Χρηματιστήριο: Αναθάρρησαν στο τέλος οι αγοραστές

Στις 1.233 μονάδες το κλείσιμο, αλλά με τις συναλλαγές στα 90 εκατ. ευρώ. Eurobank, Lamda και Mytilineos στα blue chips που ξεχώρισαν. Πωλητές σε Elvalhalcor και Cenery.

Χρηματιστήριο: Αναθάρρησαν στο τέλος οι αγοραστές

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από εννέα πτωτικές, στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,06% και από νέα χαμηλά τριμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/6 (1217,86 μονάδες) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα και από χαμηλά τετραμήνου (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 19/5 και στις 881,51 μονάδες).

Επόμενο ήταν να επιχειρηθεί σήμερα μία προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και η οποία, ταυτόχρονα, θα διευκόλυνε κάποιους τελευταίους “long” να κλείσουν θέσεις κάπως ψηλότερα, εν όψει του αυριανού triple witching Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι από τα υψηλά Ιουλίου και από τις 1345,95 μονάδες (κλείσιμο 25/7) μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε συρρικνωθεί κατά 7,4 δισ. ευρώ.

Όμως, παρά τη σημαντική συρρίκνωση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί και την ευδιάκριτη υποχώρηση δεικτών και επιμέρους τίτλων, η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης, μόνο περίπατος δεν ήταν για τους αγοραστές, καθώς μετά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, δοκιμάζοντας τιμές μέχρι τις παρυφές των 1213 μονάδων, κάτι που ενεργοποίησε “red alert” στις τάξεις των “buyers”.

Η στήλη, αλλά και η πλειονότητα των αναλυτών, έχει επανειλημμένως επισημάνει, πως κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1217 μονάδων, θα φέρει νέο κύμα ρευστοποιήσεων, από χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Από εκεί και πέρα, σαφέστερες ενδείξεις για τις διαθέσεις της, η Εγχώρια Αγορά θα δώσει από τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, καθώς η αυριανή συνεδρίαση θεωρείται “ειδικών συνθηκών”.

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή συνεδρίαση εμπεριέχει, κατά χρονική σειρά, το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων και το rebalancing των δεικτών του Οίκου FTSE Russell (Viohalco στον Large Cap, από Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι), ενώ το βράδυ η Αγορά θα πληροφορηθεί την ετυμηγορία της Moody΄ς, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Να σημειωθεί ότι μερίδα έμπειρων αναλυτών, με τους οποίους ήλθε σε επαφή η στήλη, ποντάρει σε αναβάθμιση – έκπληξη από την Moody΄ς, όμως αυτό το τελευταίο μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Με τις παραπάνω “υποχρεώσεις” να έχουν λήξει και την ετυμηγορία της Moody΄ς γνωστή, από τις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, προσοχή των traders θα επιστρέψει στα θεμελιώδη των Ελληνικών Εισηγμένων, αλλά και στις Διεθνείς Αγορές (εν όψει της συνεδρίασης της Fed, στις 20 τρέχοντος μήνα).

Από την άλλη, την απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4%, ανακοίνωσε η ΕΚΤ (η 10η διαδοχική αύξηση των Ευρωπαϊκών επιτοκίων). Πλέον το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να παραμείνει για καιρό, καθώς η ΕΚΤ επισημαίνει ότι “με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το ΔΣ θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο”.

Η ανακοίνωση ήταν, περίπου, αναμενόμενη από τις Αγορές, για αυτό και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όχι μόνο παρέμειναν σε θετικό βηματισμό, αλλά αύξησαν και λίγο τα αρχικά τους κέρδη, βοηθούμενα και από το θετικό ξεκίνημα στο NYSE.

Από την άλλη, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως “δεν μπορεί να πει ότι το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα τα επιτόκια, θα είναι το υψηλότερο στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης”.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλαγή σκηνικού παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,916% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1213,64 (-0,97%) και 1233,66 μονάδων (+0,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1231,65 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1233,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%.

