Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι νέοι στόχοι πάνω από τις 1.200 μονάδες

Με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη, τις προσδοκίες για εξελίξεις και συμφωνίες, οι κινήσεις των επενδυτών σε μετοχές του δείκτη. Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός. Το τεστ των long για νέα υψηλά.

Χρηματιστήριο: Οι νέοι στόχοι πάνω από τις 1.200 μονάδες

Νευρικότητα στη Wall Street, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συζητούν αλλά -προσώρας- δεν συμφωνούν για το θέμα του ομοσπονδιακού χρέους.

Νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε άνοδο 0,16% από τις 4.164 μονάδες, με ζητούμενη για τη διατήρηση της long τάσης την υπέρβαση των 4.190 μονάδων.

Στην Ευρώπη τα ανησυχητικά μηνύματα πυκνώνουν, καθώς μετά τον κατασκευαστικό κλάδο είναι και η μεταποίηση που υποχωρεί. Από τις 16.152 ο DAX μετά το μείον 0,44% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Διαφορετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην αγορά κρατικού χρέους, με δεύτερη σερί θετική συνεδρίαση -μετά την Κυριακή- και τρίτη συνεχόμενη για μετοχές και ομόλογα του Δημοσίου, αποτυπώνοντας τις διαθέσεις traders, επενδυτών. Τα 362 εκατ. της Δευτέρας και τα 220 εκατ. της χθεσινής συνεδρίασης -ξεπερνώντας το μισό δισ.-, το πλήθος των προσυμφωνημένων εντολών, η εσπευσμένη είσοδος νέων παικτών αλλά και η συγχρονισμένη μερική κατοχύρωση θέσεων με επαναγορές οδηγούν την αγορά υψηλότερα.

Στις 1.205,30 με υψηλό ημέρας τις 1.219,07 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κυμαίνεται στο εύρος των 1.200-1.220 μονάδων.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επόμενη προσπάθεια των αγοραστών θα έχει ως στόχο την υπέρβαση των 1.240-1.250 μονάδων, ωστόσο θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά και να επιβεβαιωθούν οι νέες -αναθεωρημένες- στηρίξεις. Εν προκειμένω τις 1.180 θεωρούν ως σημείο αναφοράς και stop για long θέσεις που έχουν αποκτηθεί από τιμές Παρασκευής και μετά.

Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 987,77 αλλά με υψηλό ημέρας στις 1.024,93 μονάδες προέχει η επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής πέριξ των 980 μονάδων.

Κυρίως η Εθνική με τη διόρθωση του 3,43% στα 5,968 ευρώ συνέβαλε στο «γύρισμα» του κλαδικού δείκτη, της αγοράς, με τους πωλητές σταθερούς από τις 11:30-12:00 και μετά, με πιεστικότερη διάθεση προς το «κλείσιμο» οριακά από το χαμηλό ημέρας. Χρηματιστές εκτιμούσαν πως η μη διανομή μερίσματος (κερδών 2022) διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

Πάντως από τον κλάδο οι δύο τράπεζες που πιθανολογούνταν ότι ενδεχομένως να έδιναν μέρισμα στους μετόχους/επενδυτές τους -Eurobank, Εθνική- είχαν πωλητές στη χθεσινή συνεδρίαση, περισσότερους η δεύτερη καθώς αμυδρές προσδοκίες είχαν ορισμένοι για το αντίθετο. Η Eurobank το είχε αποκλείσει εδώ και καιρό.

Με γνώμονα και τα οικονομικά μεγέθη, τις προσδοκίες για εξελίξεις και συμφωνίες οι κινήσεις των επενδυτών σε μετοχές του δείκτη.

Εχθές ανακοίνωσε μεγέθη 3μήνου η ElvalHalcor, σήμερα είναι η σειρά των ΟΠΑΠ, Quest.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης «ακτινογραφεί» τα μεγέθη της ElvalHalcor, η Εύα Δ. Οικονομάκη αναφέρεται στη συμφωνία των TEMΕΣ - Lamda Development με τη Mandarin Oriental, το brand της ασιατικής αλυσίδας που θα αναπτυχθεί στην ελληνική αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v