Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα βύθιση και σερί έξι εβδομάδων πτώσης

Νέα βύθιση του Γενικού Δείκτη στις 1.136 μονάδες με τις πιέσεις να χτυπούν παράλληλα τράπεζες και blue chips. Συναλλαγές στα 83,4 εκατ. ευρώ. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Νέα βύθιση και σερί έξι εβδομάδων πτώσης

Στις 25/7, όταν ο ΓΔ σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους και όχι μόνο (1345,95 μονάδες), η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βρισκόταν στα 90,7 δισ. ευρώ. Με το χθεσινό κλείσιμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η κεφαλαιοποίηση είχε υποχωρήσει στα 79,5 δισ. ευρώ και οι απώλειες έφθασαν στα 11,2 δισ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 14,04%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με το θετικό ξεκίνημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που περίμεναν μία αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα και το Χ.Α. να σταματήσει να θυμίζει Αγορά “παραδομένη στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών”.

Πράγματι, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με ανοδικές διαθέσεις, που τον έφεραν μέχρι τις παρυφές των 1164 μονάδων, όμως το θετικό πρόσημο, όπως και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, κράτησε λίγο και συγκεκριμένα μέχρι τις 12.00, καθώς από εκεί και πέρα οι πωλητές κινήθηκαν επιθετικότερα και οι πρωινοί αγοραστές, απλά άλλαξαν “στρατόπεδο”.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε νέα χαμηλά ημέρας, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, όταν και γύρισαν σε μικτά πρόσημα και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Όσο καθυστερούν να εμφανιστούν αξιόλογες υποστηρικτικές αγορές, τόσο ο εκνευρισμός μεγαλώνει, και το πτωτικό μοτίβο αυτοτροφοδοτείται από πωλήσεις προστατευτικού χαρακτήρα”, τονίζει ο Συμεών Μαυρουδής (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), περιγράφοντας την ψυχολογία που επικρατεί μεταξύ των συναλλασσόμενων στο Χ.Α.

Εικόνα, σχεδόν, απόλυτης απόσυρσης των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι πενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, τονίζοντας ότι όσο ο ΓΔ αδυνατεί να επιστρέψει υψηλότερα της ζώνης 1155 – 1162, την οποία οριοθετούν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση προς τις 1134 – 1129 (gap) και 1100 μονάδες.

Η προσοχή των traders θα παραμείνει προσηλωμένη στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να δώσει το “σύνθημα αντίδρασης”, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί ο πλουραλισμός πωλήσεων και στα μη Τραπεζικά blue chips.

Υπενθυμίζεται ότι λήγει σήμερα το απόγευμα η ανταγωνιστική διαδικασία που εκκίνησε το ΤΧΣ, μετά την υποβολή της πρότασης της Eurobank για την εξαγορά των 52.080.673 μετοχών της που κατέχει το Ταμείο, με τίμημα 1,80 ευρώ/μετοχή. Αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη από άλλο Ενδιαφερόμενο για την απόκτηση του 1,401% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, το αργότερο μέχρι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α., τη Δευτέρα 9 του μηνός, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Όπως προαναφέρθηκε, με μικτές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όμως η προσοχή θα παραμείνει επικεντρωμένη στην Πέμπτη 12 Οκτωβρίου (15.30 ώρα Ελλάδος), όπου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία θα είναι καθοριστικά για το αν θα δούμε “πλατύσκαλο” και στο πολύ βάθος αποκλιμάκωση, ή το ταξίδι ανόδου των επιτοκίων θα συνεχιστεί. Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση αυτή έρχεται κοντά στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου και ως εκ τούτου θα φτιάξει κλίμα ανάλογο με την τάση που θα δείξουν τα νούμερα και μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για ένα “yearend rally”.

Από εκεί και πέρα, οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε η Αμερικανική Οικονομία. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε 336000 τον Σεπτέμβριο, από 227000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 170000.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η καθαρή αξία συναλλαγών παράμεινε στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, ενώ η ανοδική κίνηση σε πολλές μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ήταν αποτέλεσμα “market” εντολών και ελάχιστων συναλλαγών.

Ανοδική εκτίναξη των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, έφεραν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,12% σκαρφαλώνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,87% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,341% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1163,8 (+0,85%) και 1135,32 μονάδων (-1,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1139,91 (-1,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1136,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,48%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ παραπέμπει σε νέα χαμηλά 5μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/5 (1132,34 μονάδες).

Ο τζίρος στα 84,6 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ, OPTIMA ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 84,6 εκατ., τα 75,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε έκτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 5,99%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 3,95%.

