Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 32 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο

Πήρε τη σκυτάλη από τις διεθνείς αγορές και έφτασε στις 1.219 μονάδες ο ΓΔ. Ισχυρά κέρδη για Πειραιώς, Aegean, Lamda, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ. Πτώση λόγω μερίσματος για ΟΠΑΠ.

Σε υψηλά 32 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο

Οι αγοραστές έκαναν το 5Χ5, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, όμως η σημερινή ανοδική κίνηση είχε περισσότερη ένταση, με αποτέλεσμα την εύκολη ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το όριο των 1200 μονάδων, με σημαντικές βοήθειες και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία η Fed αποφάσισε να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά, μετά από 11 διαδοχικές αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αυξήσεων το 2023.

Η Fed παραμένει προσηλωμένη στη διπλή εντολή της για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και την επίτευξη πλήρους απασχόλησης. Το ερώτημα για τη Fed δεν είναι αν θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, αλλά αν θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ή θα προβεί σε νέες αυξήσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Παρά τις δηλώσεις Πάουελ, οι επενδυτές εξέλαβαν με θετική χροιά τις τελευταίες εξελίξεις και έτσι την θετική εικόνα στην Wall Street, ακολούθησε σήμερα το πρωί η Ασία και αργότερα και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το NYSE να συνεχίζει και σήμερα ανοδικά και με τους επενδυτές να παίρνουν ψυχολογία και από την υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων.

Από την άλλη, στο πιο υψηλό σημείο από το 2008 διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στη σημερινή της συνεδρίαση, τονίζοντας ότι “δεν αναμένει ότι θα τα μειώσει σύντομα”. Οικονομολόγοι και επενδυτές είχαν προβλέψει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα άφηνε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5,25%, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συμπληρώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/9 (1227,78 μονάδες).

Με περισσότερους θετικούς πρωταγωνιστές το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αύξησαν κινητικότητα μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενθαρρυνόμενες από την θετική εικόνα των “μεγάλων” του ταμπλώ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, προσφέρουν στήριξη στις τρέχουσες αποτιμήσεις, σήμερα ανακοίνωσε αποτελέσματα γ΄ τριμήνου η HelleniQ Energy και αύριο οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς”.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το σημερινό θετικό του βηματισμό, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε την αποκοπή προμερίσματος του ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-3,54%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €1,001771387 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,951682818 ανά μετοχή).

Και η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε να επιβεβαιώσει πως στην παρούσα φάση, οι Διεθνείς Αγορές είναι αυτές που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έστω και αν το τελευταίο συνεχίζει να έχει κάποιες προϋποθέσεις υπεραπόδοσης, σε περίπτωση που επιστρέψει η κανονικότητα στα Ξένα Χρηματιστήρια.

Πρώτο ζητούμενο, η σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς σε λίγο ψηλότερα επίπεδα, η προσφορά αναμένεται αυξημένη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/10 (96,6 εκατ.), ενώ με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και οριακά χαμηλότερα των 1220 μονάδων.

Με διαθέσεις αποκλιμάκωσης, όπως προαναφέρθηκε, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,68% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,051% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1217,67 μονάδες (+1,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1216,97 (+1,71%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1219,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,96%.

Ο τζίρος στα 94,7 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, ΜΠΡΙΚ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 94,7 εκατ., τα 86,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι Αγορές της Ευρώπης με θετικό βηματισμό, καθώς οι επενδυτές πήραν παρηγοριά από την απόφαση της FED και τα σχόλια που δείχνουν την κορύφωση του κύκλου σύσφιξης”, όπως σημειώνει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να προσφέρουν στήριξη στο Χ.Α., παρά την αποκοπή του μερίσματος του ΟΠΑΠ. Η Τέρνα Ενεργειακή θα είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Η θετική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, μετά την απόφαση της FED για τα επιτόκια και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αγορά να επεκτείνει τα κέρδη της”, όπως εκτιμά η Piraeus Sec.

