Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο οι αντοχές στις έξωθεν πιέσεις

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. «Ζόρικη» αναμένεται η συνεδρίαση, με τις αγορές να τιμολογούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Η «εξαέρωση» της Τετάρτης, το μέρισμα της Coca Cola και οι κινήσεις των short.

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο οι αντοχές στις έξωθεν πιέσεις

H Fitch υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook για τις ΗΠΑ, και αυτό είναι το θέμα της ημέρας.

Αφενός, ανατρέχοντας στον Αύγουστο του 2011, όταν η Standard & Poor's υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, εξαιτίας αδιεξόδου στο πρόβλημα του χρέους. Αφετέρου -και αυτό είναι το επικίνδυνο- γιατί ο οίκος Fitch αναφέρεται στο (βαθύτατο) πολιτικό χάσμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, στην αδυναμία σύγκλισης Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων λόγω των ισχυρών ακραίων πτερύγων εκατέρωθεν. Αυτό σε μία συγκυρία όχι και την πιο σταθερή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με το ομοσπονδιακό χρέος στα 34 τρισ. (υπερδιπλάσιο του 2011).

Απαραίτητη η εισαγωγή καθώς η ημέρα προμηνύεται ζόρικη εκτός -ακόμη και εάν εξευρεθεί διέξοδος-, με τις αγορές της Ασίας από νωρίτερα σε χαμηλά 2μήνου, με τον DAX μετά από ισχυρή διόρθωση 1,92% στις 15.842 μονάδες και την τάση στα futures του S&P500 ισχνά θετική.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πρώτη μέρα έξωθεν πιέσεων είχε ως αποτέλεσμα διόρθωση μικρότερη απ' ό,τι στα ευρωπαϊκά. Με 1,12% στις 1.191,83 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, αλλά με 2,96% στις 958,54 για τον Δείκτη Τραπεζών, συνέπεια και σημαντικής «εξαέρωσης» από την πλευρά των traders.

Κατά 1,54% στις 2.914,37 μονάδες η διόρθωση για τον FTSE25 εχθές, με τους short να έχουν πιο εύκολο έργο σήμερα και λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,78/μτχ. της Coca Cola HBC. Στα 28,82 ευρώ με απώλειες 0,69% στη χθεσινή συνεδρίαση. Με αποτίμηση κοντά στα 11 δισ. και «βαρύτητα» στάθμισης στους δείκτες σημαντική, το καθοδικό χάσμα αναδεικνύεται ως πιθανότερο, κατ' αρχάς στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Το (δυνητικό) εύρος-βάθος του διακριτό σε σχέση με το ανοδικό (χάσμα) στην αρχή της συνεδρίασης, τη Δευτέρα.

Με σημαντικό «γρήγορο χρήμα» να έχει εισρεύσει στη θεαματική άνοδο της Δευτέρας (στα 362 εκατ. οι συναλλαγές) και ικανό την Τρίτη (στα 222 εκατ.), μένει να φανεί κατά πόσον από το χθεσινό των 147 εκατ. θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί και σε τι τιμές. Θυμίζοντας πως για ακόμη μία -πολλοστή- συνεδρίαση, το 50%-60% της μικτής αξίας επικεντρώνεται σε 4-5 χαρτιά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Εχθές το 58% άλλαξε χέρια σε μόλις 4 μετοχές -των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Βank και ΔΕΗ. Σήμερα;

Κοινή εκτίμηση πως άμεση διαχείριση κρίσεως χρειάζεται να γίνει από τους traders, καθώς οι πιο επενδυτικοί θα ξαναβρεθούν σε τιμές Δευτέρας-Τρίτης, όταν με αφορμή την (προεξοφλούμενη) συμφωνία για το όριο του χρέους στη Wall Street θα κλείσουν οι short αντιγυρίζοντας σε long θέσεις -εκ νέου- για πάνω από τις 4.190 μονάδες.

Σήμερα όμως; Για αύριο βλέπουμε, μπορεί να δώσει ανάποδο έναυσμα η Νέα Υόρκη το βράδυ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v