Οι έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, παραπέμπουν στο διάστημα 22/8/2022 έως και 30/9/2022, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει “εξαρέ” πτωτικών εβδομάδων.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 22,28% και ο ΔΤΡ κέρδη 37,68%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το Τραπεζικό ταμπλώ θα είναι ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες, καθώς επίκειται η αποεπένδυση του ΤΧΣ, με αυτήν από την ΕΥΡΩΒ να μην δίνει στίγμα, λόγω του αδιάφορου μεγέθους της. Εξάλλου, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλότατες για την τιμή των μετοχών αυτών στο μεσοπρόθεσμο, μην αμελώντας ότι είμαστε στην απαρχή μιας περιόδου εντός επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που από μόνο του ανοίγει σημαντικά τη βεντάλια των ενδιαφερομένων”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, μία ακόμη επιφυλακτική συνεδρίαση. Θα είμασταν αγοραστές στην Τέρνα Ενεργειακή και τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, καθώς πιστεύουμε πως η πρόσφατη σημαντική πίεση στις μετοχές δεν δικαιολογείται από την αποτίμηση, τα ισχυρά θεμελιώδη και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης”, τονίζει η Piraeus Sec.

Σε κρίσιμα τεχνικά σημεία η Εγχώρια Αγορά, καθώς υποχωρεί για 6η συνεχή εβδομάδα. Μεταβλητότητα αναμένεται, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας πιο συγκεκριμένα νέα από τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών, σε σχέση με τα επιτόκια”, επισημαίνει η Beta Sec.

Στο εσωτερικό, νέες αυξημένες πίεσες δέχθηκε χθες η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διαπραγματεύεται πλέον σε όρους EV/EBITDA (2024) κοντά στην περιοχή του 9. Σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας του ΓΔΧΑ, αναζητούμε ενίσχυση των θέσεων μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοινώθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες Αυγούστου στην Γερμανία σήμερα το πρωί”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Η αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης των 1175 μονάδες του ΓΔ, αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες συνέχισης της πτώσης προς τις 1133 μονάδες”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε ο ΓΔ για 6η συνεχόμενη εβδομάδα με την συναλλακτική δραστηριότητα όμως να έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Το κλίμα στο εξωτερικό είναι άσχημο, με τις αποδόσεις των ομολόγων να βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η απότομη πτώση στην τιμή του Πετρελαίου, αλλά και των περιθωρίων της βενζίνης αυτή την εβδομάδα.

Σε αυτό το κλίμα η Εγχώρια Αγορά πιέζεται προς τα κάτω, συμπαρασύροντας στην πτώση ακόμα και μετοχές Εταιρειών που ανακοίνωσαν πολύ ικανοποιητικές επιχειρησιακές αποδόσεις.

Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1111 και 1085 μονάδων, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1168 και 1220 μονάδες.

Την Δευτέρα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον μήνα Αύγουστο, ενώ την Τετάρτη 11/10 αναμένουμε τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού των Η.Π.Α. για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του CPI των Η.Π.Α. για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή 13/10 θα ανακοινωθεί η Βιομηχανική Παραγωγή της Ευρωζώνης για τον μήνα Αύγουστο.

Την Τετάρτη 11/10, ανακοινώνει βασικά οικονομικά μεγέθη εννιαμήνου η Entersoft.

Η εκτίμηση μας ότι η Εγχώρια Αγορά θα συνεχίσει να κινείται βραχυπρόθεσμα, ανάλογα με τις Μεγάλες Αγορές του εξωτερικού, ενώ δεν αποκλείουμε να υπάρξει επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον με τοποθετήσεις σε κάποιους μεμονωμένους μετοχικούς τίτλους”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Έξι πτωτικές στις έξι τελευταίες εβδομάδες και ‘repetition’ του περυσινού Φθινοπωρινού πτωτικού μοτίβου συμπλήρωσε το Χ.Α. σε μια σκληρή εβδομάδα για τους κατέχοντες μετοχές, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η πίεση ήταν ομοιόμορφη στο ταμπλώ, τα εταιρικά νέα και τα θεμελιώδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, δημιουργώντας προβληματισμό ως προς την αντοχή της Αγοράς σε έξωθεν πιέσεις, παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Μετά από μια τόσο εκτεταμένη χρονικά περίοδο πτώσης, η προσφορά απέκτησε και συστημικά χαρακτηριστικά, ενδεχομένως φορτισμένη και από το μέγεθος της μόχλευσης σε επιμέρους μετοχές και την κάλυψη ανοικτών θέσεων.

Η αλλαγή των ασφάλιστρων κινδύνου, μετά τις επιθετικές τιμολογήσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική, έχει περιορίσει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό και οι τζίροι έχουν επιστρέψει κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η έλλειψη εγχώριων καταλυτών από το μέτωπο των επιχειρηματικών νέων, έχουν μειώσει το ενδιαφέρον αυξάνοντας τον βαθμό συσχέτισης της Αγοράς με την τάση του εξωτερικού.