Τα σχόλια της FED αυξάνουν την εμπιστοσύνη ότι η Κεντρική Τράπεζα τελείωσε με το σερί των αυξήσεων των επιτοκίων και επομένως δικαιολογείται ένα ‘ράλι ανακούφισης’ λόγω της πτώσης των αποδόσεων. Ως εκ τούτου οι Ξένες Αγορές θα βοηθήσουν την κίνηση του ΓΔ πάνω από το όριο των 1200 μονάδων, δεδομένης και της εγχώριας ροής ειδήσεων και των ικανοποιητικών κερδών που ανακοινώνονται”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Αν και είναι νωρίς ακόμα, είναι φανερό ότι οι Αγορές απέκτησαν αισιοδοξία και για την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητων επιτοκίων”, όπως επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Έναν ολόκληρο μήνα συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, πριν επιστρέψει υψηλότερα των 1200 μονάδων, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για το ‘κάτι παραπάνω’ στις Παγκόσμιες Αγορές και παρότι οδεύουμε προς την παραδοσιακά θετική χρηματιστηριακή περίοδο κλεισίματος του έτους, όπως υπενθυμίζει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Νεοϋορκέζικος δείκτης μεταβλητότητας VIX δεν αντανακλά φόβο, ενώ ενδιαφέρων παραμένει ο Χρυσός κοντά στα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας μειώνει την ευαισθησία των Ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ στην “αίθουσα αναμονής” της Λεωφόρου Αθηνών βρίσκονται Ξένοι Διαχειριστές που, εκ του καταστατικού τους, θα κληθούν αργά, ή γρήγορα να εντάξουν Ελληνικούς τίτλους στα χαρτοφυλάκιά τους.

Εν μέσω εταιρικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, στο επίκεντρο παραμένουν τα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα Fed καλείται να λύσει τον “γόρδιο δεσμό”, καθώς η Αμερικανική Οικονομία παραμένει δυνατή, γεγονός που δεν την αναγκάζει να μειώσει το επιτόκιό της.

Έτσι, το σενάριο που επικρατεί είναι αυτό της συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής για αρκετούς μήνες, με τις Αγορές να μην χαίρονται για την ισχύ της Αμερικανικής Αγοράς Εργασίας, αλλά και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα.

Είναι μια κλασική περίπτωση “good news, is bad news”, καθώς τα καλά νέα για την Οικονομία είναι αρνητικά για τις μετοχές και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν τα δύο.

Καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε υπερδεκαετή υψηλά, παρατηρούμε την “ψαλίδας” (spread) μεταξύ διεθνών εταιρικών εκδόσεων χαμηλότερης διαβάθμισης, ενώ και η διάρκεια (duration) χαρτοφυλακίου ομολόγων μέχρι τα 5 έτη προσφέρει αποδόσεις που δεν περνούν πλέον απαρατήρητες.

“Κλειδί” παραμένει το κόστος της Ενέργειας, το οποίο θα κρίνει τελικά τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τις καθαρές πραγματικές αποδόσεις ομολόγων και μετρητών”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (CEO Κυπριακής ΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), Eurobank (5,6), Μυτιληναίο (5,2), Εθνική (5,1), ΔΕΗ (3,7), Πειραιώς (3,7), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,8 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+3,79%) και Πειραιώς (+4,58%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+3,13%) και Eurobank (+0,33%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 980,45 μονάδες (+2,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 978,22 (+2,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 979,20 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,62%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 937 μονάδων και με επόμενες στηρίξεις στις 925 – 908 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 999, 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Την πώληση στη Waterwheel Capital του 95% των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και του 95% των ομολογιών χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) που θα εκδοθούν στο πλαίσιο ταυτόχρονης τιτλοποίησης από τις Τράπεζες, ενός χαρτοφυλακίου κυρίως μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής μικτής λογιστικής αξίας ύψους περίπου €1,2 δισ. κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2021 (“Συναλλαγή Solar”) ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες. Κατά την ολοκλήρωση της “Συναλλαγής Solar”, η Cepal Hellas θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά μόνο οι EEE (-0,81%) και ΟΠΑΠ (-3,54%).

Εντός του εύρους των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ΤΕΝΕΡΓ. Τα έσοδα ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ (+43% σε ετήσια βάση), τα EBITDA άγγιξαν τα 50 εκατ. ευρώ (+51%), εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ προήλθαν από την παραγωγή Ενέργειας. Οι παραπάνω επιδόσεις επιτεύχθηκαν με τμήμα μόνο (200 από τα 330 MW) του Συμπλέγματος Καφηρέα σε λειτουργία, κατά το τρίτο τρίμηνο. Το καθαρό χρέος ανήλθε σε 844 εκατ. ευρώ (771 εκατ. ευρώ στις 30/6/23) καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές χρηματοδότησαν τις επενδύσεις τριμήνου (45 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+3,55%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 13,50 ευρώ. Η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 17,18 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+5,84%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά ενάμιση μήνα. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 9,67 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 9,77 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΤΕ (+3,24%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το κλείσιμο υψηλότερα των 13,80 ευρώ, θα δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη ζώνη αντίστασης να εντοπίζεται στα 14,07 – 14,16 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 12,90 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+330,86%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+140,71%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+138,31%), ΙΝΚΑΤ (+126,71%), CENER (+118,54%). ΓΚΜΕΖΖ (+114,37%), ΚΛΜ (+108,98%), ΑΡΑΙΓ (+105,67%) και ΠΕΙΡ (103,06%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+5,67%), ΜΟΥΖΚ (+2,52%), ΙΛΥΔΑ (+3,13%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,03%), ΣΠΕΙΣ (+0,63%), ΚΥΡΙΟ (+4,48%), ΜΑΘΙΟ (+4,26%), ΙΝΤΕΤ (+2,05%), ΜΕΒΑ (+2,30%) και ΛΑΝΑΚ (+5,21%).

