Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρευστοποιήσεις μπήκε το… καλοκαίρι στο Χρηματιστήριο

Profit taking σε blue chips και τραπεζικούς τίτλους «εξέθεσε» τους πρωινούς αγοραστές. Motor Oil, Mytilineos, Viohalco, στο επίκεντρο πωλήσεων. Αντιστάθηκαν Coca Cola και Πειραιώς.

Με ρευστοποιήσεις μπήκε το… καλοκαίρι στο Χρηματιστήριο

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκριναν χθες, με ευρεία πλειοψηφία, κείμενο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του Ομοσπονδιακού Κράτους ως το 2025, αποτρέποντας τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών από την 5η Ιουνίου, κάτι που δεν εξέπληξε τους περισσότερους Διαχειριστές, από την άλλη όμως έδωσε την αφορμή ανοδικής αντίδρασης για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, κίνηση την οποία ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τουλάχιστον μέχρι το μέσον των συναλλαγών.

Κινητήριος μοχλός της σημερινής ανοδικής αντίδρασης στο Χ.Α. ο Τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,34% και είχε πλησιάσει τις παρυφές σημαντικής στήριξης (956 μονάδες), παραβίαση της οποίας θα έστελνε ημερήσιο σήμα εξόδου, με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται, για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Η αρχική εικόνα άλλαξε μετά το μέσον της συνεδρίασης, καθώς ΓΔ και FTSE25 γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, κίνηση που ακολούθησε με οριακές απώλειες και ο ΔΤΡ, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές.

Σαφώς πιο επιφυλακτική η συμπεριφορά των traders στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, με αποτέλεσμα να λείψουν οι ακραίες ημερήσιες μεταβολές, πιθανόν και λόγω του επερχόμενου τριημέρου αργιών.

Το τελικό χτύπημα για τους “buyers” ήλθε από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αφήνοντας αρνητικές παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, η αναζήτηση νέων “επενδυτικών ιδεών” δεν έφερε νέους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι μετοχές που παραμένουν σε χρηματιστηριακή εγκατάλειψη από τους βασικούς μετόχους, δύσκολα μπορούν να περιμένουν καλύτερη “μεταχείριση” από την Αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους ημερήσιους όγκους συναλλαγών, σε πληθώρα τίτλων, ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη των Εταιρειών.

Έτσι, σε αυτή την εικόνα έχει μάθει η Εγχώρια Αγορά και με αυτή θα συνεχίσει να πορεύεται, καθώς τα θετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, στις περισσότερες των περιπτώσεων “ξεχνιόνται” σε λίγες μέρες, ιδιαίτερα αν οι Εταιρείες που τα ανακοινώνουν, έχουν την “ατυχία” να ανήκουν στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και να έχουν χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Η σημαντική υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα αρχικά υψηλά, έδωσε λαβή στους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν πως “μπορεί τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται να συντηρούν το θετικό κλίμα, όπως και οι επιχειρηματικές συμφωνίες, όμως η Εγχώρια Αγορά έχει εισέλθει σε υπεραγορασμένη περιοχή και θα χρειαστεί ‘ανάσες’, πριν κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα τιμών”.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 1268 μονάδων, χωρίς να μεσολαβήσει είδηση – καταλύτης, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους (!)

Από εκεί και πέρα, ΠΡΟΦ (+1,79%), ACAG (+4,32%), δεν παρέλειψαν και σήμερα να πιστωθούν ένα ακόμα ιστορικά υψηλό σε κλείσιμο, επιβεβαιώνοντας ότι τα ανοδικά περιθώρια μπορούν να αυξηθούν, αν υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις” στο ταμπλώ.

