Σπάνε οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται εκ νέου οι απώλειες για τον ΓΔ, με την προσπάθεια ανάσχεσης των πιέσεων να αποδεικνύεται βραχύβια. Στο κόκκινο το σύνολο του FT 25, εξαίρεση η Coca Cola. Εικόνα εγκατάλειψης στα mid caps.

Σπάνε οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Ψύχραιμη διαχείριση της κρίσης στα ευρωπαϊκά, συνεχής η απαξίωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον DAX να διορθώνει 0,58% στις 15.148 μονάδες, τον FTSE100 με άνοδο 0,27% στις 7.516 και θεαματικό «γύρισμα» στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (ΤΑ 35) στις 1.709 μονάδες, η εξέλιξη της συνεδρίασης στο ΧΑ θα έπρεπε να απασχολεί ήδη τις καθ' ύλην αρμόδιες αρχές.

Οπως σημείωναν χρηματιστές, δεν δικαιολογείται την ώρα που στο Τελ Αβίβ ο βασικός δείκτης ΤΑ 35 είναι στο «πράσινο», στην Αθήνα ο ΓΔ να έχει ξεπουληθεί έως τις 1.113 μονάδες και έκτοτε να «σέρνεται» με απώλειες μεγαλύτερες του 1,5%.

Συμπλήρωναν δε πως «σε λιγότερο από μία εβδομάδα και την εξωραϊσμένη παρουσίαση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ αποδεικνύεται έμπρακτα -στο ταμπλό- πόσο ρηχή, ανοχύρωτη είναι και πόσο απροστάτευτη η επενδυτική κοινότητα. Δεν έχει σημασία αν hedge funds ξεπουλούν (από τα υψηλά Ιουλίου ξεκίνησε η πρώτη φάση της διόρθωσης και από τα τέλη Αυγούστου η δεύτερη, που είναι σε εξέλιξη), αποεπενδύοντας από αναδυόμενα χρηματιστήρια ή όποια άλλη εύκολη δικαιολογία μετέρχονται οι επιτελείς, σημασία έχει η άθλια εικόνα που μορφοποιείται καθημερινά, για μέρες.

Εξι εβδομάδες σερί στο «κόκκινο», με αποκορύφωμα το σημερινό πρώτο 5λεπτο, όταν με στοχευμένες εντολές στο σύνολο των μετοχών του δείκτη επιτεύχθηκε εξαέρωση μισού δισ., σε μία εντελώς παράταιρη διόρθωση σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ακόμη και το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός...» παρά τις πομφόλυγες των επιτελών και τα μεγαλεπήβολα σχέδια της διοίκησης της ΕΧΑΕ, αυτή είναι η κατάσταση αρέσει-δεν αρέσει στους καθ' ύλην αρμόδιους», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι. Συμπλήρωναν δε ότι αυτή η αγορά δεν μπορεί να παρουσιασθεί σε κανένα road show της Morgan Stanley/EXAE στο Λονδίνο.

Και όμως, με 50 εκατ. συναλλαγές νωρίτερα (εκτός μέτρησης των 93,75 εκατ. για το 1,4% της Eurobank), ο ΓΔ παραμένει μείον 1,69% χαμηλότερα στις 1.115 μονάδες, με τον FTSE25 1,49% στις 2.722 και με απώλειες 2,35% για τον ΔΤΡ στις 860,99 μονάδες.

Eurobank, Mytilineos, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική στο στόχαστρο των πωλητών, ακολουθούν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Aegean, Cenergy Holdings κ.α.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η διόρθωση είναι ακραία, με ενδεικτική την περίπτωση της Cenergy Holdings που διορθώνει 5,11% στα 5,39 ευρώ, συνολικά 21,88% σε διάστημα μηνός και αδιάλειπτα από τα τελευταία υψηλά των 7,40 ευρώ, στα τέλη Ιουλίου.

Στο «κόκκινο» οι 11 στις 12 εβδομάδες, διόρθωση που δεν ανακόπηκε ούτε με την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS ούτε από τη διπλή αναβάθμιση της Moody's. Εκταση -σε χρόνο/διάρκεια- διόρθωσης που ούτε την περίοδο της πανδημίας δεν είχε σημειωθεί, ούτε με τη εισβολή της Ρωσίας. Απλά σήμερα οι πωλητές βρήκαν την αφορμή, την αγορά χωρίς αντιστάσεις, διευρύνοντας τις απώλειες στις 22 από τις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εικόνα εγκατάλειψης και στα mid caps, με το μεγαλύτερο μέρος των εντολών να αφορά διαχειριστές αμοιβαίων, εγχώρια επενδυτικά σχήματα και μετόχους. Ενδεικτικό το γεγονός πως, στις 14:40 ούτε μία (1) από τις 20 μετοχές του FTMidCap ήταν με θετικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v