Καλοκαιρινό profit taking στο χρηματιστήριο

Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» κέρδη και τον τζίρο να μειώνεται. Κέρδη για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, άντεξαν Mytilineos, Jumbo. Τέταρτο μήνα πωλητές οι ξένοι στο ΧΑ.

Καλοκαιρινό profit taking στο χρηματιστήριο

Η Ιταλία ενέκρινε εφάπαξ φόρο 40% επί των κερδών για το 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και να υποστηρίξει στεγαστικά δάνεια για την Αγορά πρώτης κατοικίας. “Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα Κρατικά ταμεία”, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

Από την άλλη, η Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο δέκα Αμερικανικών Τραπεζών, μικρού ως μεσαίου μεγέθους, ενώ μετέβαλε σε αρνητική την προοπτική έντεκα μεγάλων Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Capital One, Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street και Trust Financial, “ενόψει πιθανών υποβαθμίσεών τους, λόγω χρηματοδοτικών κινδύνων και χαμηλότερης κερδοφορίας”.

Οι δύο παραπάνω ειδήσεις, είχαν αντίκτυπο στα Τραπεζικά ταμπλώ των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και έφεραν ελεγχόμενες πιέσεις και στο ταμπλώ του Χ.Α.

Στα καθ΄ ημάς, επόμενες σημαντικές ημερομηνίες στην ατζέντα των ενεργών επενδυτών αύριο 9 τρέχοντος (ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου Alpha Bank και ΕΕΕ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και μεθαύριο 10 Αυγούστου, όταν και θα γίνει γνωστό αν η Τρ. Πειραιώς προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece. Υπενθυμίζεται πως σήμερα στον εν λόγω δείκτη περιλαμβάνονται 10 μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι Ελληνικές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά, από το rebalancing που θα ανακοινωθεί για την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη στις 10 Αυγούστου. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες πράξεις θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της Αγοράς στις 31 Αυγούστου. Οι μετοχικοί τίτλοι από την Εγχώρια Αγορά που θα επηρεαστούν θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταβεί στον μεγάλο δείκτη της MSCI Greece, ενώ δίνεται μικρή πιθανότητα για διαγραφή της Τέρνα Ενεργειακή.

Την ίδια μέρα (10/8), η Εταιρεία Τεχνολογίας “DOTSOFT” θα κάνει ντεμπούτο στην Εναλλακτική Αγορά, ΕΝ.Α. PLUS, του Χ.Α., με τιμή εισαγωγής τα €3,85 ανά μετοχή.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, θα έλθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την εποχικότητα και τα “μπάνια του Λαού”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 58 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5, στα 64,9 εκατ.).

Όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να εμποδίζουν την συνεχιζόμενη κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έστω και αν κάποιες αποτιμήσεις έχουν “τεντωθεί” επικίνδυνα. Όμως θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι οι σημερινοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές, ήταν σημαντικά χαμηλότερου αριθμού και στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν περίπου τριπλάσιες των ανοδικών, επιδεινώνοντας την “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς.

Σύμφωνα με παλιό παράγοντα της Αγοράς, “τα κεφάλαια που επενδύουν σε Χώρες με επενδυτική βαθμίδα, βάσει του καταστατικού τους, θα πρέπει να περιμένουν έναν, ίσως και δύο επίσημα αναγνωρισμένους Οίκους, να εντάξουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, για να προχωρήσουν σε σταδιακές τοποθετήσεις. Το ‘ερώτημα του εκατομμυρίου’ είναι το timing που θα επιλέξουν να αποεπενδύσουν τα hedge funds που βρίσκονται στο Χ.Α. και τα οποία επενδύουν αποκλειστικά και μόνο σε Αναδυόμενες Αγορές”.

Σε αυτό το ερώτημα, ίσως απαντούν τα παρακάτω στοιχεία. Έτσι σύμφωνα με το νέο AXIANumbers Ιουλίου 2023, που δημοσίευσε το Χ.Α.:

Δημιουργήθηκαν 5210 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1815 νέους λογαριασμούς τον Ιούνιο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €97,16 εκατ. κατά το μήνα Ιούλιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €97,16 εκατ. τον Ιούλιο. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 51,9% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούλιο 2023 (σε σχέση με το 55,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 48,1% των συναλλαγών (σε σχέση με το 44,7% τον προηγούμενο μήνα). Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,20% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,80% για τους Ημεδαπούς.

Να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας εκροών από τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων. Είχαν προηγηθεί εκροές ύψους €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνεχιζόμενες αποχωρήσεις κάποιων Ξένων χαρτοφυλακίων, εν όψει πιθανής αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου.

