Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό να ανακάμπτει από απώλειες άνω του 1%. Αγοραστές σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, «γύρισμα» για ΔΕΗ, πιέσεις για Motor Oil.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Aνοδικά τα ευρωπαϊκά, στο πράσινο τα futures του S&P500 και επάνοδος αγοραστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κυρίως με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή και ΟΤΕ η επανάκαμψη, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα μεγαλύτερη των συνεδριάσεων Δευτέρας-Τρίτης, με αποτέλεσμα τη διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη από τις 1.022,74 στις 1.014,84 και προς τις 1.028,45 μονάδες -σε σχηματισμό V-, που το τελευταίο ημίωρο ενεργοποιεί εκ νέου αγοραστές και σε άλλες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Από την αρχή της συνεδρίασης η θετική στάση των επενδυτών ήταν διακριτή και στις δύο μετοχές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, με τις εντολές να ξεκινούν από τα 11,16 και τα 18,58 ευρώ αντίστοιχα, για να φτάσουν σταδιακά έως τα 11,36 και 19,70 ευρώ.

Η άνοδος αμφοτέρων και δη η ισχυρότερη για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής -έως και 5,16% νωρίτερα στις 14:00-, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος γενικότερα, καθώς ακολούθησαν εντολές αγορών και σε άλλα χαρτιά του FTSE25.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την υπεραπόδοση, ειδικά για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στο καλό κλίμα που προκύπτει από τον τραπεζικό κλάδο (που συμμετέχει στη χρηματοδότηση της συμφωνίας) για την επίτευξη του deal.

Αλλωστε η συγκεκριμένη μετοχή έρχεται από διόρθωση -μέχρι και τα 17,89 στις 13/3-, δίνοντας δυνατότητες τοποθετήσεων -από χαμηλότερα επίπεδα- απ' όσους προσβλέπουν σε θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη και η ενεργοποίηση αγοραστών στον ΟΤΕ -από τα χαμηλά των 12,90 ευρώ-, δευτερευόντως στον ΟΠΑΠ -από τα 14,76 ευρώ. «Γύρισμα» για τη μετοχή της ΔΕΗ που κινείται σταθεροποιητικά μετά τις πρωινές απώλειες. 

Με πωλητές, στην αρχή, κυρίως εγχώριους θεσμικούς -και αγοραστές, σύμφωνα με χρηματιστές, ξένους-, οι πρώτοι επανήλθαν μετά τις 14:00-14:15 επιχειρώντας να αξιοποιήσουν την ανοδική αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών. Ορίζοντάς τους το «κλείσιμο» μηνός Μαρτίου/3μήνου, την Παρασκευή.

Στην εξέλιξη της συνεδρίασης και η διαδικασία της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ, με άκρως ενθαρρυντικά τα μηνύματα, με την προσφορά να υπερβαίνει τα 15,9 δισ. με επιτόκιο στο 3,92%. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε (στις 14:00) με πιθανότατο ενδεχόμενο την άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ. Αναμφίβολα ενθαρρυντικό το γεγονός, δεδομένης της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές.

Εξέλιξη που εν μέρει μετρά και στη διαμόρφωση ενός πιο ισορροπημένου κλίματος και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Οριακές οι απώλειες για τον FTSE25 -στις 2.475 μονάδες-, μεγαλύτερες -με 1,10%- για τον ΔΤΡ στις 737 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v