Ο τζίρος στα 89 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89 εκατ., τα 82,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η απόφαση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων και οι δηλώσεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές θα βρεθούν στο επίκεντρο. Σημειώνεται πως η Αγορά βρίσκεται σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα βραχυπρόθεσμα, εξέλιξη που δικαιολογεί μία αντίδραση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Οι ελπίδες των αγοραστών εναποτίθενται πλέον στην στήριξη των 1217 μονάδων του ΓΔ. Εκείνη των 1235 μονάδων αποτελεί πλέον αντίσταση”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Παραβιάστηκε προσωρινά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών του Δείκτη. Σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας του ΓΔΧΑ χαμηλότερα από την περιοχή των 1220 μονάδων, θα προχωρήσουμε σε επιλεκτική ενίσχυση θέσεων, δεδομένου ότι δεν θα έχουμε αυξημένες πιέσεις στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση, το χειρότερο σενάριο και ανάλογα των εξελίξεων στο εξωτερικό, είναι μια επιπλέον υποχώρηση της τάξεως του 5%-7%”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Η αρνητική εποχικότητα του Σεπτεμβρίου επιβεβαιώνεται στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να βολοδέρνει πλέον σε χαμηλά τριμήνου και την μεσοπρόθεσμη τάση να είναι ‘πλάγια’ και με εντονότερα καθοδικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη.

Αντίστοιχη η εικόνα των Τραπεζών, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει και την ψυχολογική στήριξη του " χιλιάρικου".

Χαμένα και τα Ομόλογα, με το δεκαετές Κρατικό να δοκιμάζει νούμερα και πάνω από το 4%.

Μα καλά, θα πει κάποιος, γιατί η Λεωφόρος Αθηνών ζορίζεται στον απόηχο της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας, σε επενδυτικό επίπεδο, από την DBRS.

Εκτιμούμε ότι αφενός επιβεβαιώθηκε η ρήση "buy the rumor, sell the fact". Συγκεκριμένα, η βελτίωση του outlook και της αξιολόγησης της Χώρας είχαν (εκτιμούμε) προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Εμείς οι αναλυτές της Αγοράς, αλλά και τα οικονομικά ΜΜΕ, μιλήσαμε για αυτό το επικείμενο θετικό trigger των αξιολογήσεων, το οποίο όταν όντως επισημοποιήθηκε, δεν προκάλεσε ουδεμία έκπληξη, καθώς ήταν στην ατζέντα όλων των επενδυτών.

Φυσικά, ελλόχευε το ρίσκο να μην έρθει η πολυθρύλητη αναβάθμιση (τότε θα υπήρχε ίσως ‘χοντρό sell-off’), αλλά το timing για εισροή νέων κεφαλαίων στην Αγορά. δεν ήταν σε συγχρονισμό με τις κοντόφθαλμες ανταλλαγές τίτλων - χρήματος, που καθορίζουν τις αγοραίες τιμές.

Πλέον αναμένουμε τις ετυμηγορίες και των υπολοίπων Οίκων, εκτιμώντας ότι κάνεις τους δεν θέλει "να μείνει πίσω" από το consensus.

Άλλος λόγος που το Χ.Α. "χάνει λάδια" είναι οι τραγικές επιπτώσεις των πλημμυρών που, πέραν από τον δυσαναπλήρωτο ανθρώπινο παράγοντα, πιέζουν και τα δημοσιονομικά, τις παραγωγικές υποδομές κοκ.

Η Χώρα, ας μας επιτραπεί το σχόλιο, φαίνεται να έπεσε άτσαλα από το μετεκλογικό, Θερινό "συννεφάκι" της, κάτι που αποτυπώνεται και στις συζητήσεις μας με Ξένους, πιο αποστασιοποιημένους παρατηρητές της Αγοράς.

Δεδομένων των επιδεινούμενων μετρητών της τάσης του Χ.Α., οι επενδεδυμένοι θα πρέπει να ακονίσουν και να μην παραμελούν τα συναλλακτικά τους αντανακλαστικά, γιατί το πολύμηνο ράλι του Χ.Α. έχει ‘βρει τοίχο’, βάζοντάς το για τα καλά σε μια νέα, πιο απαιτητική, φάση υψηλότερης μεταβλητότητας και ενδεχομένως χαμηλότερων σημείων εισόδου”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,6), Eurobank (5,5), Εθνική (5,2), Μυτιληναίο (5,1), Jumbo (3,7), Πειραιώς (3,5), ΔΕΗ (3,5), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +0,78%, Εθνική +1,72%, Eurobank +2,40%, Πειραιώς +0,14%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 5.802.269 νέες (KΟ) μετοχές της Eurobank (+2,40%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 168 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,23. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.716.479.777.

Μεταξύ 929,33 (-0,97%) και 955,61 μονάδων (+1,83%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 951,52 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 951,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,44%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 930 και 897 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τρία μεγάλα σε επιφάνεια Ακίνητα επέστρεψαν στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, καθώς προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς 53 μισθωμένων ακινήτων, που αποκάλυψε το ‘Euro2day.gr’ στις αρχές Αυγούστου. Αθροιστικά, η Εθνική προβλέπεται να ξοδέψει, βάσει όσων αναφέρονταν στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την επαναγορά κτιρίων που μισθώνει”.