Επιθετική μεταφορά κεφαλαίων στην Αγορά ομολόγων, έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,74% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,00% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,743% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1321,63 (+0,07%) και 1311,31 μονάδων (-0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1315,18 (-0,41%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1311,07 (-0,73%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1311,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,72%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 69,7 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΤΡΟ, ΕΤΕ, ΕΝΤΕΡ, ΣΑΡ), ενώ ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 69,7 εκατ., τα 58,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Αρνητική ψυχολογία διεθνώς, μετά τα απογοητευτικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, οδηγούμενη από το διεθνές κλίμα. Στο επίκεντρο η Coca Cola και η Alpha Bank, οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο πριν το άνοιγμα της Αγοράς”, επισημαίνει η Piraeus Sec.

Αν και η αναβάθμιση από τη Scope την περασμένη Παρασκευή σε επενδυτική βαθμίδα δεν απέδωσε καρπούς, περιμένουμε ότι η Αγορά θα επικεντρωθεί σε πιθανές αναβαθμίσεις από τους 4 μεγάλους Οίκους αξιολόγησης από το Σεπτέμβριο και μετά. Καθώς βρισκόμαστε σε διάθεση διακοπών περιορίζονται τυχόν θετικές κινήσεις, επομένως περιμένουμε ότι η συσσώρευση γύρω από τις 1300 με 1350 μονάδες θα κυριαρχήσει μέχρι τις 15 Αυγούστου. Τα αυριανά αποτελέσματα από Alpha Bank και Coca Cola θα τραβήξουν τα επενδυτικά βλέμματα, όπως και η αναδιάρθρωση του MSCI το βράδυ της Πέμπτης”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ουσιαστικά, ακόμα και διόρθωση να βγάλει η Αγορά υπάρχουν εύκαιροι αγοραστές πώς να πάρουν θέση την μοναδική Ευρωπαϊκή Οικονομία που περιμένει επενδυτική βαθμίδα. Καλό θα ήταν οι μεσοπρόθεσμοι να μην ανησυχούν στις διορθώσεις, με τους βραχυπρόθεσμους να κινούνται πιο προσεχτικά. Τα αποτελέσματα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο πλέον, μιας και μετοχές με καλύτερα των αναμενομένων μεγέθη πληρώνουν αδρά, ακόμα και βραχυπρόθεσμα. Η Αγορά δεν άφησε παραπονεμένο κανέναν επενδυτή, μιας και βλέπουμε πως ακόμα και η Περιφέρεια προσφέρει σημαντικές ‘συγκινήσεις’ και αποδόσεις. Τα καλά αποτελέσματα, αλλά και τα υποσχόμενα growth, φαίνεται να τραβούν την προσοχή των επενδυτών, που το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η υποβάθμιση του Αμερικανικού αξιόχρεου σε ‘ΑΑ+’ από τη Fitch, προκάλεσε ημερήσιους μόνο κλυδωνισμούς στις Διεθνείς Αγορές. Οι αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της Janet Yellen, όσο και από επώνυμους σχολιαστές των δρωμένων της Αμερικανικής Οικονομίας, όπως ο El Arian της Allianz, ο νομπελίστας Paul Krugman και ο Jamie Dimon της J.P. Morgan, έπεισαν τις Αγορές ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των ΗΠΑ, παρά το υψηλό τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού της (στο 5% του ΑΕΠ περίπου), επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, πιο σημαντικό είναι ότι οι διεθνείς εξελίξεις στις τιμές της Ενέργειας, δια χειρός της Μόσχας και του Ριάντ και εκείνες των Τροφίμων λόγω χαμηλής προσφοράς, αναζωπυρώνουν παντού τον πληθωρισμό.

Σαν αποτέλεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα για νέες επιτοκιακές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal και της ΕΚΤ, κατά τις αποφάσεις που θα λάβουν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με το βλέμμα λοιπόν στον πληθωρισμό, η νευρικότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις Αγορές, καθώς είναι πιθανό να επανέλθει η εκτίμηση, ότι η απειλή της ύφεσης στην Οικονομία δεν έχει απομακρυνθεί.

Στην Ελληνική Οικονομία τα καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται. Μετά την επενδυτική βαθμίδα που αποδόθηκε από την Ιαπωνική R&I, ήταν η σειρά της Γερμανικής Scope Ratings να αποδώσει με τη σειρά της επενδυτική βαθμίδα στο Ελληνικό αξιόχρεο, θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή στήριξη, η προσπάθεια για μείωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις των Τραπεζών είναι επαρκείς λόγοι. Αν και οι Οίκοι αυτοί δεν έχουν ακόμη την πιστοποίηση της ΕΚΤ, γίνεται αποδεκτό ότι το Φθινόπωρο θα ακολουθήσουν και οι αξιολογήσεις των πιστοποιημένων Οίκων (DBRS, S&P κοκ) που με τη σειρά τους θα αποδώσουν επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία.

