Αιφνιδιαστική επανεμφάνιση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Από το χθεσινό sell off, στο σημερινό αγοραστικό κρεσέντο. Ισχυρά κέρδη για το σύνολο, σχεδόν, του FTSE-25. Κινητικότητα και σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Αιφνιδιαστική επανεμφάνιση των αγοραστών στο Χρηματιστήριο

Οι φλεγματικοί Ευρωπαίοι και το Χρηματιστήριο Αθηνών των υπερβολών.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο στο διήμερο των ακραίων διακυμάνσεων, καθώς στο χθεσινό μείον 2,26% των πωλητών απαντούν σήμερα με 3,44% οι αγοραστές.

Εύρος διακύμανσης, μεταξύ χαμηλού-υψηλού, ενδεικτικά για τον Γενικό Δείκτη από τον χθεσινό πυθμένα των 1.105,15, στο τοπικό υψηλό των 1.150,91 μονάδων. Μεταβλητότητα η χαρά του intraday ή ο κίνδυνος εγκλωβισμού του trader ανάλογα με τη διακύμανση, τον χρονισμό και την ταχύτητα εναλλαγής θέσεων από short σε long.

Δεδομένης της «ρηχότητας» της αγοράς συνδυαστικά με την κυριαρχία των διαχειριστών ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων, η αγορά μπορεί να άγεται και φέρεται με σχετική ευκολία και χαμηλό κόστος μόχλευσης.

Καλοδεχούμενη η σημερινή αντίδραση, με τους traders να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις χαμηλές τιμές της Δευτέρας, το ανοδικό «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών, την προεξόφληση ενός πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που θα διευκολύνει τη Fed να μετριάσει την επιθετική της πολιτική όσον αφορά στα επιτόκια.

Κατά 1,41% στις 15.373 ο DAX, με 1,47% στις 7.602 ο FTSE100, από 0,21% υψηλότερα στις 4.377 τα futures του S&P500 και στο ΧΑ από το σημείο εκκίνησης των 1.118 έως 32 μονάδες υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη.

Περίπου με τις ίδιες συναλλαγές στην αρχή της χθεσινής η ανάλογη σήμερα, με 5 εκατ. στο 10λεπτο, με τις εντολές σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα το ξεκίνημα να αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια, να δίνει το στίγμα των προθέσεων πωλητών (εχθές) - αγοραστών (σήμερα).

Στο ερώτημα «γιατί σήμερα;» χρηματιστές «δείχνουν» το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τις ακόμη χαμηλότερες τιμές που διαμορφώθηκαν στις 2.689 για τον FTSE25 και στις 846 για τον ΔΤΡ. Συγκριτικά με τις σημερινές «τοπικές κορυφές» των 2.815 και 906 μονάδων αντίστοιχα η διακύμανση είναι αξιόλογη. Ειδικότερα για έναν διαχειριστή, trader που «παίζει» την τάση, το εύρος διακύμανσης.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές φάνηκε η στόχευση των αγοραστών σε Πειραιώς, Mytilineos, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Cenergy, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ευρεία διακύμανση για το σύνολο των μετοχών του δείκτη, ενδεικτική η Πειραιώς έως τα 2,76 νωρίτερα από το χθεσινό χαμηλό των 2,55 ευρώ, αλλά και της Cenergy έως τα 5,76 από τα 5,26 ευρώ. Από το μείον 6,34% στο συν 8,27% σε διάστημα για εισηγμένη που αποτιμάται 1,09 δισ. το... down under μπορεί να κινηθεί μόνο από «γρήγορο χρήμα», πιθανόν hedge funds, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών.

Σε αυτούς τους τόνους για το σύνολο των μετοχών του δείκτη, με 25 στα 25 στο «πράσινο», εντελώς ανεστραμμένη σχέση με εχθές.

Ενδεικτική η σχέση 98/9 μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο και 42 με απόδοση μεγαλύτερη του 4%.

Στα 41 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα (13:35), χαμηλού κόστους μόχλευση με ζητούμενη τη συνέχισή της, κατ' αρχάς μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης στοιχείων πληθωρισμού των ΗΠΑ, μεθαύριο.

Βοηθητικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα μας, με την ανακοίνωσή τους να συμβάλλει στην ισχυροποίηση του μπλοκ αγοραστών, όπως και οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,5% το 2023.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v