Αλλαγή σκηνικού, με μικρή άνοδο των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,44% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,67% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,734% αντιδρά η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1231,10 (+1,02%) και 1210,18 μονάδων (-0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1211,12 (-0,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1209,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Ο τζίρος στα 111 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 111 εκατ., τα 101,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Ο Μάιος μας έδωσε κέρδη πάνω από 12% για τον ΓΔ. Το 1075 είναι σημαντική στήριξη και πλέον ο ΓΔ έχει ανοίξει πανιά για το επόμενο επίπεδο των 1400, που δοκίμασε το 2013. Το μεγάλο ‘stop’ σε μήνα είναι στις 998 μονάδες. Οι περισσότεροι περιμένουν μία διόρθωση είτε για να μπουν στην Αγορά, είτε για να κλείσουν ‘short’ θέσεις. Ο ΓΔ κερδίζει 32% για το 2023 και ακόμα δεν έχουμε κλείσει 6μηνο. Αντίστοιχα ο πολύπαθος Τραπεζικός κερδίζει 51% παίρνοντας πίσω, μετά από χρόνια, την χαμένη του αίγλη. O ταλαντωτής στο intraday στα χαμηλά του, πάει να δώσει και πάλι το έναυσμα για ανοδική. Το 1246 και 1269 είναι επόμενα επίπεδα. Το 1218 κοντινή στήριξη, που διάσπαση και μόνο θα μας φέρει αντιμέτωπους με το ‘stop’ του 1189 σε κλείσιμο ώρας. Θυμίζουμε ότι για τον ΔΤΡ το ημερήσιο ‘stop long’ είναι οι 956. Στο intraday γράφημα ο ΔΤΡ είναι ‘short’ με το ‘stop’ στο 988 σε κλείσιμο ώρας. Η Αγορά επιτέλους αρχίζει να προπορεύεται της Ελληνική Οικονομίας, κάτι που είχαμε ξεχάσει”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου προσφέρουν χώρο για επιλεκτικές τοποθετήσεις, πριν η Αγορά μπει σε διάθεση τριημέρου”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Η ολοκλήρωση των μετοχικών μεταβολών στους δείκτες MSCI, για άλλη μία φορά δημιούργησε ασυνήθιστο τζίρο για την Εγχώρια Αγορά, παρόλο που ο ΓΔΧΑ υποχώρησε ελαφρώς, ενώ το χθεσινό ημερήσιο εύρος διακύμανσης ήταν συρρικνωμένο. Στις ΗΠΑ επετεύχθη συμφωνία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το ανώτατο όριο του χρέους, γεγονός που οδηγεί την συμφωνία στην Γερουσία πριν από τις 5 Ιουνίου. Ωστόσο, η Επενδυτική Κοινότητα επικεντρώνεται περισσότερο στην πιθανότητα νέας αύξησης επιτοκίων από την FED στις 14 Ιουνίου”, όπως εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Η εικόνα στο Χ.Α. είναι από άποψη διαγραμματική, θεμελιωδών και ειδησεογραφίας σε πολύ ικανοποιητικά πλαίσια, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Ο ΓΔ απεικονίζει χωρίς υπερβολές την απομάκρυνση του μετεκλογικού ρίσκου και των όποιων "περιπετειών" στη διακυβέρνηση της Χώρας, με το πρόσημο να εκλαμβάνεται ως φιλοεπενδυτικό.

Σε επίπεδο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, αναδιαρθρώσεων, deals και μερισμάτων, οι επενδυτές διαθέτουν πλέον μία αρκετά ευρεία γκάμα τίτλων προς τοποθέτηση.

Ειδικά όταν πληρούνται και οι προϋποθέσεις χρηματιστηριακού "βάθους", δηλαδή η δυνατότητα απρόσκοπτης επένδυσης και αποεπένδυσης, επιλεγμένες Ελληνικές Εισηγμένες αποκτούν αυξημένο ενδιαφέρον.

Ας μην λησμονούμε ότι το Χ.Α. αποτελεί φέτος "Παγκόσμιο πρωταθλητή" από άποψη απόδοσης.

Φυσικά αυτή η υπεραπόδοση δεν είναι δεδομένη και εφιστούμε την προσοχή όλων στους διεθνείς μακροοικονομικούς "σκοπέλους", που έχουν επανεμφανιστεί στα γραφεία στατιστικών μετρήσεων σε Ευρωζώνη, Κίνα και ΗΠΑ.

Η πορεία του Αργού Πετρελαίου ενσωματώνει αρκετές από τις ανησυχίες για την πορεία της ζήτησης (βιομηχανική παραγωγή, εμπορικές μετακινήσεις, ιδιωτική κατανάλωση κλπ) ενώ χαρακτηριστική παραμένει η διστακτικότητα των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ να περικόψουν την παραγωγή, κάτι που θα προκαλούσε ανοδική "πίεση" στις τιμές.

Σε αυτά τα πλαίσια, λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας την γενικότερη ανθεκτικότητα των Ξένων Κεφαλαιαγορών σε επίπεδο έτους, αλλά διατηρούμε "μικρό καλάθι" για την αισιοδοξία των επενδυτών ότι “ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων βαίνει προς το τέλος του”.

Ασφαλώς, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφύγει να παγώσει την μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024, από την άλλη όμως η ΕΚΤ, στο εσωτερικό της οποίας κυριαρχούν τα "Γερμανικής προελεύσεως γεράκια" θα μπορούσε να συνεχίσει τη βαθμηδόν σκλήρυνση της στάσης της, με στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%.

Στο Συνάλλαγμα, το Ευρώ - Δολάριο φαίνεται να βάζει πλώρη προς τον φετινό χαμηλό πυθμένα του 1,05, καθώς οι Αγορές αφήνουν στο παρελθόν τα "παζάρια" που διαδραματίστηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, έως ότου τελικά επήλθε η αύξηση του ταβανιού του Αμερικανικού Δημοσίου χρέους.

