονισμών για το trading Παραγώγων.

Η Alibaba δήλωσε ότι “θα διασπάσει την Εταιρεία της σε έξι Επιχειρηματικές Οντότητες, η καθεμία με τη δυνατότητα να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθει στο Χρηματιστήριο”, στην πιο σημαντική αναδιοργάνωση στην ιστορία του Κινεζικού γίγαντα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Σύμφωνα με το CNBC, “κάθε Οντότητα θα διοικείται από τον δικό της διευθύνοντα σύμβουλο και το δικό της ΔΣ”.

“Οι καταθέτες απέσυραν 214 δισ. ευρώ από τις Τράπεζες της Ευρωζώνης τους τελευταίους πέντε μήνες, με τις εκροές να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ τον Φεβρουάριο”, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Γαλλικές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale και της BNP Paribas, αντιμετωπίζουν συνολικά πρόστιμα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, από την έρευνα για φορολογικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με πληρωμές μερισμάτων. Η HSBC Holdings Plc, η Natixis SA και η Μονάδα Exane της BNP βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο”, σύμφωνα με την Εισαγγελία στο Παρίσι, η οποία είπε ότι τα πρόστιμα περιλαμβάνουν πέναλτι και τόκους.

“Τo ‘αδιαφανές’ trading στην Αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) πλήττει τις μετοχές των Τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει φυγή καταθέσεων”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Aντρέα Ένρια.

“H Παγκόσμια Οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας, με τις επιπτώσεις να είναι πιο δριμείες αν η τρέχουσα χρηματοοικονομική αναταραχή προκαλέσει Παγκόσμια ύφεση”, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

“Η εξαγορά της SVB Financial Group από τη First Citizens BancShares συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη πρόνοια: πιστωτική γραμμή $70 δισ., ‘ευγενική προσφορά’ της Federal Deposit Insurance Corp”, γράφει το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει έρευνες, για τυχόν ευθύνες των Διοικήσεων των πτωχευμένων Silicon Valley Bank και Signature Bank.

“Οι δεσμοί του Εμπορικού real estate με τις μικρότερες Τράπεζες στις ΗΠΑ, δεν έχει τραβήξει τη δέουσα προσοχή μετά την πρόσφατη πίεση στο Τραπεζικό Σύστημα και ενδέχεται να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους”, σύμφωνα με την Capital Economics.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller υποχώρησε 0,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Αυτή ήταν η έβδομη διαδοχική μηνιαία πτώση. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 3,8%, μετά από άλμα 5,6% τον Δεκέμβριο.

“Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι οι traders στοιχηματίζουν διαφορετικά”, σύμφωνα με την BlackRock.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,7 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο υψηλό η Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, επανέφερε τις πιέσεις και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.412 συμβόλαια).

Στα 4.863 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.737 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Στα 879 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 852 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.308, 1.269 για τον Απρίλιο και 39 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.465), κινήθηκε μεταξύ 2.454 και 2.514 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 71, 71 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 740), κινήθηκε μεταξύ 740 και 763,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.487), Eurobank (3.257), Πειραιώς (13.805), ΟΤΕ (404), Εθνική (2.738), ΔΕΗ (2.888), Ιντρακάτ (145), Μυτιληναίο (113), Τέρνα Ενεργειακή (131), ΑΔΜΗΕ (564), Cenergy (167), Viohalco (108), ΕΧΑΕ (193).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 120.198, Πειραιώς 66.082, ΔΕΗ 26.220, Eurobank 24.198, ΑΔΜΗΕ 13.202, Εθνική 21.238, ΟΤΕ 10.844.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.289.763 τεμ., (από 59.289.763 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.197.000 τεμ. (2.197.000), Eurobank 34.076.283 τεμ. (34.076.283), ΟΠΑΠ 1.444.469 τεμ. (1.444.469), Εθνική 10.306.268 τεμ. (10.350.185), ΟΤΕ 982.953 τεμ. (968.621), Πειραιώς 1.032.501 τεμ. (1.032.501), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 1.891.712 (1.871.712).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v