Τι κρύβεται πίσω από το τρελό άλμα στο Χρηματιστήριο

Αναπάντεχα εμφατική η επάνοδος των long, με σημαντικές ευκαιρίες αλλά και παγίδες στην εγχώρια αγορά, στη σκιά αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς. Οι τίτλοι που κεντρίζουν.

Τι κρύβεται πίσω από το τρελό άλμα στο Χρηματιστήριο

Επιμένουν οι αγοραστές στη Wall Street, τρίτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, με τα futures του S&P500 οριακά από τις 4.391 μονάδες.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προφανώς και παραμένουν, πλην όμως είναι η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, αύριο Πέμπτη, που απασχολούν την κοινότητα.

Χαμηλότερα του 5% υποχώρησε η απόδοση του 2ετούς, κλίνουν προς την πλευρά της μη νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed οι αναλυτές.

Νωρίτερα, στο «πράσινο» οι αγορές στην Ασία -παρά τον εντεινόμενο προβληματισμό για τη στεγαστική πίστη στην Κίνα-, μετά από ισχυρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά ο DAX ξεκινά από τις 15.423 (1,95%), ο FTSE100 από τις 7.628 (1,82%).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας αλλά και σημαντικών ευκαιριών όπως και παγίδων, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η επάνοδος των long ήταν εμφατική.

Στο «ρηχό» χρηματιστήριο των υπερβολών καταγράφηκε εχθές η ισχυρότερη ανοδική αντίδραση των τελευταίων 5 μηνών, ακριβώς από τα χαμηλά 5 μηνών, μετά από εξίσου ισχυρή διόρθωση και παρατεταμένη πτώση 6 σερί εβδομάδων και 11 στις 12 εβδομάδες με απώλειες. Απόρροια, κατά κύριο λόγο, της σταθερής μείωσης θέσεων από funds, των σταθερών εκροών από τον Απρίλιο μέχρι πρόσφατα.

Με 4,19% ο ΓΔ στις 1.157,85 μονάδες, με 4,80% ο FTSE25 στις 2.836,99, με τον ΔΤΡ στις 916,80 (6,81%) και τον FTMidCap στις 1.871,59 (2,80%).

Με συναλλαγές 120 εκατ. -τα 25 μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα περίπου 58 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές. Mytilineos, Εθνική, Πειραιώς- είναι προφανές το επίκεντρο του ενδιαφέροντος traders και επενδυτών. Τα δε ποσοστά 8,06% (33,52 ευρώ), 6,75% (5,30), 7,46% (2,796) επιβεβαιώνουν την ταχύτητα της αγοράς, την ενεργό συμμετοχή traders, συνδυαστικά δε με τα αντίστοιχα της ακραίας διόρθωσης μία ημέρα πριν, μας δίνουν την εικόνα μιας απόλυτα αβαθούς αγοράς.

Τα οικονομικά/επιχειρηματικά δεδομένα τραπεζών και blue chips λίγο ως πολύ γνωστά, απεικονίστηκαν στα μεγέθη 6μήνου, εξίσου γνωστές οι επιδόσεις στο τρίτο 3μηνο όπως και οι προοπτικές τους, προς τι συνεπώς η ακραία μεταβλητότητα Δευτέρας-Τρίτης, το volatility που παραπέμπει στην παρουσία «γρήγορου χρήματος».

Απλούστατα αναφερόμαστε σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο, όπου η δράση 3-4 επιθετικών χαρτοφυλακίων καθορίζει -σε μεγάλο βαθμό- και την τάση. Με την πλειονότητα των εγχώριων να ακολουθεί -συνήθως- «αγεληδόν», είτε ξεπουλώντας είτε υπεραγοράζοντας.

Με αυτά τα δεδομένα, η τρελή διακύμανση από τα χαμηλά της Δευτέρας στα υψηλά της Τρίτης, με ζητούμενη τη συντήρηση της δυναμικής επαναφοράς βραχυπρόθεσμα. Τα οικονομικά δεδομένα των εισηγμένων γνωστά, όπως ειπώθηκε, εισηγμένες για υψηλότερα (ή χαμηλότερα) πολλές, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να επαναπροσεγγισθούν σημαντικά τεχνικά σημεία, στηρίξεις μέχρι πρόσφατα, αντιστάσεις μετά τη «βύθιση» της Δευτέρας.

Για τον ΔΤΡ προέχει η επαναφορά προς τις 940 μονάδες -σήμερα/αύριο-, επιθετικότερη τεχνικά η Πειραιώς, στο επίκεντρο λόγω προοπτικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ η Εθνική.

Για τον FTSE25 επιβεβλημένη -για τους long- είναι η άμεση επάνοδος στην περιοχή των 1.900 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v