Παράλληλα, η αναμενόμενη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, θα ολοκληρώσει την εικόνα των αποτελεσμάτων των συστημικών Τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται ικανοποιητική κερδοφορία λόγω, κυρίως, της αξιοσημείωτης αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, ενώ οι δείκτες των ΜΕΔ είναι μονοψήφιοι περί το 5% και της κεφαλαιακής επάρκειας διψήφιοι πάνω από 15%, με συνέπεια να εκτιμάται ότι το 2024 θα διανεμηθούν μερίσματα. Ταυτόχρονα, καταβολή μερίσματος προοιωνίζεται και η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, που σύντομα ολοκληρώνει το deal με την Enel Ρουμανίας, που θα αυξήσει θεαματικά το ενεργητικό της.

Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις στα Ελληνικά δρώμενα δεν αγγίζουν, στην παρούσα φάση, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι Διαχειριστές είτε είναι στις Θερινές διακοπές τους, είτε συνεχίζουν την πολιτική των ρευστοποιήσεων και στην Ελλάδα, ενόψει των αρνητικών διεθνών εξελίξεων που προαναφέρθηκαν.

Σαν αποτέλεσμα, οι συναλλαγές είναι υποτονικές και η ζώνη των 1330 - 1340 μονάδων συνιστά ισχυρή περιοχή αντίστασης. Ταυτόχρονα, η περιοχή των 1300 μονάδων έχει, προσώρας τουλάχιστον, αποδείξει ότι συνιστά ισχυρή στήριξη, με την επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI να αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη, για τη συντήρηση των θετικών βραχυπρόθεσμων προσδοκιών, καθώς αναμένεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα περιληφθεί στο δείκτη MSCI Standard Greece, το βράδυ της 10ης Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται καθημερινά η κινητικότητα των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, των μετοχών που συνήθως αποτελούν επιλογές των Ελλήνων επενδυτών, που αρκετές φορές όμως επιμένουν να έχουν ως αποκλειστικό οδηγό το απόλυτο ύψος της τιμής μιας μετοχής (χαμηλή τιμή σημαίνει φθηνή μετοχή δηλαδή), αναλαμβάνοντας έτσι και τον αναλογούντα επενδυτικό κίνδυνο”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6), Eurobank (5,8), Εθνική (5,8), ΟΠΑΠ (5,8), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (4,4), ΔΕΗ (3,9), Alpha Bank (3,8), Jumbo (3,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5), Motor Oil (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΤΕ (-0,62%), ενώ μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (-0,94%), ΕΥΡΩΒ (-0,95%) και ΠΕΙΡ (-0,67%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1081,71 μονάδες (-1,06%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1087,6 (-0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1084,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,81%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην επόμενη φάση της περνά η υλοποίηση της συμφωνίας, μεταξύ Ομίλου Alpha Services & Holdings και της Κοινοπραξίας Dimand - Premia, για τη μεταβίβαση 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων (project Skyline). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναλλαγή μεταβίβασης ανακτηθέντων Ακινήτων από πλειστηριασμούς, ή διακανονισμούς”.

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,44%), ΚΟΥΕΣ (+0,32%), ΜΠΕΛΑ (+0,23%), ΜΥΤΙΛ (+0,06%), ΣΑΡ (+0,25%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,47%)

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει κατεβάσει σημαντικά τον όγκο συναλλαγών η μετοχή της Autohellas (-0,77%). Η σημαντική στήριξη στη ζώνη 12,14 – 11,98 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα δυσκολοκατάβλητα 14,00 ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτη, η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ακολουθεί η μετοχή της ΕΕΕ (-0,11%) και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 27,70 ευρώ (κλείσιμο 24/7). Αν συνεχιστεί η διολισθητική κίνηση, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 25,68 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για να αλλάξει πίστα η μετοχή, χρειάζεται συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 28,60 ευρώ.

Από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο των 7,09 ευρώ (26/7) κινείται πλαγιοκαθοδικά η μετοχή της Cenergy (-2,84%). Η επόμενη στήριξη στα 6,23 ευρώ και η αντίσταση στα 7,15 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+225,93%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+161,18%), ΠΕΙΡ (+146,59%), ΑΡΑΙΓ (+143,48%), ΜΑΘΙΟ (+131,75%), ΙΝΚΑΤ (+119,18%), ΞΥΛΚ (117,82%), CENER (+115,23%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+115,13%), ΑΒΑΞ (+111,58%), ΞΥΛΠ (+109,23%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+109,18%), ΑΛΜΥ (+106,09%), ΓΚΜΕΖΖ (+105,85%) και ΒΙΟΚΑ (+100,64%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΧΑΕ (-1,70%).

