Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δεδομένα μετά τη νέα κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Μια ακόμα συνεδρίαση με βαριές απώλειες και κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας. Ποιοι τίτλοι δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις. Πως διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Τα δεδομένα μετά τη νέα κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την έναρξη εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και με το Χ.Α. να δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης, έναντι των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν προηγηθεί, θυμίζοντας τις χρόνιες παθογένειες που συνεχίζουν να το χαρακτηρίζουν.

Το κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται και από την ανοδική κίνηση που καταγράφουν Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, ενώ ζητούμενο παραμένει η αντίδραση της Αγοράς ομολόγων και αν θα συνεχιστεί το κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, πιέζοντας προς τα πάνω το Δολάριο και προς τα κάτω τα, θεωρούμενα, Περιουσιακά Στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη 12 τρέχοντος, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Με τα παραπάνω δεδομένα και αν συνυπολογιστεί η αδύναμη εικόνα του Χ.Α., στις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αποκτά ρόλο ‘σηματωρού’ και θα συνεχίσει να έχει πρωτεύοντα ρόλο, στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο αυξημένος τζίρος, λόγω και του “πακέτου” της Eurobank, και η αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης δεικτών και επιμέρους τίτλων, από τα αρχικά χαμηλά, με αποτέλεσμα την καταγραφή νέων χαμηλών, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, πέρασε “πακέτο” της Eurobank, ήτοι 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, στην τιμή των €1,80 ανά μετοχή, έναντι συνολικού τιμήματος €93,745 εκατ. Μετά την πλήρη διάθεση των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ στην Eurobank, η Τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον Νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ που προβλέπονται στον εν λόγω Νόμο και η Eurobank γίνεται η πρώτη συστημική Τράπεζα, χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, τονίζοντας ότι στην αδύναμη εικόνα του Χ.Α., ήλθε να προστεθεί και η νέα εστία γεωπολιτικής έντασης, βάζοντας σε υποψηφιότητα δοκιμασίας την επόμενη στήριξη, στο ψυχολογικό όριο των 1100 μονάδων, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει, αν παρουσιάσουν διαθέσεις περαιτέρω υποτροπής οι Διεθνείς Αγορές.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Σεπτεμβρίου 2023:

Δημιουργήθηκαν 3649 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1710 νέους λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,01 δισ. (2,84% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Η κατανομή της αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,44% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 36,56% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 55,0% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Σεπτέμβριο 2023 (σε σχέση με το 62,3% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 45,0% των συναλλαγών (σε σχέση με το 37,7% τον προηγούμενο μήνα).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €60,98 εκατ. κατά το μήνα Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €60,98 εκατ. τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί εκροές €79,80 εκατ. τον Αύγουστο €97,16 εκατ. τον Ιούλιο, €190,85 εκατ. τον Ιούνιο, €95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές ύψους €72,54 εκατ. τον Απρίλιο.

Σύνολο εκροών εξαμήνου 596,79 εκατ. ευρώ (!)

Η ανακοίνωση από το Χ.Α., απλά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των περισσότερων από τους ενεργούς επενδυτές, που θεωρούσαν περισσότερο από βέβαιη την παραμονή των Ξένων χαρτοφυλακίων στην πλευρά των πωλητών και μένει να φανεί αν αυτό συνεχιστεί, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

Εξαιρετικά κακή, όπως στις περισσότερες από τις τελευταίες συνεδριάσεις, η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν εντεκαπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που δεν βελτιώθηκε στην συνέχεια.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά χαμηλά ημέρας, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που διασώζονταν με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ, όμως στην διάρκεια και αυτή η μετοχή δοκίμασε τιμές με οριακά αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει αμετάβλητη.

Με επιφανειακή ψυχραιμία, δείχνει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις η Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους περισσότερους Εκδότες, μετά την εκτίναξη της Παρασκευής σε πολυετή υψηλά. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,08% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,80% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,326% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1105,15 μονάδες (-2,80%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 1111,4 (-2,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1111,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,26%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ παραπέμπει σε νέα χαμηλά 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/5 (1111,24 μονάδες).

Ο τζίρος στα 204,6 εκατ., από τα οποία τα 103,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΙΝΚΑΤ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, OPTIMA, ΕΠΣΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 204,6 εκατ., τα 191 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί υπό το φως της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να συνεχίσουν να επηρεάζουν το Χ.Α., μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Optima Bank.

