Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού αποσκοπεί o «εξωραϊσμός χαρτοφυλακίων»

Σε ρεσιτάλ window dressing οι επενδυτές καθώς κλείνει ο Μάρτιος, με αρνητικό ταμείο για τον μήνα αλλά θετικό για το 1ο τρίμηνο. Οι κλάδοι-κλεδιά και οι προσδοκίες σε θολό πολιτικό τοπίο.

Χρηματιστήριο: Πού αποσκοπεί o «εξωραϊσμός χαρτοφυλακίων»

Τελευταία συνεδρίαση ενός μήνα με τα όλα του. Με τους long να έχουν το πλεονέκτημα βραχυπρόθεσμα, πετυχαίνοντας δεύτερη σερί θετική συνεδρίαση στη Wall Strret και μάλιστα με τον S&P500 στις 4.050 (0,57%), υψηλό τριών εβδομάδων.

Νωρίτερα, με άνοδο στις αγορές της Ασίας, από 0,19% υψηλότερα τα futures του S&P500 και από τις 15.522 (1,26%) ο DAX, από τις 7.620 (0,74%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.045,84 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Ανοδος 1,47% μέτριου κόστους 67,5 εκατ. για ακόμη μία φορά με υπερσυγκέντρωση, καθώς σε μόλις 4 μετοχές -Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Mytilineos- πραγματοποιήθηκε το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ωστόσο, σε blue chips πρώτης γραμμής, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Helleniq Energy, ΟΤΕ, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, AEGEAN, ElvalHalcor και με σφήνα των mid caps με την Ideal Holdings άλλαξε χέρια σημαντικός αριθμός θέσεων μεταξύ θεσμικών, διαχειριστών και λίγων ξένων.

«Ταμείο» σήμερα, αρνητικό μεν για τον Μάρτιο αλλά θετικό για το πρώτο 3μηνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για πιο μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια κυρίως ξένα, που έχουν άλλο χρονικό ορίζοντα διακράτησης σε μετοχές εισηγμένων σταθερής επιλογής τους.

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις λ.χ. της Mytilineos, διαχρονική αξία για πανίσχυρα ξένα funds, παντός καιρού, σε νέα ιστορικά υψηλά των 25,92 ευρώ η μετοχή, με αποτίμηση στα 3,69 δισ. η εισηγμένη. Ή της Motor Oil, με ενδεικτική τη χθεσινή άμεση θεαματική ενεργοποίηση αγοραστών μετά τα χαμηλά της Τετάρτης. Το 7,27% στα 23,02 για ένα «χαρτί» βάρους μιας Motor Oil, ήταν από τα θέματα συζήτησης στο περιθώριο της μετα-συνεδρίασης. Με στόχευση προς τα πολυετή υψηλά των 25,82 ευρώ, με την αποτίμηση στα 2,55 δισ.

Περιπτώσεις ανάλογες υπάρχουν τόσο στα blue chips όσο και σε επιλεγμένα mid caps, ενδεικτικές οι περιπτώσεις των Ideal Holdings -σε νέα ιστορικά υψηλά-, αλλά και Cenergy Holdings, που με αποτίμηση 743,5 εκατ. υπολογίζεται -επί της ουσίας- στα «χαρτιά» του FTSE25.

Στο 7,39% οι απώλειες σε διάστημα μηνός για τον ΓΔ, αλλά και με συν 12,48% στο 3μηνο, με τους long να διατηρούν σημαντικό πλεονέκτημα στον ΔΤΡ καθώς «μετρά» απόδοση 18,63% από την αρχή του έτους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μία από τις παραμέτρους περαιτέρω βελτίωσης των ισολογισμών τους, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται σε «παράθυρο» για βαθύ κούρεμα μέσω του λεγόμενου discount pay off.

Επίσης κλάδος-κλειδί ο ευρύτερος των κατασκευών/υποδομών/παραχωρήσεων, με το mega deal μεταξύ Intrakat - ΕΛΛΑΚΤΩΡ να ανακοινώνεται χθες, στο τίμημα των 214 εκατ. Το τι κερδίζει η πλευρά ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη συμφωνία, κρατώντας στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου τον νευραλγικό βραχίονα των «παραχωρήσεων» και ποια είναι η νέα στρατηγική, είναι συνακόλουθο για την αγορά.

Προφανώς ο ευρύτερα εννοούμενος κλάδος, όπως αυτός της ενέργειας, θα είναι εκ των πρωταγωνιστών του 2023, προσελκύοντας επιπλέον επενδυτικά κεφάλαια -τόσο χρηματιστηριακά/επενδυτικά όσο επιχειρηματικά-  σε μεγάλα projects. Επενδυτικά προγράμματα που μπορεί να «πάγωσαν» κυρίως λόγω των εκλογών, αλλά κοινή εκτίμηση είναι πως θα δρομολογηθούν όταν ξεκαθαρίσει η «επόμενη ημέρα» στο πολιτικό σκηνικό.

Τελευταία συνεδρίαση μηνός/3μήνου και αρκετές οι εισηγμένες που ανακοινώνουν μεγέθη 2022, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αγορά επιχειρεί να προεξοφλήσει αυξημένες διανομές κερδών (2022) σε μερίσματα. Παράμετρος που όπως ενδεικτικά έδειξαν οι περιπτώσεις των ΟΠΑΠ, Motor Oil κ.α. μετρούν θετικά για τους επενδυτές.

Στις 2.532,97 μονάδες ο FTSE25 -κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιωθεί/επιτευχθεί το (ελάχιστο) ζητούμενο των long ενόψει Απριλίου, δηλαδή ενός «κλεισίματος» υψηλότερα των 2.520 μονάδων.

Στις 759,92 ο ΔΤΡ, οριακά στο (ελάχιστο) ζητούμενο των 760 (ανώτερο οι 780 μονάδες), επίσης πιθανότατα θα επιτευχθεί.

Τέλος, να σημειωθεί/συνεκτιμηθεί ενόψει Απριλίου πως λόγω των διαδοχικών εορτών Πάσχα (Καθολικών- Ορθοδόξων) οι «συνεδριάσιμες» ημέρες είναι 16 και με «κλείσιμο» στα Παράγωγα την Παρασκευή 21 Απριλίου. Ημέρα που είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor's, για την οποία η Goldman Sachs πιθανολογεί αναβάθμισή της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v