Σταθερά πλαγιοκαθοδικά από τα 0,602 ευρώ (25/7) με εννέα πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις το ΓΚΜΕΖΖ (-5,06%).

Σε υψηλά 155 μηνών η ΞΥΛΚ (+11,68%), αν συνεχίσει ανοδικά θα τραβήξει και την ΞΥΛΠ (0%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΙΝ (+7,63%), ΧΑΙΔΕ (+1,33%), ΒΟΣΥΣ (+1,56%), ΛΟΓΟΣ (+1,44%), ΣΑΤΟΚ (+9,46%), ΑΚΡΙΤ (+9,71%), ΙΛΥΔΑ (+0,28%), ΜΑΘΙΟ (+2,10%), ΚΕΚΡ (+0,77%), ACAG (+0,68%), MED (+2,04%), ΝΑΥΠ (+2,56%), ΦΛΕΞΟ (+2,35%) και ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,38%).

Δεύτερη μέρα σημαντικής ανόδου για ΑΤΕΚ (+9,55%).

Σε υψηλά 7μηνου η ΒΙΣ (+8,82%).

Συνεχίζει να μαζεύεται κάτω από τα 8,70 ευρώ η Κρι Κρι (0,93%).

Θα είναι σημαντικά αρνητικό, η όποια διόρθωση της Ιντερτέκ (-1,29%) να επεκταθεί χαμηλότερα των 1,50 ευρώ.

Δεν έχει πει την τελευταία ανοδική της λέξη η Βιοκαρπέτ (+0,96%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1281 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1119 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3102 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2712 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, επέστρεψαν οι πωλητές στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0950 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $23,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $29550 το Bitcoin, προς τα $1845 αναρριχάται το Ethereum.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της κατρακύλησαν κατά 14,5% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν "βουτιά" 12,4%. Αναλυτές στο Reuters προέβλεπαν μείωση των εξαγωγών κατά 12,5% και των εισαγωγών κατά 5%.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσθετη επιβάρυνση 20% στις εισαγωγές χρυσών κοσμημάτων για να μειώσει τις εισαγωγές Χρυσού, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση αναφέρει ότι επιπλέον 20% θα προστεθεί στην τιμή όλων των χρυσών κοσμημάτων και μεταλλικών προϊόντων με επιμετάλλωση πολύτιμων μετάλλων, με εξαίρεση εκείνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία. Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι μεγάλες εισαγωγές Χρυσού και Ενέργειας, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στα $65,5 δισ. τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 4,1% σε σχέση με τον Μάιο. Οι εξαγωγές διολίσθησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, στα $247,5 δισ., ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν 1% χαμηλότερα στα $313 δισ. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά $117,7 δισ., ή 22,3%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ. ευρώ, στα 88,6 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan διατηρεί τις “long” θέσεις στο εγχώριο δεκαετές, έναντι της Ιταλίας και εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3%, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Autohellas, Cenergy.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 83 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (15.141 συμβόλαια).

Στα 3.833 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.822 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.880 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.858 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 81 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 81 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 827, 518 για τον Αύγουστο και 309 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.176,5), κινήθηκε μεταξύ 3.173,5 και 3.192,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 2, 2 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.105,75), κινήθηκε μεταξύ 1.105,75 και 1.105,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.067,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΑΔΜΗΕ, 5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.180), Eurobank (1.184), Πειραιώς (2.813), Εθνική (1.108), ΔΕΗ (581), Ιντρακάτ (1.330), ΕΧΑΕ (313), ΟΤΕ (286), Ιντρακόμ (584), Αεροπορία Αιγαίου (322), Cenergy (198), Viohalco (155), ΑΔΜΗΕ (454), Ελ. Πετρέλαια (114), Μυτιληναίο (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 231.715, Πειραιώς 74.438, Eurobank 39.566, Εθνική 18.066, ΑΔΜΗΕ 21.113, ΔΕΗ 30.954, ΟΤΕ 11.909, ΤΕΝΕΡΓ 12.675.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.547.049 τεμ. (1.547.049), Eurobank 34.153.319 τεμ. (34.186.776), ΟΠΑΠ 1.561.212 τεμ. (1.561.212), Εθνική 8.977.594 τεμ. (8.977.594), ΟΤΕ 1.713.104 τεμ. (1.710.578), Πειραιώς 802.632 τεμ. (802.632).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v