Παρά την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στη Eurobank, η Αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, θέτουν επιπλέον κινδύνους στην Αγορά”, τονίζει η Piraeus Sec.

Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος δεν ευνοεί τις μετοχές, καθώς οι τιμές του Πετρελαίου ανακάμπτουν και οι επενδυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν περισσότερες μεσοπρόθεσμες αβεβαιότητες”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του ΓΔ στις επόμενες ημέρες, με αυξημένη αβεβαιότητα από την όξυνση της κρίσης στη Μ. Ανατολή”, κατά την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η τρέχουσα εβδομάδα ξεκίνησε με νέα εστία γεωπολιτικής έντασης, η οποία ήδη επηρεάζει τις ενεργειακές τιμές. Σίγουρα αυτό δεν είναι θετικό, αλλά ενδέχεται η επίπτωσή του στις Αγορές να είναι βραχυπρόθεσμη, ανάλογα φυσικά και με το αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Για τον ΓΔΧΑ, αναθεωρούμε ελαφρώς πτωτικά το εκτιμώμενο κάτω εύρος τιμών στις 1100 μονάδες, λόγω των εξελίξεων, ενώ διατηρούμε το άνω εύρος τιμών τις 1300 μονάδες”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η Αγορά πλέον σε τιμές κάτω από τον 200αρη, κάτι που δεν μας λέει κάτι βραχυπρόθεσμα. Είναι λογικό κάποιοι να ‘πετάνε μετοχές από τα παράθυρα’ μιας και ακόμα καταγράφουν σημαντικά κέρδη”, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό λέει ότι “δύσκολα κάποιος μπορεί να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει χωρίς να κοπεί”. Έτσι λοιπόν η ανεύρεση “πάτου”, όπως αντίστοιχα και “κορυφής” δεν έχει κάποιο νόημα.

Αν κάποιος έψαχνε να τοποθετηθεί σε καλές Εταιρείες και δεν έβρισκε τιμές, ήρθε η ώρα σταδιακά να το πράξει.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που θεωρούσαν ακριβές τις τιμές, θα συνεχίσουν να πιστεύουν ότι ακόμα είναι η αρχή της πτώσης, μιας και συνήθως είναι και οι πιο δύσκολοι στην ψυχολογία.

Τεχνικά τώρα, έχουμε τους κλαδικούς δείκτες να χάνουν έστω και πρόσκαιρα τον 200αρη ΚΜΟ, γεγονός που παρατηρούν κάποιοι με απλό τρόπο για να δουν αν η Αγορά είναι “bull”, ή “bear” γεγονός που προκαλεί πανικό σε κάποιες περιπτώσεις. ειδικά όταν υπάρχουν ακόμα σημαντικά κέρδη.

Το νέο σημαντικό δεδομένο έρχεται πρωτίστως από τον Τραπεζικό δείκτη μιας και α) το “stop” του πλέον είναι ακόμα χαμηλότερα, στις 921 μονάδες και β) το χαμηλό του το κατέγραψε στην συνεδρίαση της Τετάρτης σε αντίθεση με τον ΓΔ που την Παρασκευή δοκίμασε νέα χαμηλά κίνησης.

Οι περισσότεροι κλαδικοί δοκιμάζουν το 61% της τελευταίας ανοδικής κίνησης, επίπεδο που δικαιολογεί, αν μη τι άλλο, σημαντική αντίδραση.

Σε πρώτη φάση θέλουμε κατοχύρωση του 2883 και 1185 σε FTSE25 και ΓΔ για να ανακοπεί η επιθετική πτωτική τάση.

Η Αγορά διορθώνει, καταγράφοντας από τις μεγαλύτερες πτωτικές κινήσεις του έτους, με αρκετούς να ανησυχούν για την μεσοπρόθεσμη πορεία της.

Συνηθίζεται οι “bull” Αγορές να καταγράφουν σοβαρές διορθώσεις και αυτές να είναι χρονικά απότομες.

Εκτός από τα υψηλά επιτόκια και όπως φαίνεται η διατήρησή τους πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο σε υψηλά επίπεδα, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στα θετικά που έχει να περιμένει η Ελληνική Οικονομία.

