Ανοδος με τραπεζικό «επιταχυντή» στο Χρηματιστήριο

Υπεραποδίδουν με αυξημένα πονταρίσματα ενόψει αποτελεσμάτων οι τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν και ΟΤΕ, Mytilineos, Aegean, αγορές στα χαμηλά για ΟΠΑΠ.

Ανοδος με τραπεζικό «επιταχυντή» στο Χρηματιστήριο

Ανεβάζουν στροφές οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, πάνω από τις 1.208 έχουν επανέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Απόρροια των αποφάσεων της Fed να αφήσει αμετάβλητα -για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίασή της- τα βασικά επιτόκια, η θετική ανταπόκριση των αγοραστών. Νωρίς από τις αγορές της Ασίας, στη συνέχεια της Ευρώπης, ενόσω και η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης παραπέμπει σε συνέχιση της ανόδου.

Στον ρυθμό της Φρανκφούρτης, Λονδίνου και στο ΧΑ οι επενδυτές ξεκίνησαν με αγοραστική διάθεση που ενισχύθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 1.200 να ενισχυθεί έως 13 μονάδες υψηλότερα.

Με ικανοποιητική ροή εντολών, από τις αρχές κιόλας, σε ικανό εύρος επιλογών μετοχών του δείκτη και συγκεκριμένων mid caps, με αποτέλεσμα τη σχεδόν παράλληλη διακύμανση των κύριων δεικτών. Με τη συνήθη αναλογία 2/1 για τον Δείκτη Τραπεζών έναντι του FTSE25 (και του FTMidCap σήμερα) ο τραπεζικός κλάδος λειτουργεί για ακόμη μία φορά σαν επιταχυντής της όλης κίνησης.

Με 2,29% στις 976,03 μονάδες ο ΔΤΡ, έναντι 1,27% στις 2.964,85 του FTSE25 και 1,22% στις 1.992,91 μονάδες ο FTMidCap, εμφανής η εστίαση των traders στις 4 μετοχές του κλάδου που χαρακτηρίζονται από τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα συγκριτικά με τα blue chips. Τόσο στις διορθώσεις όσο και στις ανοδικές αντιδράσεις όπως σήμερα, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου να λειτουργεί σαν γνώμονας επιλογής των αγοραστών.

Προφανής η διάθεση προεξόφλησης, αύριο ανακοινώνουν μεγέθη Alpha Bank, Πειραιώς, με τους εντολείς να φθάνουν έως 3,18% υψηλότερα στο 1,4445 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και έως 4,01% στα 2,904 της Πειραιώς.

Την προσεχή εβδομάδα ακολουθούν Εθνική -με 2,61% στα 5,504 ευρώ- και Eurobank -με 0,35% στα 1,521 ευρώ. Αναλυτές σημείωναν τη διαφορά απόδοσης των Alpha Bank, Εθνικής αποδίδοντάς την στη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, της προοπτικής διάθεσης του 9% και 20% του μ.κ. αντίστοιχα. Μάλιστα εκτιμούν πως οι traders είναι σε... αναζήτηση των δυνητικών τιμών που θα γίνει η διάθεση των ποσοστών από το Ταμείο.

Διακριτό το ότι ειδικά για την Alpha Bank η τιμή τείνει να περάσει πάνω από τον πήχη του 1,45 ευρώ.

Με τον τραπεζικό σε επαναφορά, με διακριτή εισροή κάποιων πρώτων κεφαλαίων η τάση προφανώς θα περνούσε και στα blue chips.

Σε συγκεκριμένα από αυτά η φορά ήταν ανοδική από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, με αφορμή είτε την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μήνου είτε επιχειρηματικών εξελίξεων.

Σε Jumbo ( 24,98), Mytilineos (36,28), OTE (13,69), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,79), ΔΕΗ (9,745), AEGEAN (10,78) οι κύριες επιλογές των αγοραστών.

Αγορές από τα χαμηλά ημέρας και στον τίτλο του ΟΠΑΠ, με σταδιακό μάζεμα από τα 15,20 έως τα 15,45 ευρώ -μετά την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος.

Intrakat (3,24), Intracom (2,15), EXAE (4,92), Alumil (2,50), ΑΔΜΗΕ (1,372) κ.α. από τα mid caps με τη μεγαλύτερη άνοδο.

Σταθερά υπέρ των αγοραστών το πλεονέκτημα σε 83 μετοχές έναντι 26, αναλογία που αποτυπώνει την τάση σε ευρύτερο τμήμα του ταμπλό.

Πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμησή μας (στο προηγούμενο σχόλιο) για τζίρο σημαντικά μεγαλύτερο του χθεσινού (των 58,1 εκατ.).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v