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών, ο ΓΔ θα πρέπει να κρατήσει αλώβητο το μετεκλογικό επίπεδο – “gap” των 1130 μονάδων. Μεγάλη, φυσικά, η απόσταση από τα τρέχοντα επίπεδα του ΓΔ, αλλά προσφέρει άπλετο χώρο και χρόνο αντίδρασης στους λιγότερο "προσκολλημένους" Ιδιώτες επενδυτές.

Στον ΔΤΡ, οι 1000 μονάδες αποτελούν περιοχή "πολύ σκληρή για να πεθάνει". Το εν λόγω επίπεδο είναι, όχι τυχαία, κρίσιμο και διαγραμματικά, αλλά η πιθανή υπέρβασή του θα έχει θετικά “spillover effects” για ολόκληρο το ταμπλώ, δεδομένης της παραδοσιακής Τραπεζικοκεντρικότητας του Χ.Α.

Πλέον, δουλειά των επενδυτών είναι το ‘ξεσκόνισμα’ των επιμέρους εταιρικών θεμελιωδών και προοπτικών, με στόχο το φιλτράρισμα και την επιλογή τίτλων που μπορούν να υπερ-αποδώσουν μίας ούτως, ή άλλως υπεραποδίδουσας και δίχως εμφανή σημάδια κόπωσης Αγοράς”, όπως επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,4), Εθνική (5,2), Μυτιληναίο (4,1), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,5), Alpha Bank (3,2), Jumbo (3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΠΕΙΡ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ.

Όλοι οι παραπάνω τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,94%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,421 ευρώ (+2,56%), της ΕΤΕ (-1,48%) μέχρι τα 6,0 ευρώ (+3,45%), της ΕΥΡΩΒ (0%) μέχρι τα 1,5075 ευρώ (+3,25%) και της ΠΕΙΡ (+0,43%) μέχρι τα 2,898 ευρώ (+5%).

Μεταξύ 988,22 (+3,13%) και 956,9 μονάδων (-0,14%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 957,79 (-0,05%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 952,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1017 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 932 και 900 μονάδες. Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1025 – 1036 και στις 1114 και 1140 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σε συνέχεια της από 9ης Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσης, η Eurobank ανακοίνωσε ότι κατόπιν λήψης των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria από τη Eurobank Bulgaria AD (“Postbank”).

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,14%), ΚΟΥΕΣ (+1,53%), ΟΛΠ (+1%), ΟΤΕ (+1,05%), ΜΠΕΛΑ (+1,38%) και ΣΑΡ (+0,67%).

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση, “στην εξαγορά χαρτοφυλακίου 1,4 GW Φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη προχωράει η Μυτιληναίος στον Καναδά, από την Westbridge.

Κατά την έναρξη λειτουργίας τους, τα Έργα αναμένεται:

Να παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως “πράσινης” Ενέργειας, να αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. Καναδικών Δολαρίων (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026 - 2027. Η επένδυση αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.

Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) αναμένεται να είναι “έτοιμα προς κατασκευή” μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

Όλα τα έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης Ενέργειας, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για το συνολικό χαρτοφυλάκιο”.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι “η Εταιρεία σκέφτεται να κατασκευάσει ένα Εργοστάσιο Αλουμινίου κάπου στον Καναδά, ή στις ΗΠΑ, όπου η βιομηχανική Ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη από ότι στην Ευρώπη”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μεταφοράς έδρας και επιφυλάσσεται να απαντήσει στις 27 Ιουλίου, μετά το conference call για τα αποτελέσματα του εξαμήνου”.

Να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (-2,24%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 29,80 ευρώ (+1,09%), διεκδικώντας κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά, όμως στη συνέχεια επικράτησαν οι κινήσεις “profit taking”. Επιβεβαιώθηκε η αντίσταση στα 29,80 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 28,36 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ (+1,05%) και κλείσιμο σε υψηλά τριμήνου.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “αν αύριο Παρασκευή καταφέρει να κλείσει πάνω από το 14,22 μας δίνει επιτέλους και εβδομαδιαίο σήμα. Στο γράφημα φαίνεται η προσπάθεια κατοχύρωσης του πτωτικού καναλιού που τον ταλαιπωρεί πάνω από 1 χρόνο”.