Αυτοί που θέλουν σιγουριά, καλό θα ήταν να περιμένουν τεχνικά αγοραστικά σήματα. Οι άλλοι που περίμεναν απλά μία διόρθωση, μιας και τους φαινόταν ακριβή η Αγορά, θα μπορούσαν να κάνουν το ‘ψάρεμά τους” χωρίς βιασύνη και σταδιακά”, τονίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,5), Eurobank (5,1), Εθνική (4,5), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,3), Jumbo (3,3), Πειραιώς (3,3), Alpha Bank (2,8), Motor Oil (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-3,81%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,162 ευρώ (-4,75%), της Εθνικής (-1,95%) μέχρι τα 4,92 ευρώ (-2,84%), της Eurobank (-2,47%) μέχρι τα 1,341 ευρώ (-5,20%) και της Πειραιώς (-2,55%) μέχρι τα 2,55 ευρώ (-4,49%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,279 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση στη ζώνη 1,33 – 1,335 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,15 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΤΕ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5,696 ευρώ. Η ενδιάμεση αντίσταση στα 5,263 – 5,272 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 4,90 ευρώ.

Με πωλητικό ημερήσιο σήμα και η ΕΥΡΩΒ, που για να το αναστρέψει θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1,518 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στην ζώνη 1,394 – 1,401 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,30 ευρώ.

Διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης η ΠΕΙΡ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,756 ευρώ. Αν επιμείνει η πλαγιοκαθοδική τάση, η επόμενη στήριξη στα 2,527 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 846,77 μονάδες (-3,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 857,41 (-2,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 858,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,67%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 921 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 840 μονάδες, όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα της ζώνης 901 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 900 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 988, 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Οριακά καλύτερη, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΣΑΡ (+0,41%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΕΕΕ.

Όπως προαναφέρθηκε, στα πρωινά χαμηλά μόνο ο τίτλος της ΕΕΕ (0%) διασώζονταν με θετικό πρόσημο, αλλά και αυτός, ενδοσυνεδριακά “φόρεσε τα κόκκινα”, έστω και προς στιγμήν.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 7μηνου. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 26,25 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση την ζώνη 25,67 – 25,83 ευρώ, που υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη στα 24,03 ευρώ.

“Έξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Cenergy (-6,34%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 5μηνου. Το ημερήσιο “stop short” στα 7,07 ευρώ, ενώ η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικότατα, αν παραβιαστεί η στήριξη στα 5,11 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Εν τω μεταξύ, στη β' φάση εισέρχεται η διαδικασία πώλησης της εγχώριας Αλυσίδας Κωτσόβολος από τον Μητρικό Όμιλο Currys, η Διοίκηση του οποίου συνεδριάζει αύριο, προκειμένου να εκτιμήσει τις οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορά έχει καταθέσει ο Όμιλος Quest (-45,18%). Κατά πληροφορίες, που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, προσφορές έχουν κατατεθεί από ακόμη τρεις Ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και η ΔEΗ (-1,76%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+292,59%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+125,58%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+105,65%) και ΚΛΜ (+100,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Optima Bank (-0,43%) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Με όγκο μόλις 179 τεμ., κατέγραψε άνοδο 29,41% η ΞΥΛΠ.

Τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 28/9 για ΣΑΝΜΕΖΖ (-3,32%).

Αύξησαν συναλλαγές AS Company (-3,51%) και Fourlis (-5,73%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΕΠΣΙΛ (-5,32%) και έξι για ΠΡΟΦ (-5,03%).

Σε χαμηλά 7μηνου ΣΠΕΙΣ (-6,39%) και ΚΟΥΑΛ (-3,72%).

Εμφάνιση αξιοπρόσεκτου πωλητή σε ΠΡΔ (0%), DIMAND (-3,51%), ΙΝΚΑΤ (-1,36%), ΣΕΝΤΡ (-9,07%) και ΦΡΙΓΟ (-6,85%).

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, προσπάθεια εξισορρόπησης για ΕΛΛ (-0,74%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Βιοτέρ (+3%) και Δομική Κρήτης (+3,58%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΕΛΒΕ (+5,66%), ΕΛΣΤΡ (+0,88%) και ΕΒΡΟΦ (+0,55%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1156 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2807 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) 2818 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Ταϊβάν.

Βαθαίνει το “κόκκινο” στην Ευρώπη, με ήπιες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0549 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Οι τιμές του Αργού Πετρελαίου θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος της επίθεσης στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, πιθανότατα θα είναι περιορισμένος”, υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα της Ενέργειας μιλώντας στο CNBC.

