Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.040 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με διπλάσιες αποδόσεις για τις τραπεζικές μετοχές. Νέα υψηλά για Coca Cola και Ideal, αγοραστές σε ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, αντίδραση για Motor Oil.

Ανοδική κίνηση με τραπεζικό μοχλό στο Χρηματιστήριο

Mε θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, μετά το χθεσινό τεχνολογικό ράλι στη Wall Street και με τα futures του S&P500 από τις 4.068 (0,29%).

Με γνώμονα το «κλείσιμο» μηνός Μαρτίου και πρώτου 3μήνου και την προσοχή στην ανακοίνωση αύριο των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου, στην Ευρώπη, οι κινήσεις των επενδυτών.

Μήνας αναταράξεων με επίκεντρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το «ταμείο» είναι οριακά θετικό τόσο σε Νέα Υόρκη όσο και σε Φρανκφούρτη. Ενδεικτικό το 0,57% για τον DAX σε μηνιαία μέτρηση, νωρίτερα στις 15.456 μονάδες.

Αντίθετος επενδυτικός καιρός για το Χρηματιστήριο Αθηνών -επιβεβαιώνοντας το θυμόσοφο... Μάρτης γδάρτης- καθώς κύριοι δείκτες, βασικές μετοχές έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Ενας από τους λόγους που έχει ενδιαφέρον η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση είναι κατά πόσο θα μπορούσε να επιχειρηθεί ένας εξορθολογισμός αποδόσεων από την πλευρά θεσμικών/διαχειριστών. Πιθανό ένα window dressing έστω περιορισμένου εύρους, σε συγκεκριμένες μετοχές-επιλογές διαχειριστών.

Με μικρό ανοδικό κενό το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη, με διακριτή τη διάθεση ορισμένων να κινηθούν υψηλότερα, με τις εντολές σε τραπεζικά χαρτιά να κάνουν τη διαφορά. Από τις 1.039,31 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 762,12 για τον ΔΤΡ με εντολές σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς στις πρώτες 5 θέσεις, με τη Mytilineos στην 3η της σχετικής κατάταξης, όλες με αγοραστές, με αποτέλεσμα την αντίδραση για τον FTSE25 από τις 2.518,49 προς 8-10 μονάδες υψηλότερα.

Χρηματιστές απέδιδαν και στην έκθεση του οίκου Moody's την ενεργοποίηση αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές, ενώ στα συν μετρούν τόσο η εκτίμηση της Goldman Sachs (για το ενδεχόμενο αναβάθμισης στις 21 Απριλίου) όσο της χθεσινής εξόδου του ΟΔΔΗΧ, ειδικότερα όσον αφορά στην προσφορά από τους ενδιαφερόμενους για το 5ετές ομόλογο.

Νέα υψηλά για Coca Cola (25,29), αγορές σε ΔΕΗ (7,65), αυξημένες συναλλαγές στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,065), νέα ιστορικά υψηλά με τζίρο για Ideal Holdings (4,20), αντίδραση για τη Motor Oil με επαναφορά στα 21,88 ευρώ, νέα άνοδος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,47), αγορές σε Viohalco (4,09), Jumbo (19,30) όπως και σε ΜΟΤΟδυναμική (2,93), μετά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών 2022 κ.α.

Ικανοποιητική η ροή εντολών από την αρχή της συνεδρίασης, ενεργότερη σε σχέση με της Τετάρτης-Τρίτης, με αγοραστικό προσανατολισμό περισσότερων επενδυτών.

Στις 56/11 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με πλεονέκτημα των αγοραστών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v