Η μεγάλη “μέρα του πολέμου” την ερχόμενη εβδομάδα είναι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οτιδήποτε χαμηλότερο από 4,3% σε ετησιοποιημένη βάση και 0,3% σε μηνιαία μεταβολή, θα δώσει ανάσες στην Αγορά και θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων στις δύο συνεδριάσεις της FED ως το τέλος του έτους.

Οι πιθανότητες στις δύο επόμενες συνεδριάσεις είναι πλειοψηφικά υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο μια μέτρηση που θα έδειχνε αναζωπύρωση θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

Η αλλαγή μέχρι στιγμής, που οι Αγορές τιμολόγησαν αρνητικά έχει να κάνει με την διάρκεια των υψηλών επιτοκίων και την ανθεκτικότητα της Οικονομίας και των ισολογισμών σε ένα περιβάλλον υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους.

Η συγκεκριμένη παράμετρος θα είναι από τα σημεία προσοχής που θα εστιάσει η Επενδυτική Κοινότητα στις δημοσιεύσεις τριμήνου, που εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο όριο διάσπασης του κινητού Μέσου των 200 ημερών, βάζοντας πλέον και την ανοδική μακροπρόθεσμη τάση υπό αναθεώρηση.

Οι υπερπωλημένες ζώνες από τους ταλαντωτές δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα τους αγοραστές, ενδεχομένως μια τεχνική “εκκρεμότητα” που αφορά το “χάσμα” τιμών (1.129 – 1.134) από τις 21 Μαΐου, να αποτελεί ένα “άλλοθι” για αυτή την αδράνεια.

Η Αγορά πάντως έχει εισέλθει σε ζώνη (50% διόρθωση της αναλογίας από το ράλι μεταξύ 783 -1351 μονάδων) από την οποία μπορεί να προκύψει κάποια αξιόλογη αντίδραση, με διάρκεια μεγαλύτερη από συνεδριάσεις. Παρόλα αυτά, σαν σενάριο θα προκρίναμε για την ερχόμενη εβδομάδα μια πιο ήπια κίνηση συσσώρευσης, που θα μείωνε τις ημερήσιες ταλαντώσεις και θα δημιουργούσε ένα “πλάτωμα” τιμών.

Σε επίπεδο προγραμματισμένων γεγονότων, το ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί κυρίως στο εξωτερικό.

Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. της Intralot θα διαπραγματεύονται οι μετοχές από τις 10 Οκτωβρίου.

Στις 11 Οκτωβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να λάβει χώρα η συναλλαγή απόκτησης ιδίων μετοχών (1,4%) που κατέχει το ΤΧΣ από την Eurobank.

H Entersoft, 11 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του γ΄ τριμήνου, θα ανακοινώσει την προσεχή Τετάρτη τα βασικά οικονομικά μεγέθη του εννεαμήνου.

Στο εξωτερικό, εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, εκκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου. Την αυλαία ανοίγει την Τετάρτη η PepsiCo, την Πέμπτη ακολουθεί η Delta Airlines ενώ την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ανακοινώνουν οι BlackRock, Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,6), Eurobank (5,3), Εθνική (4,6), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,4), Jumbo (3,4), Πειραιώς (3,3), Alpha Bank (2,9), Motor Oil (2,4), Ελ. Πετρέλαια (2,1) και ΤΕΝΕΡΓ (1,6 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας (Alpha Bank -0,65%, Εθνική -0,31%, Eurobank -3,12%, Πειραιώς -0,67%).

Μεταξύ 907,87 (+1,51%) και 873,35 μονάδων (-2,35%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 882,01 (-1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 881,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 988 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 850 μονάδες, όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα της ζώνης 901 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 898 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%), ΤΕΝΕΡΓ (+2,42%) και ΕΥΔΑΠ (+1,82%).

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%) προχώρησε σε διάψευση των φημών που αναφερόντουσαν σε απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή (+2,42%) μέσω προσφοράς μετοχών ή και μετρητών, σημειώνοντας ότι “δεν υφίσταται οποιοσδήποτε τέτοιος σχεδιασμός στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,16%) συμπλήρωσε “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 5μηνου. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 13,30 ευρώ και με ενδιάμεση αντίσταση τα 12,39 - 12,45 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 11,67 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-3,42%). Να σημειωθεί ότι η μετοχή ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές σε χαμηλά 7μηνου. Η επόμενη στήριξη στα 24,03 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 25,66 – 25,85 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 26,99 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+279,01%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+140,08%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+112,71%), ΚΛΜ (+108,98%), ΓΚΜΕΖΖ (+103,0%) και ΙΝΚΑΤ (+101,37%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Η Mermeren Kombinat AD Prilep (0%), σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έκανε την 23/8/2023, σχετικά με την απόκτηση του 100% των μετοχικών συμφερόντων της Dolit Investments, από τον κ. Χριστόφορο Παυλίδη, πληροφορήθηκε ότι όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στην Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με την συναλλαγή, έχουν χορηγηθεί.