Οριακή η επικράτηση των “πράσινων” τίτλων στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,94%), ΕΛΧΑ (-2,08%), ΕΥΔΑΠ (-0,48%), ΜΠΕΛΑ (-0,07%), ΟΠΑΠ (-0,99%), CENER (-1,94%), TITC (-0,35%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και ΟΤΕ.

Προτιμώμενος Προμηθευτής σε μεγάλο ενεργειακό project της Βρετανίας, αναδείχτηκε η Κοινοπραξία Grid Solutions την οποία απαρτίζουν η GE Vernova και η Μυτιληναίος.

Η Κοινοπραξία θα αναλάβει να προμηθεύσει δυο σταθμούς μετατροπής HVDC σε κάθε άκρο ενός καλωδίου που θα συνδέει το East Lothian στη Σκωτία με την Κομητεία Durham στην Αγγλία. Η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χιλιομέτρων και αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, θα μεταφέρει αρκετή πράσινη Ηλεκτρική Ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφού δοθούν οι ρυθμιστικές εγκρίσεις, οι συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν αργότερα φέτος και οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2024. Στόχος να τεθεί σε λειτουργία το 2029.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,49%) έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 36,12 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 33,88 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ανακήρυξε προτιμητέο Επενδυτή, στον διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ με οικονομική προσφορά 3,27 δισ. ευρώ και επιλαχόντα προτιμητέο Επενδυτή την Ένωση Προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. με οικονομική προσφορά 3,106 δισ. ευρώ.

Δεν έδειξαν να ενθουσιάζουν τους traders τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΧΑ (-2,08%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έντεκα. Με ημερήσιο σήμα πώλησης η μετοχή, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,10 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,884 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,84 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Cenergy (-1,94%), που σήμερα διακίνησε το υψηλότερο όγκο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,97 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 7,40 ευρώ.

Τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ πρότασης της Κομισιόν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη του Αλουμινίου στη λίστα με τις στρατηγικής σημασίας Πρώτες Ύλες.

Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του Αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας Πρώτη Ύλη. Τούτο διορθώνει μια παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την Εφοδιαστική Αλυσίδα Αλουμινίου, το οποίο μόνο καλό μπορεί να είναι για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια όσον αφορά τους διαθέσιμους πόρους” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Ευάγγελος Mυτιληναίος.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+267,9%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+140,39%), ΚΛΜ (+125,59%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+125,51%), ΑΡΑΙΓ (+123,06%), CENER (+117,55%), ΓΚΜΕΖΖ (+116%), ΞΥΛΠ (+109,23%) και ΜΑΘΙΟ (+101,59%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Real Consulting (+2,39%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0285 ανά μετοχή).

Την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος του 2023 σημειώθηκε στο Λιμάνι του Πειραιά 85% αύξηση στο σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας, σε σχέση με το έτος 2022, 928357 επιβάτες, έναντι 500905, με το 78% των πλοίων και το 55% των επιβατών να αποτελούν πλοία και επιβάτες homeporting, δηλαδή πλοία τα οποία εκκινούν την κρουαζιέρα από το Λιμάνι του Πειραιά, με τις αφίξεις να φθάνουν τις 478 το 2023 έναντι 419 το 2022, αύξηση της τάξεως του 14%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ (-2,29% και τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση), “τα οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023 θα δημοσιευθούν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, αντί για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί”.

Αν και οι πληροφορίες επιμένουν για αποτελέσματα εξαμήνου – θετική έκπληξη, ο τίτλος στο ταμπλώ δείχνει πως συνεχίζει να έχει πωλητή.

Από εκεί και πέρα, δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΠΛΑΚΡ (+5,16%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,56%), ΔΡΟΜΕ (+6,65%), ΑΒΕ (+1,50%), ΜΑΘΙΟ (+0,79%), ΚΕΚΡ (+2,69%), REALCONS (+2,39%), ΒΟΣΥΣ (+2,50%), ΜΕΒΑ (+1,09%), ΚΥΡΙΟ (+0,81%), ΤΖΚΑ (+2,48%), ΦΛΕΞΟ (+3,80%), ΜΙΓ (+1,73%) και ΔΟΜΙΚ (+0,68%).

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 30/8 για ΚΟΡΔΕ (-2,78%).

Non stop ο κατήφορος για ΑΑΑΚ (-9,60%).

