Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Alpha Bank – ΕΤΕ έσωσαν τα προσχήματα

Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση με τον τραπεζικό κλάδο να «μηδενίζει» τις απώλειες του ΓΔ. Πωλητές σε blue chips αλλά και τίτλους που «έτρεξαν» πρόσφατα. Συναλλαγές 117 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Alpha Bank – ΕΤΕ έσωσαν τα προσχήματα

Μετά τα χθεσινά “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, όπου ο Γενικός Δείκτης από το -0,15%, βρέθηκε στο +0,53%, με τις δημοπρασίες να δίνουν το 1/3 του συνολικού τζίρου και με τις “εισαγόμενες” εντολές αγορών να κλείνουν στο υψηλό ημέρας 8 τίτλους του FTSE25, σήμερα επέστρεψε η εικόνα ευδιάκριτης κόπωσης στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν οι Τράπεζες, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επαναφορά του Ελληνικού καθεστώτος ‘Ηρακλής’ για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Ελληνικών Τραπεζών”.

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, σαφώς πιο μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον, στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ.

Από την άλλη και σήμερα έλλειψαν οι βοήθειες από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, περιμένοντας τα επόμενα μηνύματα από τις EKT και Fed.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο Λονδίνο, όπου είναι σε εξέλιξη το Road Show που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χ.Α., είναι “ημέρα Τραπεζών”, όπου οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank θα μιλήσουν για την πορεία και τις προοπτικές των Τραπεζών.

Περίπου 25% περισσότερες συμμετοχές επενδυτών σε σχέση με πέρσι, υψηλότερο επίπεδο αντιπροσώπευσης Θεσμικών χαρτοφυλακίων και ένα “bullish” κλίμα για το “story” της Ελληνικής Οικονομίας, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας του Road Show.

Η προσοχή των ενεργών traders στο Χ.Α. και στα αποτελέσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά και στις εκτιμήσεις των Διοικήσεων που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “από τις 43 Εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου, σε τροχιά νέων ιστορικών υψηλών, σε επίπεδο κερδοφορίας, βρίσκονται οι Optima Bank, Motor Oil, Μυτιληναίος, TITC, Autohellas, Κρι – Κρι, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Μοτοδυναμική, Ε-Νet, Austriancard και Cenergy, όχι και άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι η δημοσίευση του εννεαμήνου αφορά ως τώρα το 27% των Εισηγμένων Εταιρειών. Παράλληλα η ρευστότητα στους ισολογισμούς διατηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό, υποσχόμενη μερίσματα άνω των 3 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα μπουν και οι Τράπεζες στην εικόνα, βελτιώνοντας πολύ τη μερισματική απόδοση του Χ.Α.”.

Αξίζει υπενθύμισης ότι την Πέμπτη θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ‘ετυμηγορία’ της για το Ελληνικό αξιόχρεο, με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται τόσο στην πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και στην προοπτική που θα συνοδεύει την αξιολόγησή της.

Η επιφυλακτική εικόνα για τους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχε τον ανάλογο αντίκτυπο και στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, με αποτέλεσμα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν τη σημερινή κούρσα από αρχής, μέχρι τέλους”.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,88% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,40% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,752% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1259,13 (-0,49%) και 1266,66 μονάδων (+0,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1262,87 (-0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1264,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.

Ο τζίρος στα 117,5 εκατ., από τα οποία τα 25,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, CENER, OPTIMA, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΑΤΡΑΣΤ, ΕΝΤΕΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 117,5 εκατ., τα 108,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Φαίνεται ότι η αναδιάρθρωση του MSCI δημιουργεί κινητικότητα στην Αγορά. Εικάζουμε ότι η ΕΤΕ θα έχει αύξηση της στάθμισης άρα εισροές και μπορεί άλλες μετοχές, όπως παράδειγμα ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ή ΟΤΕ εκροές”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό με την ανακοίνωση του δείκτη προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης να ανακοινώνεται την Πέμπτη στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να αναζητήσει κατεύθυνση με επιλεκτικές κινήσεις”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Optima Bank.

Η ΤτΕ ανακοίνωσε σήμερα καταθέσεις και δάνεια Οκτωβρίου. ‘Έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα’, τόνισε στο Roadshow του Λονδίνου ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με το Βρετανό Πρωθυπουργό να ματαιώνει τη σημερινή μεταξύ τους συνάντηση. Σε πλήρη εξέλιξη η πολιορκία των 1264 - 1270 μονάδων του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η συσσώρευση θα συνεχιστεί, καθώς η Αγορά αφομοιώνει τα πρόσφατα υψηλά, ενώ θα πρέπει να αναμένονται και κάποιες ροές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με το rebalancing να γίνεται την Πέμπτη, όπως κατά πάσα πιθανότητα συνέβη και στο χθεσινό κλείσιμο”, εκτιμά η Beta Sec.

