Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Σαφής η πρόθεση κυρίως traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους. Με καθοδικό χάσμα το άνοιγμα για τον τραπεζικό δείκτη. Σε ποιες μετοχές οι αγοραστές επιμένουν.

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά, με την προσοχή στη Wall Street. Στον ρυθμό των χρηματιστηρίων της Ασίας, Φρανκφούρτη και Λονδίνο, με τους πωλητές να επιμένουν όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων για το πρόβλημα του χρέους των ΗΠΑ. Καταληκτική, σύμφωνα και με την υπ. Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η προσεχής Τετάρτη, 31 Μαΐου, ενώ από τη Δευτέρα έχει ζητηθεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μεταθέσουν πληρωμές κ.λπ.

Από 0,17% στις 4.151 μονάδες τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, διευρύνονται οι απώλειες για τον DAX στο μείον 1,15% και τις 15.977 μονάδες στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών εύλογη η αρχική αντίδραση των επενδυτών.

Από την προσυνεδρίαση είχε διαφανεί η πρόθεση κυρίως traders να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους, όπερ και εγένετο, με συνέπεια οι πρώτες εντολές να δοθούν από τις 1.202 έως και 5-6 μονάδες χαμηλότερα.

Στις 4 τραπεζικές μετοχές το κύριο μέρος των εντολών, φυσιολογικά από πωλητές μετά τη 2ήμερη υπεραπόδοση -και δη της Δευτέρας-, με χρηματιστές να εκτιμούν πως οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν, περισσότερο από την πλευρά όσων είχαν τοποθετηθεί σε τιμές Παρασκευής.

Σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Βank, Eurobank -κατά σειρά αξίας συναλλαγών- οι εντολές, μικρότερες απώλειες (-0,56%) για την Εθνική (διόρθωσε περισσότερο στη χθεσινή συνεδρίαση) και «κλείδωμα» κερδών στις άλλες τρεις, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών από τις 974,87 να κλίνει προς τις 967 μονάδες. Με καθοδικό χάσμα το «άνοιγμα» για τον ΔΤΡ, με ζητούμενη την επαναφορά άνω των 980 μονάδων σε «κλείσιμο» Πέμπτης.

Για τον ΔΤΡ η εβδομαδιαία μεταβολή είναι στο 10,88% παρά το αρχικό μείον 1,45%.

Υπερτερούν οι πωλητές στα χαρτιά του δείκτη -από τις 2.952 περί τις 20 μονάδες χαμηλότερα ο FTSE25- καθώς αγοραστές ενεργούν κυρίως σε ΟΤΕ, Jumbo, AEGEAN, Quest, Helleniq Energy ενώ σημείο αναφοράς είναι η συνέχιση της ανόδου για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 13,08 (0,67%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 20,24 (1,24%).

Μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της ElvalHalcor έως 4,15% χαμηλότερα στο 1,69 ευρώ, προφανώς τιμολογώντας αρνητικά τα μεγέθη 3μήνου που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.

Στον ρυθμό της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων η Quest με άνοδο στα 5,20 (0,39%), με μικρό πλεονέκτημα πωλητών στον ΟΠΑΠ έως τα 16,18 ευρώ. Χαμηλό όπου ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς έως τα 16,30 ευρώ, σε διακριτή προσπάθεια αναστροφής.

Με 5,8 εκατ. τζίρο στο πρώτο 25λεπτο, συνεκτιμώντας ότι στο 2ήμερο ξεπέρασε (συνολικά) τα 550 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v