Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση υψηλότερα με τα blue chips στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.050 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τα «βαριά χαρτιά» να υπεραποδίδουν έναντι των τραπεζών για δεύτερη σερί συνεδρίαση. Σε νέα ιστορικά υψηλά η Mytilineos, άνοδος για MOH, Coca Cola, Aegean.

Κίνηση υψηλότερα με τα blue chips στο Χρηματιστήριο

Σε ήπιο κλίμα η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, ανάλογο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η προσοχή στα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου, με σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που ενδεχομένως να μετρήσει στην τακτική των κεντρικών τραπεζιτών τον Απρίλιο.

Οριακά ανοδικά τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη -από τις 4.089 μονάδες-, στις 15.590 (0,45%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, στις 7.637 (0,22%) ο FTSE100 στο Λονδίνο και στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης με 0,90% να διαμορφώνεται στις 1.055 μονάδες.

Εξέλιξη συνεδρίασης -σχεδόν- πανομοιότυπη με τη χθεσινή: σε θετικό έδαφος (με ένα 10λεπτο πτωτικό διάλειμμα), με μάλλον χαμηλό τζίρο και υπερσυγκέντρωση εντολών σε 6-8 μετοχές. Και για δεύτερη σερί συνεδρίαση με συγκεκριμένα blue chips να ηγούνται των ενεργειών των αγοραστών.

Στις 1.055 (0,90%) ο ΓΔ, στις 2.557 (0,96%) ο FTSE25 και στις 763,62 (0,46%) ο ΔΤΡ.

Δεύτερη σερί συνεδρίαση με υπεραπόδοση του FTSE25 έναντι του ΔΤΡ λόγω της ανόδου «βαριών» μετοχών-σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αποτέλεσμα εισροών από ξένα funds. Εχθές ήταν η μέρα (κυρίως) της Motor Oil, σήμερα της Mytilineos, όπου εισρέει σημαντικό μέρος αυτής της ρευστότητας.

Παράλληλα και σε επιμέρους συγκεκριμένα χαρτιά όπως ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, AEGEAN, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Viohalco.

Το 90% της αξίας συναλλαγών στις εν λόγω μετοχές, με χρηματιστές να την αποδίδουν σε τοποθετήσεις ξένων ενόψει της συνέχειας (και όχι λόγω «κλεισίματος» 3μηνου/άλλωστε για την πλειονότητα το πρόσημο είναι θετικό από την αρχή του έτους).

Το σημαντικό, πως σε αυτή τη συγκυρία διεθνώς και την εγχώρια αγορά σε προεκλογικό ρυθμό συνεχίζεται η εισροή κεφαλαίων σε μετοχές εισηγμένων-ραχοκοκαλιά της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Προτίμηση που αποδίδεται στο ελληνικό στοίχημα που επενδύουν τα συγκεκριμένα funds. Με γνώμονα (τουλάχιστον) μεσοπρόθεσμο, ξεπερνώντας χρονικά την εκλογική διαδικασία.

Προτίμηση που αποτυπώνεται στο νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos (26,50), στα πολυετή υψηλά των Motor Oil (23,62), Coca Cola HBC (25,46), AEGEAN (7,66), με ό,τι αυτή μπορεί να σηματοδοτεί για τη συνέχεια, τον Απρίλιο.

Κάτι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (στο 5,4% τον Μάρτιο από 6,5% τον Φεβρουάριο, όπως σημείωνε η Λία Δεληγιάννη), κάτι οι συνεχείς θετικές αναφορές ξένων οίκων (τελευταία η HSBC) συνδυαστικά με τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 των εισηγμένων, αλλά και με τη συνδρομή της προχθεσινής εξόδου του ΟΔΔΗΧ, συμβάλλουν στη συντήρηση βελτιωμένου κλίματος. Χαμηλού-μέτριου κόστους 28 εκατ., εκ των οποίων 3,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε Motor Oil, TITAN, OTE, Alpha Βank.

Intrakat, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft, AVAX ξεχωρίζουν από τις μετοχές του FTMidCap και τις συνολικά 68 μετοχές με θετικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v