Με ελάχιστους πωλητές, σε χαμηλά διμήνου η ΜΕΡΚΟ (-10,10%).

Πτωτικό “εξαρέ” για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-9,50% και σήμερα με επιθετικότερους πωλητές).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων για Moda Bagno (+3,90%).

Αντέδρασε στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 5,18 ευρώ (κλείσιμο 5/9) η Ιντεάλ (+3,02%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Frigoglass (+4,76%, ο χαμηλότερος όγκος των τελευταίων εννέα μηνών).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+3,70%), Άβακα (+4,28%), Κρι Κρι (+0,78%), Interlife (+2,61%), Lavipharm (+0,90%), Profile (+3,31%), Q&R (+5,28%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 - 1217, 1180 – 1165 και 1156 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2802 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοδικά οι δείκτες στην Ευρώπη και στην Wall Street.

Προς νέα υψηλά 10μηνου το Πετρέλαιο, προς το 1,0661 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $1930 ο Χρυσός, προς τα $22,80 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $26600 το Bitcoin, στα $1635 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν σε αποθεματικό οι Τράπεζες, κατά 25 μονάδες βάσης, για δεύτερη φορά φέτος. Ο σταθμισμένος δείκτης RRR για τις τράπεζες θα είναι 7,4% μετά την περικοπή. “Η μείωση θα βοηθήσει στη διατήρηση εύλογα άφθονης ρευστότητας”, ανέφερε η PBOC στην ανακοίνωση.

O πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,7% σε μηνιαία βάση και 1,6% σε ετήσια τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν μηνιαία άνοδο 0,4%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ κινήθηκε οριακά υψηλότερα, μετά την υποχώρηση σε χαμηλό επτά μηνών την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3000, στις 220000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκρατημένη άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,6% τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,6 δισ. ευρώ, στα 83,9 δισ. ευρώ.

Λήξη αύριο στα συμβόλαια, με πολλούς να έχουν ήδη κλείσει θέσεις πριν το ‘roll over’ και την Αγορά να συντηρεί την ζώνη στήριξης, δίνοντας μικρή αντίδραση και κλείνοντας στα υψηλά ημέρας. Η ζώνη του 1253 - 1273 είναι το κοντινότερο σημαντικό επίπεδο αντίστασης στην παρούσα, με τους ταλαντωτές να είναι σε καλά επίπεδα. Θα χρειαστεί παρόλα αυτά μία ανοδική κίνηση, για να δώσει ενδείξεις”, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, σε μία ύστατη εκτίμηση πριν την αυριανή, ειδική, συνεδρίαση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, Motor Oil, ΕΕΕ, και Ελ. Πετρέλαια.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (191.381 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.453 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.735 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.214 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.040 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 181 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 181 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.851, 1.476 για τον Σεπτέμβριο, 1.179 για τον Οκτώβριο και 196 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.980), κινήθηκε μεταξύ 2.935,75 και 2.995,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1.779, 892 για τον Σεπτέμβριο και 887 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 946), κινήθηκε μεταξύ 929,5 και 964,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 160, 80 για τον Σεπτέμβριο και 80 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.714), κινήθηκε μεταξύ 4.714 και 4.714 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.200 ΕΧΑΕ. 14.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (71.872), Eurobank (14.531), Πειραιώς (32.470), Εθνική (11.284), ΔΕΗ (13.039), Ιντρακάτ (1.586), ΕΧΑΕ (2.385), ΑΔΜΗΕ (2.889), Ιντρακόμ (2.865), Μυτιληναίο (2.028), Τέρνα Ενεργειακή (10.606), Viohalco (3.493), Cenergy (4.077), Motor Oil (755), ΟΤΕ (3.430), Ελ. Πετρέλαια (292), Αεροπορία Αιγαίου (1.675), ΕΛΧΑ (616), ΓΕΚ (2.289), Lamda Development (5.333), Άβακα (668), ΕΥΔΑΠ (460), ΕΕΕ (421), ΟΠΑΠ (463), Ελλάκτωρα (291), TITC (347), Fourli (670), Quest (140), ΟΛΠ (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 118.509, Πειραιώς 42.365, Eurobank 25.644, Εθνική 12.979, ΔΕΗ 12.326.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.320.928 τεμ., (από 57.320.928 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.325.531 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.134.322 τεμ. (34.134.322), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.564.960), Εθνική 9.174.544 τεμ. (9.040.114), ΟΤΕ 2.216.286 τεμ. (2.207.948), Πειραιώς 1.849.843 τεμ. (1.849.202).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v