Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προϊδεάζει η αναδιάταξη θέσεων στο Χρηματιστήριο

Ποιοι παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν τη στάση εγχώριων και ξένων επενδυτών, μετά την άτσαλη διόρθωση της Τρίτης. Τι δείχνει ο μικρός τζίρος. Ηπια ανοδικά το σημερινό ξεκίνημα.

Τι προϊδεάζει η αναδιάταξη θέσεων στο Χρηματιστήριο

Νηνεμία μεν, εγρήγορση δε, στη Wall Street, ετοιμότητα στα ευρωπαϊκά και προεκλογική διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι οι ανησυχίες για τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ που διατηρούν σε επιφυλακή τη Fed, είναι οι ανησυχίες (και) για τις αγορές χρέους (κρατικών ομολόγων) που συντηρούν ανάλογο κλίμα στην ΕΚΤ.

Σε διαφορετικό κλίμα στο ΧΑ, κυρίως εγχώριοι θεσμικοί, διαχειριστές ήταν οι πωλητές, με αφορμή την επισημοποίηση της πρώτης κάλπης για τις 21 Μαΐου.

Ατσαλη διόρθωση μέτριων συναλλαγών αλλά στοχευμένων εντολών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips δημιούργησε αντανακλαστικά κλίμα νευρικότητας, με συνέπεια να ακολουθήσουν και άλλοι πωλητές, προϊδεάζοντας για το ποια μπορεί να είναι η στάση (κυρίως) εγχώριων παικτών το επόμενο διάστημα.

Πωλητές κυρίως θεσμικοί, που ενόψει «κλεισίματος» πρώτου 3μήνου, την Παρασκευή, εγγράφουν θετική απόδοση ακόμη και μετά τη χθεσινή διόρθωση. Με τον ΓΔ στις 1.023,44 μονάδες, το πρόσημο είναι θετικό 10,07% από την αρχή του έτους, με τον FTSE25 στις 2.476,09 διαμορφώνεται στο 9,90% και στο 16,23% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 744,50 μονάδες.

Προφανώς χαμένοι είναι (κυρίως) οι «εγκλωβισμένοι» του Μαρτίου και για τους τρεις δείκτες, ωστόσο σημαντικό μέρος αγορών στη διάρκεια των συνεδριάσεων με τζίρους 100-150 εκατ. ήταν ξένοι, οι οποίοι αυτή την περίοδο απλά απέχουν στην πλειονότητά τους. Εκτίμηση χρηματιστών είναι πως θα συνεχιστεί το μερικό «κλείσιμο» και η αναδιάταξη θέσεων κυρίως από εγχώριους θεσμικούς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα -κατ' αρχάς- για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα την Παρασκευή, που θα ανακοινωθούν προκαταρκτικά στοιχεία πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Μάρτιο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, μετοχή-σηματωρός η ΔΕΗ όπως φάνηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Eurobank με αντιστάσεις από τις τραπεζικές, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Sarantis από τον FTSE25, αλλά και Mytilineos, Jumbo, Quest, ΟΛΠ με μικρότερες απώλειες, έκαναν τη διαφορά για τους long.

Με αυξημένο μέρισμα (1,040/μτχ.) ο ΟΛΠ είναι στο επίκεντρο συγκεκριμένων funds, εξελίξεις στον ΟΛΘ μετά την εξώθηση σε παραίτηση του Artur Davidian βλέπουν παράγοντες της αγοράς, σε αναμονή ανακοινώσεων για τη συμφωνία ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Intrakat και οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 στην ημερήσια διάταξη.

Με τον ΟΔΔΗΧ, σε αυτή την ασταθή συγκυρία διεθνώς, να έχει την ευχέρεια ακόμη και να «κλείσει» από τον Μάρτιο το πρόγραμμα άντλησης κεφαλαίων (μέσω ομολόγων) του 2023.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v