Από εκεί και πέρα, “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και νέα χαμηλά 35 μηνών για Ελλάδος (-3,55%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο και με χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι MED (+5,49%), ΙΑΤΡ (+5,17%), ΙΛΥΔΑ (+2,50%), ΜΑΘΙΟ (+5,26%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+2,86%), ΕΥΑΠΣ (+0,98%), ΟΛΥΜΠ (+0,85%) και ΛΟΥΛΗ (+0,70%).

Εμφάνιση επιθετικού πωλητή σε ΦΙΕΡ (-4,78%), ΑΛΜΥ ((-7,31%), ΚΟΥΑΛ (-4,95%), ΓΕΒΚΑ (-5,16%) και ΕΛΙΝ (-6,36%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΛΑΒΙ (-4,22%) και ΞΥΛΚ (-4%).

Σε χαμηλά 7μηνου η ΜΟΤΟ (-4,01%), 37 μηνών η ΤΖΚΑ (-6,34%) και σε χαμηλά 6ετιας η ΙΚΤΙΝ (-3,98%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1240 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 1134 – 1129 (gap) και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1155 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1162 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3043 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2750 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2804 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) 2819 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2960 και 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Δείχνουν διαθέσεις αντεπίθεσης οι αγοραστές στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης και οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0586 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Παλεύει να επιστρέψει πάνω από τα $1850 ο Χρυσός, ψηλότερα από τα $21,70 το Ασήμι.

Κρατάει επαφή με τα $28000 το Bitcoin, προς τα $1645 υποχωρεί το Ethereum.

Κατά 3,9% αυξήθηκαν οι εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Destatis.

Σε ετήσια βάση, οι ημερολογιακά προσαρμοσμένες νέες εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,2%.

Πτώση 4,7% κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της Halifax. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στις £278.601.

“Η ισχυρότερη ζήτηση στις Υπηρεσίες και η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, έχουν αυξήσει την πιθανότητα να αποφύγει η Παγκόσμια Οικονομία την ύφεση”, τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας παράλληλα ότι “παραμένουν πολλά ρίσκα”.

“H έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για την κατάσταση της Αγοράς εργασίας τον Σεπτέμβριο αποτελεί ένα καλό νέο για την Οικονομία, τη δεδομένη στιγμή, αλλά είναι κακό νέο για τις Αγορές και τη Fed. Από τη στιγμή που η Fed έχει τονίσει ότι βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα, τότε η έκθεση βάζει και πάλι στο τραπέζι μια αύξηση επιτοκίων για την 1 Νοεμβρίου”, δήλωσε στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ., στα 78,3 δισ. ευρώ.

H Bank of America ήρθε επίσκεψη στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με Επενδυτές και συναντήθηκε με Κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ΤτΕ, το Χρηματιστήριο, τις Τράπεζες, καθώς και άλλους εκπροσώπους του Ιδιωτικού τομέα.

Tα βασικά συμπεράσματα από το ταξίδι των επενδυτών στην Ελλάδα και τις μελλοντικές προοπτικές είναι ότι η Οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει σε σχέση με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης, με ανάπτυξη πάνω από τις προβλέψεις.

Η BofA εκτιμά ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,1% φέτος, 1% το επόμενο έτος και 1,7% το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό η ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και TITC.

Κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικούς τίτλους, έναντι 100 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Με συνεδρίαση πιέσεων, ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.480 συμβόλαια).

Στα 1.810 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.816 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.565 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.559 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 85 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 85 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 907, 827 για τον Οκτώβριο και 80 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.750), κινήθηκε μεταξύ 2.750 και 2.830 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 98, 98 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 895), κινήθηκε μεταξύ 892,5 και 905 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.491).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.074), Eurobank (3.613), Πειραιώς (4.042), Εθνική (1.919), ΔΕΗ (601), Αεροπορία Αιγαίου (258), Μυτιληναίο (267), ΑΔΜΗΕ (345), Cenergy (495), ΟΤΕ (246), ΕΧΑΕ (154), Ιντρακόμ (165), Ιντρακάτ (188), Lamda Development (184), Τέρνα Ενεργειακή (1.039), ΓΕΚ (264), Viohalco (280), Motor Oil (140).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 162.599, Πειραιώς 58.960, Eurobank 32.119, Εθνική 17.095, ΔΕΗ 19.852, ΑΔΜΗΕ 18.994, Τέρνα Ενεργειακή 14.761.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 62.430.768 τεμ., (από 62.079.829 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.279.023), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.566.457 τεμ. (1.566.457), Εθνική 10.348.202 τεμ. (10.336.012), ΟΤΕ 1.793.903 τεμ. (1.796.621), Πειραιώς 1.379.230 τεμ. (1.379.230).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v