Πολύ μεγάλη προσοχή στην ζώνη αντίστασης 14,62 – 14,75 ευρώ, στην οποία συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από το ιστορικό υψηλό των 23,00 ευρώ (κλείσιμο 22/5) αντέδρασε σήμερα η μετοχή της Jumbo (+1,38%), που κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop long” στα 21,72 ευρώ και στα 23,40 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+227,66%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+97,73%), ΠΕΙΡ (+92,77%), ΚΛΜ (+92,58%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+88,88%), ΑΡΑΙΓ (+86,2%), CENER (+85,76%), ΞΥΛΠ (+82,56%), ΜΟΤΟ (+77,03%) και ΣΑΤΟΚ (+60,42%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+2,94%), ΠΑΙΡ (+0,82%), ΜΕΡΚΟ (+0,59%), ΦΛΕΞΟ (+1,17%), ΜΕΝΤΙ (+1,67%), ΝΑΚΑΣ (+11,67%) και ΒΙΟΣΚ (+1,39%).

Σε νέα υψηλά 186 μηνών η Μοτοδυναμική (+1,37%).

Επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+9%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΑΝΕΚ (+4,67%), τέσσερις για ΕΚΤΕΡ (+1,80%, καθώς συνεχίζεται η ανάληψη και νέων έργων) και πέντε για ΓΚΜΕΖΖ (+1,25%).

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΒΙΣ (+7,14%).

Αύξησαν συναλλαγές ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-0,43%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,01%).

Βγήκε κάποιο “bid” στην AS Company (+0,42%).

Εντυπωσιακή η Mevaco (+8,06%), σε υψηλά 271 μηνών, με την προσφορά να δείχνει ελεγχόμενη.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1012 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1250, 1261, 1268, 1300 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2911 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2600 2568, 2455 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις 3050, 3080, 3100 και 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπάθεια αντίδρασης από το Ευρώ.

Θέλει να επαναπροσεγγίσει τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $23,95 κινείται το Ασήμι.

Πέριξ των $26900 κινείται το Bitcoin, λίγο πάνω από τα $1860 το Ethereum.

Ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών τον Μάιο. Ειδικότερα, ο PMI στη Μεταποίηση υποχώρησε στο 43,2, από το 44,5 του Απριλίου, καταγράφοντας τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης και τη χαμηλότερη μέτρησή του από το 2020.

Στο 6,1% διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2023 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, από 7,0% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat.

“Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει πολύ υψηλός, επομένως απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι Επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον Μάιο 278000 νέες θέσεις εργασίας. Η μέτρηση είναι σημαντικά υψηλότερη από τις 180000 νέες θέσεις εργασίας που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 46,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 47,1 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 47 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,5 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο, από 4,5% τον Απρίλιο.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να επωφελούνται από τους θετικούς ανέμους, με τις πρόσφατες εκλογές να ανοίγουν τον δρόμο προς την αναβάθμιση της Χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ η έντονη τουριστική δραστηριότητα στηρίζει την Οικονομία”, επισημαίνει η Jefferies.

Ο Οίκος συστήνει “buy” για την ΕΤΕ, “hold” για ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ και “underperform” για την ΑΛΦΑ.

Για την Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή - στόχο στα 7,30 ευρώ, από 6,50 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,70 ευρώ, από 1,65 προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70, από 2,50 ευρώ, ενώ αφήνει αμετάβλητη στα 1,10 ευρώ την τιμή - στόχο για την Αlpha Bank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το αρνητικό οι ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια.

Κακή η τελική εικόνα, με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.350 συμβόλαια).

Στα 5.724 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.688 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 1.722 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.700 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 154 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 154 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.382, 1.263 για τον Ιούνιο και 119 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.925), κινήθηκε μεταξύ 2.920 και 2.980 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 172, 172 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 966,25), κινήθηκε μεταξύ 966,25 και 992 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο, 0 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.615,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (20.460), Eurobank (4.817), Πειραιώς (6.991), Εθνική (1.586), Αεροπορία Αιγαίου (137), ΔΕΗ (561), ΑΔΜΗΕ (258), Motor Oil (142), Τέρνα Ενεργειακή (227), ΕΧΑΕ (595), Cenergy (167), Μυτιληναίο (637), Viohalco (204), ΟΤΕ (935), MIG (105), ΓΕΚ (102), Ιντρακόμ (115), Ιντρακάτ (882), Lamda Development (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 208.050, Πειραιώς 72.864, ΔΕΗ 22.259, Eurobank 46.679, ΑΔΜΗΕ 12.363, Εθνική 21.891, ΟΤΕ 12.243, Τέρνα Ενεργειακή 12.254.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.783.856 τεμ., (από 60.179.805 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.776.107 τεμ. (1.737.663), Eurobank 34.112.689 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.486.998 τεμ. (1.440.794), Εθνική 10.522.753 τεμ. (10.512.945), ΟΤΕ 1.017.615 τεμ. (1.017.615), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v