Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο

Ανοδική κίνηση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα, με σύμμαχο και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Τα όρια κίνησης για τις τράπεζες και το stock picking σε blue chips και μεσαία.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές βρίσκονται τώρα στο προσκήνιο

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street, μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας και στην Ευρώπη οι επενδυτές
κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους ενόψει του αυριανού «κλεισίματος» μηνός Μαρτίου και «βιβλίων» πρώτου 3μήνου.

Διάστημα που για το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε δύο εντελώς αντίθετες όψεις, με συντριπτική υπεροχή των αγοραστών ακριβώς μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου και σταδιακή επάνοδο των πωλητών από την πρώτη κιόλας της 1ης Μαρτίου. Η τραγωδία των Τεμπών αποτέλεσε δραματικό σημείο καμπής και άρδην αλλαγής -μέχρι τότε- δεδομένων, με αντίκτυπο και στο πολιτικό μέτωπο.

Μήνας με απώλειες -μικρότερες ή μεγαλύτερες- για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 και του FTMidCap, με τον Γενικό Δείκτη σχεδόν 9% χαμηλότερα, στις 1.030,65 μονάδες. Και με τον FTSE25 περίπου ισόποσα στις 2.496,07, αλλά με τον Δείκτη Τραπεζών με διπλάσια διόρθωση στις 749,53 μονάδες.

Προτελευταία συνεδρίαση για τον Μάρτιο η σημερινή και 30 μακριά από την πρώτη κάλπη, με το θερμόμετρο στα πολιτικά όλο και υψηλότερα, εξέλιξη που κατά γενική εκτίμηση επηρεάζει ανάλογα τη στάση των επενδυτών.

Εκτός αγοράς, πιθανότατα από τη θέση του θεατή, πολλοί ξένοι παρά τις συνεχείς παραινέσεις οίκων είτε υπέρ του τραπεζικού κλάδου λ.χ. Moody's είτε υπέρ της οικονομίας λ.χ. Goldman Sachs. Σταθερά στα 70-75 εκατ. η αξία συναλλαγών τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και αφού είχε προηγηθεί καθίζησή τους ακόμη και στα 45 εκατ. Από 130-150 εκατ. ευρώ (μέσος όρος) σχετικά πρόσφατα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις διοικήσεις των συστημικών να υποβάλλουν αυτές τις ημέρες στοιχεία στον Επόπτη (SSM), στο πλαίσιο των stress tests, με ξένους οίκους να αξιολογούν θετικά τα αποτελέσματα 2022.

Κλάδος με αυξημένη μεταβλητότητα (σε αναλογία Χ2 έναντι της αγοράς), θα παραμείνει πρωταγωνιστικός σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την προοπτική της διανομής κερδών (2022) στους μετόχους/επενδυτές να μετατίθεται -εκ των πραγμάτων- για την προσεχή χρήση (εκτός συγκλονιστικής ανατροπής), το συγκριτικό πλεονέκτημα κλίνει ελαφρώς προς την πλευρά των short. Για τους long προέχει η διασφάλιση των 720 μονάδων, ζητούμενη στο θετικό ενδεχόμενο η πειστική υπέρβαση των 780 μονάδων.

Σε επιλεκτικές κινήσεις περιορίζονται οι επενδυτές στα blue chips, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα 2022-προβλέψεις για το 2023, διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και επιμέρους ενέργειες.

Ενδεικτικό ενός window dressing εκτίμησαν χρηματιστές το χθεσινό 3,33% για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 13,34 ευρώ, ενδεικτικό το ότι η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - First Sentier είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, η υπεραπόδοση έως τα 19,50 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και έως τα 11,36 για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, απόρροια της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου το μείον 2,45% στα 21,46 της Motor Oil, το συν 1,27 στο 1,60 ευρώ της Intrakat αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, τα νέα ιστορικά υψηλά για τον τίτλο της Ideal Holdings με 4,87% στα 4,09 ευρώ. Με ακόμη ορισμένα επιμέρους χαρακτηριστικά τακτικών stock picking που καταφεύγουν οι επενδυτές αυτή την περίοδο.

Προφανώς και η χθεσινή απόλυτα επιτυχής «έξοδος» στις αγορές, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί επιπλέον 2,5 δισ. στα 3,5 δισ. του Ιανουαρίου -καλύπτοντας τα 6 από τα 7 δισ. του προγράμματος για το 2023- μετρά θετικά για την αγορά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v