Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος γύρος «ηλεκτρικών» πιέσεων στο Χρηματιστήριο

Το επικείμενο κλείσιμο 3μήνου βαραίνει στην τακτική αρκετών παικτών, καθώς το ταμείο είναι θετικό παρά τον αρνητικό απολογισμό του τρέχοντος μηνός. Πωλήσεις σε ΔΕΗ, τράπεζες, FTSE25.

Νέος γύρος «ηλεκτρικών» πιέσεων στο Χρηματιστήριο

Στο πράσινο αν και επιφυλακτικά στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια εξισορρόπησης μετά την χθεσινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αποτελεσματική μεν στο πρώτο ημίωρο, με υπερίσχυση δε των πωλητών από τις 11.00' και σταδιακά επικεντρώνοντας στη μετοχή της ΔΕΗ. Στοχευμένες εντολές μετά το ημίωρο, στον τίτλο που εύλογα θεωρείται σηματωρός σε αυτή την συγκυρία, με συνέπεια την διόρθωση έως τα 7,25 από τα 7,52 ευρώ, με συνέπεια την άρδην αλλαγή κλίματος-τάσης παρασύροντας την αγορά στις 1.016 διορθώνοντας από τις 1.028,28 μονάδες.

Οπως και στην χθεσινή συνεδρίαση- με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών- οι εντολές στη μετοχή της Επιχείρησης ακολουθήθηκαν από ευρύτερες με χρηματιστές να επιμένουν να "δείχνουν" προς την πλευρά εγχώριων θεσμικών/διαχειριστών.

Το πιθανότερο το επικείμενο "κλείσιμο" μηνός και 3μήνου να βαραίνει στην τακτική αρκετών, καθώς σε διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου το "ταμείο" είναι θετικό παρά τον αρνητικό απολογισμό του τρέχοντος μηνός.

Από τις 2.490 περί τις 35 μονάδες χαμηλότερα ο FTSE25, και από τις 755 σχεδόν 20 ο ΔΤΡ σε διόρθωση μέτριου-χαμηλού κόστους πλην όμως αυξημένης συγκέντρωσης. Πρακτικά από τα 4,5 εκατ. του αρχικού ημιώρου στα 10 εκατ. με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας αλλά με "πυκνές" στοχευμένες εντολές στον τίτλο της ΔΕΗ.

Πιέσεις και στη μετοχή της Motor Oil, πωλήσεις έως τα 21,50 (-2,27%) με χρηματιστές να τις αποδίδουν στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου λόγω παρεμπόδισης έρευνας.

Με τους πωλητές να επικεντρώνονται στην ΔΕΗ, να επιταχύνουν στη ΜΟΗ και (κυρίως) βραχυπρόθεσμους να επιχειρούν να "κλείσουν θέσεις" σε mezzanines (Sunrise, GalaxyCosmos) έως 8,5% χαμηλότερα η εξέλιξη της συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από το να βρίσκει τους short σε θέση ισχύος.

Πλεονέκτημα πωλητών σε Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνική, Jumbo, Mytilineos εξαίρεση οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco η σχέση 30/51 με κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης υπέρ των πωλητών η συνέχεια προοιωνίζεται αρκετά δύσκολη για τους long.

Πρακτικά, σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, τις διαθέσεις εγχώριων επενδυτών από εχθές το μεσημέρι μέχρι και πριν λίγο ο στόχος των 780 μονάδων για τον ΔΤΡ και των 2.500 για τον FTSE25 σε "κλείσιμο" Παρασκευής (Μαρτίου/3μηνου) συγκεντρώνει-προς ώρας- λιγότερες πιθανότητες. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο/κίνδυνο για τους long να κληθούν να υπερασπισθούν την ευρύτερη περιοχή πέριξ των 1.008 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v