Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Συνεδρίαση rebalancing για mid caps: Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ εντάσσονται στον MSCI Small Caps. Δύο διαδοχικές συνεδριάσεις με απορρόφηση προσφοράς από χαμηλότερες τιμές.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Επιμένει ανοδικά ο Nasdaq, από 0,32% στις 4.201 μονάδες τα futures του S&P500 και από τις 15.908 μονάδες
μετά από απώλειες 0,27% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με την Κίνα να καταγράφει δεύτερο διαδοχικό μήνα ύφεσης στα εργοστάσια.

Τελευταία συνεδρίαση Μαΐου (και 5μήνου) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκάθαρη είναι η μερική κατοχύρωση σημαντικών κερδών, κυρίως από την πλευρά Ελλήνων θεσμικών, διαχειριστών.

Δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις -Δευτέρας-Τρίτης- των 100 εκατ. η καθεμία, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και αντίστοιχη σταδιακή απορρόφηση της προσφοράς από λίγο χαμηλότερες τιμές, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.225,07 μονάδες.

Μεγαλύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, κατά 1,97% στις 976,53 μονάδες, καθώς ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη απόδοση τόσο σε διάστημα μηνός όσο και 5μήνου. Με διπλάσια ταχύτητα κυκλοφορίας -έναντι των blue chips- ο τραπεζικός κλάδος και τα τέσσερα «χαρτιά»: Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank (κατά σειρά ποσοστού θετικής μεταβολής) διόρθωσε χθες έως τις 975,54, για να κλείσει τελικά στις 976,53 μονάδες.

Ζητούμενη για τους long -σε εβδομαδιαία μέτρηση- μία τελική τιμή έστω οριακά πάνω από τις 980 μονάδες, προκειμένου να είναι ενεργό το ενδεχόμενο προσέγγισης των «υψηλών 52 εβδομάδων» -1.024,93 μον.- τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου.

Πειραιώς στα 2,768 με άνοδο 29,35% «πρωταθλήτρια» Μαΐου αλλά και με 92,49% από την αρχή έτους, το απόλυτο «χαρτί» των long για το 2023, στο 5μηνο.

Πώς βαθμολογεί τώρα τις τέσσερις τράπεζες η Moody's σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Ο αμερικανικός οίκος (με βαρύνουσα σημασία ως προς την αξιολόγηση και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας) εστιάζει και στην αξιολόγηση πιστωτικού κινδύνου που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Βank, Πειραιώς και ΟΤΕ το -σχεδόν- 50% της αξίας συναλλαγών, καθώς η υπερσυγκέντρωση των εντολών σε 4 το πολύ 6 μετοχές είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της ανόδου τον Μάιο.

Υπέρ των πωλητών ο απολογισμός στη χθεσινή συνεδρίαση, αναμενόμενα από τη στιγμή που (κυρίως) «ξένα χέρια» επέλεξαν στάση αναμονής, θεωρώντας πως πιθανόν να διαμορφωθούν ακόμη πιο ελκυστικά/χαμηλότερα σημεία εισόδου ενόψει του Ιουνίου.

Συνεδρίαση rebalancing για mid caps: με Autohellas και ΕΛΛΑΚΤΩΡ να εντάσσονται στον MSCI Small Caps.

Σε διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά, των 14,76 ευρώ, η μετοχή της Autohellas στα 14,34 ευρώ, σε άνοδο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ έως τα 2,325 με βλέψεις για την τοπική κορυφή των 2,455 ευρώ.

Οικονομικά αποτελέσματα, διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο διευκολύνουν τους επενδυτές στις επιλεκτικές κινήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων.

Γιατί περιμένει επιταχυνόμενη ανάπτυξη η διοίκηση της Intralot σημείωνε νωρίτερα η Μαρία Μόσχου.

Εξαγορές ναι -αλλά σε δίκαιες αποτιμήσεις- το μήνυμα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του ομίλου Ideal Holdings να επανεξετάζει τη μερισματική πολιτική, το φθινόπωρο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται αναλυτικά από τον Στέφανο Κοτζαμάνη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v