Παλεύει να επιστρέψει πάνω από τα $1865 ο Χρυσός, ψηλότερα από τα $21,95 το Ασήμι.

“Η έκρηξη της βίας στο Ισραήλ αναμένεται να προκαλέσει μια κίνηση προς Περιουσιακά Στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και οι επενδυτές ενδεχομένως να στρέψουν την προσοχή τους στον Χρυσό και στο Δολάριο, ενώ μπορεί να ενισχύσουν και τη ζήτηση για Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα, τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί σε κλοιό ρευστοποιήσεων”, εκτιμούν οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Κάτω από τα $27500 το Bitcoin, προς τα $1590 υποχωρεί το Ethereum.

Τέταρτο μήνα υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία. Μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, όπως ανέφερε η Destatis. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν πτώση 0,1%. Η παραγωγή στον κλάδο υποχώρησε κατά 2%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.

Ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκε ο οικονομικός δείκτης Sentix στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, υποχωρώντας 0,4 μονάδες σε σχέση με έναν μήνα πριν και φτάνοντας στις -21,9 μονάδες, όπως ενημέρωσε ο Ερευνητικός Οργανισμός Sentix. O δείκτης τρέχουσας αποτίμησης διαμορφώθηκε στις -27 μονάδες, στο πιο χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε 4,2 μονάδες, στο -16,8, σημείο που ήταν το πιο υψηλό από τον Απρίλιο του 2023.

Η Societe Generale επισημαίνει ότι ένας ακραίος κίνδυνος αρχίζει να γίνεται η βασική υπόθεση για τις Αγορές ομολόγων. Το σενάριο για ένα σκηνικό "μη προσγείωσης" που οδηγεί τις αποδόσεις των 10ετων ομολογιακών τίτλων των ΗΠΑ στο 5%, ή υψηλότερα έχει γίνει το βασικό της Αγοράς. Ο κίνδυνος θα μπορούσε να οδηγήσει τον δείκτη S&P 500 πίσω στις 4000 μονάδες, πλήττοντας τόσο τον δείκτη Nasdaq (μέσω της υποβάθμισης), όσο και τον δείκτη Russell 2000 (μέσω της μόχλευσης).

“Η άνοδος του κόστους δανεισμού δεν έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές των ΗΠΑ, δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών”, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στην έναρξη των ετήσιων συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο Μαρακές

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,6 δισ., στα 76,7 δισ. ευρώ.

Η Euroxx, σε σημερινό re-Initiation report, ξεκινά να καλύπτει εκ νέου τη Μυτιληναίος. Το report δημοσιεύτηκε με τιμή - στόχο τα €48 και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του consensus των αναλυτών που καλύπτουν την Εταιρεία. H Χρηματιστηριακή μάλιστα εκτιμά ότι “η πρόσφατη διόρθωση της μετοχής, προσφέρει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο εισόδου”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, CENER, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 11 ανοδικούς τίτλους, έναντι 120 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Με συνεδρίαση πιέσεων, ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.428 συμβόλαια).

Στα 1.770 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.810 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.580 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.565 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 925, 707 για τον Οκτώβριο και 218 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.697), κινήθηκε μεταξύ 2.685 και 2.746,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 250, 250 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 859), κινήθηκε μεταξύ 859 και 890 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.421).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.000 ΤΕΝΕΡΓ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (28.594), Eurobank (4.766), Πειραιώς (5.954), Εθνική (1.724), ΔΕΗ (1.636), Αεροπορία Αιγαίου (632), Μυτιληναίο (701), ΑΔΜΗΕ (410), Cenergy (411), ΟΤΕ (894), ΕΧΑΕ (278), Ιντρακόμ (229), Ιντρακάτ (477), Lamda Development (531), Τέρνα Ενεργειακή (269), Viohalco (246), Ελλάκτωρα (161).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 163.988, Πειραιώς 59.265, Eurobank 30.938, Εθνική 17.261, ΔΕΗ 19.670, ΑΔΜΗΕ 19.173, Τέρνα Ενεργειακή 14.398.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.430.768 τεμ., (από 62.430.768 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.098.582 τεμ. (10.348.202), ΟΤΕ 1.730.038 τεμ. (1.793.903), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v