Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά το... σοκ στο Χρηματιστήριο

Με πτωτικό χάσμα μεγαλύτερο της Ευρώπης η εκκίνηση, με τον Γενικό Δείκτη να βουτάει έως τις 1.110 μονάδες. Αμβλύνθηκαν οι πιέσεις στη συνέχεια, με αγορές σε Coca Cola, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo. Πέρασε το πακέτο της Eurobank, άνω των 100 εκατ. ο τζίρος.

Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά το... σοκ στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στη Μέση Ανατολή. Από χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500, ήπιες οι μέχρι τώρα αντιδράσεις στις αγορές πετρελαίου, ομολόγων, νομισμάτων, με τους επενδυτές στην Ευρώπη να συνεκτιμούν επιμέρους στοιχεία, λ.χ. τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τη δεινή ήττα των κυβερνητικών κομμάτων στις εκλογές σε Βαυαρία και Εσση. Σε αναμονή και των στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ την Πέμπτη, ο DAX διορθώνει 0,80% στις 15.108 και ο FTSE100 οριακά στις 7.488 μονάδες.

Με αυτά εκτός, είναι άξιο προσοχής το πώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών η συνεδρίαση ξεκίνησε με... τραυματικό πτωτικό χάσμα έως 2,05% χαμηλότερα, με εντολές στημένες -σαν σε συνέχεια sell off της τελευταίας εβδομάδας. Από τις 1.125,79 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με επιθετικό gap σχεδόν 3% για τον Δείκτη Τραπεζών και από 2,11% χαμηλότερα για τον FTSE25.

Το γεγονός πως από την πρώτη κιόλας εντολή δόθηκαν πωλήσεις σε ευρύ φάσμα χαρτιών του δείκτη τραπεζικά και blue chips, με ρυθμό ταχύτερο από κάθε άλλο «άνοιγμα» εδώ και μέρες, παραπέμπει σε εσπευσμένη μείωση/έξοδο διαχειριστή.

Η πρώτη αντίδραση χρηματιστών λίγα λεπτά μετά την εκκίνηση, με τζίρο 5 εκατ. πριν καν συμπληρωθούν τα 5', εύλογη «... μα καλά, στη χώρα μας επιτέθηκε η Χαμάς;», απορώντας από την εμφατική δυσαρμονία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και δη με τα αντίστοιχα της περιφέρειας του Νότου.

Η συνεδρίαση

Στα πρώτα 5' είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 4,95 εκατ. σε τίτλους των Eurobank, Mytilineos, Πειραιώς, Alpha Bank, Motor Oil, ευρύτερα στους 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με χρηματιστές να αναρωτιούνται για την έκταση της διόρθωσης, να αναζητούν τον λόγο του 5λεπτου ξεπουλήματος. Είτε πρόκειται για διαχειριστή με μέρος του χαρτοφυλακίου του «ανοιχτό» ή «μοχλευμένο» είτε για πωλητή που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη «ρηχότητα» της αγοράς πυροδοτώντας πανικό, προσβλέποντας πως θα ακολουθήσουν και άλλοι με εντολές όσο όσο χαμηλότερα.

Στη συνέχεια ωστόσο η αγορά κατάφερε να μαζέψει τις απώλειες, με τον ΓΔ να κινείται στις 1.127 μονάδες (-0,83%) και τον Τραπεζικό Δείκτη στις 873 (-1%). Σε αυτό συνέβαλαν η μετοχή της Coca Cola (24,7 ευρώ ή +1,56%), η Εθνική που μηδένισε τις απώλειες, αλλά και οι Jumbo, ΟΠΑΠ, Lamda, που πέρασαν σε θετικό έδαφος. 

Αντίθετα, ισχυρές είναι οι πιέσεις σε Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, Cener, Motor Oil.

Οπως σημείωναν χρηματιστές, είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο να προκαλείται «εξαέρωση» εκατ. και δημιουργία... πολεμικού κλίματος με στοχευμένες πωλήσεις (από την προσυνεδρίαση) μόλις 5 εκατ. στην αρχή μίας ημέρας που για τους επενδυτές στις ξένες αγορές ξεκίνησε με προσπάθεια ψύχραιμης διαχείρισης.

Στα 12 εκατ. η αξία συναλλαγών με τη συμπλήρωση του ημιώρου, καθώς ο ρυθμός εντολών μετριάστηκε μετά τις 10:35 -πλην όμως η ζημιά είχε γίνει-, με συνέπεια οι εντολές που ακολούθησαν να είναι σταθερά από την πλευρά των πωλητών σε επίπεδα 1,87% χαμηλότερα για τον ΓΔ. Οι καθαρές συναλλαγές έφτασαν τα 36 εκατ. λίγο πριν τις 13:00.

Εν τω μεταξύ, στην έναρξη της συνεδρίασης πέρασε και το πακέτο των μετοχών της Eurobank, με τον τζίρο να εκτινάσσεται άνω των 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά πέρασαν 52.080.000 μετοχές της τράπεζας στο 1,80 ευρώ, με τον συνολικό τζίρο της συναλλαγής να ανέρχεται στα 93,85 εκατ. ευρώ.  

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v