Συνεχίζουν πλαγιοανοδικά ΟΛΠ (+0,95%) και Μοτοδυναμική (+2,46%).

Αύξησαν συναλλαγές ΚΛΜ (+4,90%), Moda Bagno (+3,48%) και Πλ. Θράκης (+3,02%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων για Foodlink (+3,05%).

Δύο οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Medicon (+3,99%), BriQ (+1,07%) και Revoil (+1,67%), τρεις για Ικτίνο (+4,62%), Fourli (+3,02%), Performance (+2,10%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,54%) και MIG (+4,37%, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά), τέσσερις για Ιντρακόμ (+1,90%) και πέντε για ΞΥΛΚ (+6,11%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,66%) και Profile (+2,05%).

Σε υψηλά 166 μηνών η Ιντρακάτ (+5,08%), περιμένει την Επ. Ανταγωνισμού για την έγκριση εξαγοράς της Άκτωρ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1160 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 1178 – 1165 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1207, 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2827 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2861 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενες στις 2831 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 2730, 2701 και 2690 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0618 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατήσει τα $1990 ο Χρυσός, προς τα $22,85 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $34700 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $1805 το Ethereum.

H Κεντρική Τράπεζα στη Νορβηγία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,25%, ενώ η διοικήτρια, Ίντα Γουόλντεν Μπάκε, δήλωσε ότι το κόστος του δανεισμού μπορεί να αυξηθεί από τον επόμενο μήνα, εκτός και αν ο πληθωρισμός δείξει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Ακόμη ένα βήμα πίσω έκανε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη Ζώνη του Ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,1 τον Οκτώβριο, από το 43,4 του Σεπτεμβρίου. Ήταν λίγο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,0.

Η ανεργία στη Γερμανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 30000, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, φτάνοντας στα 2,678 εκατομμύρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 15000.

Η Deutsche Telekom παρουσίασε σχέδια για δαπάνες έως και 2 δισ. ευρώ το 2024, προκειμένου να επαναγοράσει μετοχές και να αυξήσει τη διανομή μερίσματος. “Το μέρισμα θα αυξηθεί στα 77 σεντς ανά μετοχή για το οικονομικό έτος 2023, από 70 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερμανική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών.

Αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5000, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 217000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 210000 αιτήσεις.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε εργοστάσια στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα 2,8% τον Σεπτέμβριο. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του 2021. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 2,5%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,3 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 83,3 δισ. ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι η πώληση της Θυγατρικής της στη Σερβία Eurobank Direktna στην AIK Banka a.d. ολοκληρώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023, μετά τη λήψη των εγκρίσεων από όλες τις Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές. Η Eurobank Direktna ανήκει στην Eurobank Holdings (70%) και στους πρώην μετόχους της Direktna Banka (30%). Το τίμημα σε μετρητά για το 70% που κατέχει η Eurobank ανήλθε σε περίπου €198 εκατ. και αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 45 μ.β. στο δείκτη CET1 της Eurobank (βάσει του δείκτη δευτέρου τριμήνου του 2023), αντανακλώντας τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού (RWAs).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC και με το θετικό ο ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Cenergy, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικούς τίτλους, έναντι 24 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.830 συμβόλαια).

Στα 3.050 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.071 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.800 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.800 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 973, 849 για τον Νοέμβριο, 124 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.991), κινήθηκε μεταξύ 2.934,25 και 2.991 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 38, 38 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 990,5), κινήθηκε μεταξύ 979 και 990,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.691,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.421), Πειραιώς (11.466), Εθνική (1.746), ΔΕΗ (1.437), Ιντρακόμ (343), Ιντρακάτ (1.829), Cenergy (207), Alpha Bank (14.630), Μυτιληναίο (197), ΟΠΑΠ (293), Τέρνα Ενεργειακή (200), ΑΔΜΗΕ (253), Viohalco (262), Αεροπορία Αιγαίου (225), Fourli (124), ΕΧΑΕ (324), Ελ. Πετρέλαια (102), Jumbo (154), ΟΤΕ (1.201).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 197.799, Πειραιώς 77.273, Eurobank 31.425, Εθνική 21.167, ΔΕΗ 20.733, ΑΔΜΗΕ 22.446, Τέρνα Ενεργειακή 15.077.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.316.132 τεμ., (από 57.316.132 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.608 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.564.608 τεμ. (1.562.799), Εθνική 10.285.854 τεμ. (9.700.287), ΟΤΕ 1.696.326 τεμ. (1.680.658), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v