Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις αναδιάταξης με το βλέμμα στον Δεκέμβριο

Διερευνητικές τοποθετήσεις διαχειριστών, ενόψει rebalancing και Fitch. Από βδομάδα πιο σαφή τα στοιχήματα για year end rally. Οι μετοχές-σηματωροί σε τράπεζες και blue chips.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις αναδιάταξης με το βλέμμα στον Δεκέμβριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, κάτι από λονδρέζικο αέρα φέρνει το Χρηματιστήριο Αθηνών έως τις 1.270 μονάδες. Σε θετικό έδαφος τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, με άνοδο 0,47% για τον DAX στις 16.065 μονάδες, με διόρθωση 0,45% για τον FTSE100 στις 7.425 και στο ΧΑ οι πρώτες εντολές που πέρασαν από τις 1.266 ήταν από την πλευρά των αγοραστών.

Σε εύρος 5-6 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, χωρίς κάτι το θεαματικό όσον αφορά στις εισροές ή στα στοιχήματα που διαμορφώνονται στο ταμπλό. Αρκετά νωρίς ακόμη, σύμφωνα με εκτίμηση χρηματιστή, ο οποίος παραπέμπει στο πώς κινήθηκε η αγορά τις προηγούμενες δύο ημέρες, συγκεκριμένα από τα μέσα και μετά, κυρίως προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης.

Ωστόσο, οι προσυμφωνημένες εντολές -όπως άλλωστε συνέβη και εχθές- θα δώσουν τον τόνο προς τα πού θα πάει το χρήμα, για το ποιες μπορεί να είναι οι εισαγόμενες επιλογές. Ενδεικτικό το ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου είχαν πραγματοποιηθεί 8 προσυμφωνημένες εντολές, για 7 εισηγμένες συνολικής αξίας 6,34 εκατ. Ενδειξη πως αέρας από Λονδίνο πνέει αλλά προσώρας ήπιος και προπάντων χωρίς να «τιμολογείται» ακριβά.

Θα μπορούσε να αποτελεί συνέχεια σε διερευνητικές τοποθετήσεις διαχειριστών, ενδεχομένως να λαμβάνονται θέσεις συνδυαστικά ενόψει rebalancing και Fitch, εκτίμηση αρκετών πάντως πως διαμορφώνονται προϋποθέσεις για έναν επόμενο γύρο, το πιθανότερο ανοδικό, με στόχευση των long προς τις περιοχές αντιστάσεων πάνω από τις 1.320 μονάδες. Θα δείξει, προσώρας μετράμε το θετικό «ταμείο» για τον Νοέμβριο και τις αρκετές πιθανότητες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης τις πρώτες 1-2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Στις 3.087-3.098 μονάδες ο FTSE25, στις 1.070-1.074 ο Δείκτης Τραπεζών, σε Εθνική (6,188), Πειραιώς (3,20), ΟΤΕ (13,14), Motor Oil (24,88), Mytilineos (36,62) οι κύριες επιλογές των αγοραστών. Θυμίζοντας πως Motor Oil και Mytilineos ήταν πολύ ψηλά (σε συναλλαγές, μεταβολή) τη Δευτέρα.

Οπως εξηγούσε χρηματιστής, οι εντολές που δίνονται στη διάρκεια των επενδυτικών παρουσιάσεων και τις πρώτες ημέρες μετά είναι κατά κανόνα μετρημένες, περισσότερο διερευνητικές και ελάχιστα πιεστικές στο να ανεβάσουν τις τιμές, εύλογα προφανώς. Για αυτό από τη Δευτέρα παρακολουθούμε τη ροή που εκδηλώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης, τα πακέτα και το κατά πόσον μπορεί να αφορά σε «χτίσιμο θέσεων».

Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ ενός year end rally, θα γίνει πιο σαφές από αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα έχει βοηθήσει και ο ανοδικός Νοέμβριος, πιθανότατα και οι εισροές/εκροές λόγω rebalancing.
Περιορισμένης έκτασης, σε λίγο χαμηλότερες τιμές σε τίτλους των ΟΠΑΠ (14,66), Alpha Bank (1,578), Eurobank (1,668), ΔΕΗ (10,70), Jumbo (23,94).

Σηματωροί μας, Εθνική από τραπεζικά, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, ως ενεργειακά και ΟΤΕ.

ΚΡΙ-ΚΡΙ με πακέτο για 13.000 τμχ. στα 9,34 ευρώ (10:35) κοντά σε ιστορικά υψηλή αποτίμηση (των 305 ευρώ), Intralot (συνεχίζονται τα γυρίσματα θέσεων στο εύρος των 0,90-0,99 ευρώ), Lavipharm (0,704), Intracom (2,74), Profile (4,48) και ΕΚΤΕΡ σε νέα υψηλά των 3,64 ευρώ ξεχωρίζουν από τις 63 μετοχές με άνοδο. Εναντι 23 με απώλειες.

Στα 16,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 6,5 εκατ. σε μετοχές με θετικό έναντι 2,7 εκατ. με αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v