Θετικό εβδομαδιαίο ξεκίνημα για τον ΓΔΧΑ καταγράψαμε χθες, με διαφορετικό μάλιστα μίγμα πρωταγωνιστών. Αντιθέτως, τα αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά με μικρές απώλειες. Για τον ΓΔΧΑ πιθανολογούμε ότι θα συνεχίσει η πλαγιοανοδική κίνηση, τουλάχιστον όσο το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό. Ιδιαίτερα σημαντικό για το Χ.Α. εκτιμούμε ότι είναι το Road Show των Ελληνικών Εισηγμένων που συνεχίζεται και σήμερα στο Λονδίνο, παρουσία του Πρωθυπουργού”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Ο αριθμός των Εισηγμένων Εταιρειών που συμμετείχαν στο roadshow των ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο, 37 συνολικά, αποτέλεσε πραγματική ‘απόβαση’ Ελληνικών Εταιρειών στη Γηραιά Αλβιώνα. Με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, που στην ομιλία του αναφέρθηκε στις ελπιδοφόρες προοπτικές του Ελληνικού αφηγήματος, τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί. Με την επικοινωνιακή προσπάθεια να εντατικοποιείται, σε σχέση με το στόχο της διεύρυνσης των επενδυτικών κινήσεων των Ξένων σε Ελληνικούς τίτλους και τη διενέργεια άμεσων Ξένων επενδύσεων”, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης κατά 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% και υποχώρηση του χρέους στο 152,3% του ΑΕΠ, λόγω κυρίως της αναμενόμενης επενδυτικής έκρηξης, καθώς το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων, Δημόσιες και Ιδιωτικές, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 15,1%, με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Fitch αναμένεται την Παρασκευή να είναι ο τέταρτος Οίκος που θα αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία μετά την DBRS, την S&P και την Scope Ratings, με τα Ελληνικά ομόλογα να ενσωματώνονται άμεσα στους διεθνείς δείκτες και να είναι επιλέξιμα από τους Διεθνείς Επενδυτές.

Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις δεν συνεπάγονται και την άμεση κίνηση του Γενικού Δείκτη σε ανοδική κατεύθυνση. Η διαδικασία της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας περιέλαβε και κινήσεις στήριξης της μετοχής, ενώ μέρος των καταγραφόμενων κερδών των επενδυτών θα επιδιωχθεί να “κλειδωθούν” με ανάλογες ρευστοποιήσεις, που ωστόσο διευκολύνονται, καθώς η θεαματική βελτίωση του συντελεστή στάθμισης από το 60%, στο 82% περίπου, προκαλεί αυξημένες εισροές για τη μετοχή που θα ολοκληρωθούν στο rebalancing, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI στις 30/11.

Την ίδια ώρα, η αναβάθμιση των τιμών των ομολόγων με την παράλληλη υποχώρηση των αποδόσεών τους (κάτω από το 3,8% για τα Ελληνικά 10ετη), οδηγεί σε νέες εκδόσεις, ιδιαίτερα Τραπεζικών ομολόγων, στο πλαίσιο της θωράκισης των ιδίων κεφαλαίων τους, αφαιρώντας ρευστότητα από την Αγορά.

Παράλληλα, προγραμματίζονται οι επόμενες κινήσεις από μέρους Εταιρειών με ευοίωνες προοπτικές, των οποίων οι μετοχές δεν έχουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα λόγω του χαμηλού free float, με τις Εταιρείες του Ομίλου Viohalco και τη Helleniq Energy, που ακόμη τιμολογείται κάτω από τη λογιστική της αξία, να παίρνουν σύντομα σειρά.

Σαν αποτέλεσμα, η υπέρβαση του ορίου των 1270 μονάδων δεν είναι ένας “υγιεινός περίπατος” και θα απαιτήσει εύλογο χρόνο για την υπέρβασή του.

Η προσπάθεια ωστόσο υποβοηθείται από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή: η εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζεται και διαφαίνεται ότι η διακοπή του πολέμου μπορεί να συνεχιστεί, με τις διαπραγματεύσεις να είναι δυνατό να οδηγήσουν ακόμη και σε εναλλακτικές λύσεις.

Παράλληλα, ξεκινάει η πολυήμερη Σύνοδος για το κλίμα στο Ντουμπάι, με τη συμμετοχή 200 Χωρών και τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι οι “πύλες της κολάσεως” έχουν ήδη ανοίξει για τον πολύπαθο Πλανήτη μας, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί οι αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας που ήδη συντελείται!

Για τις Αγορές πάντως, οι εξελίξεις αυτές είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μείωση του γεωστρατηγικού κινδύνου, επιτρέποντας την αποτροπή σεναρίων αναταράξεων στα Διεθνή Χρηματιστήρια, εξέλιξη που θα επιτρέψει στο ελπιδοφόρο Ελληνικό αφήγημα να ξεδιπλωθεί, με τις κλιμακούμενες τοποθετήσεις σε Ελληνικούς τίτλους να οδηγήσουν στην κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 1300 μονάδες στον τελευταίο μήνα του έτους”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,6), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5,2), ΔΕΗ (4,1), Πειραιώς (4), Alpha Bank (3,7), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,7), Ελ. Πετρέλαια (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αυτές άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +1,94%, Εθνική +1,51%, Eurobank +0,54%, Πειραιώς +0,89%).

Μεταξύ 1049,68 (-0,76%) και 1071,94 μονάδων (+1,34%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1069,03 (+1,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1070,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 947 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 926 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επαναφορά του Ελληνικού καθεστώτος “Ηρακλής” για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Ελληνικών Τραπεζών, καθώς δεν περιλαμβάνει στοιχεία Κρατικής ενίσχυσης. Το καθεστώς θα διαρκέσει έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, ενώ η είδηση γύρισε της Τραπεζικές μετοχές σε θετικό έδαφος.

Αναστροφή της εικόνας του Σεπτεμβρίου καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Στον τομέα των καταθέσεων καταγράφεται μείωση κατά 2143 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2023, έναντι αύξησης κατά 2229 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στις Επιχειρήσεις (-2,044 δισ.). και λιγότερο στα Νοικοκυριά (-100 εκατ.). Παράλληλα, καταγράφεται αρνητική ροή χρηματοδότησης κατά 856 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα δάνεια που αποπληρώθηκαν ήταν περισσότερα από αυτά που εκταμιεύτηκαν.

Στην έκδοση ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ προχώρησε όπως αναμενόταν, η Τράπεζα Πειραιώς. Το βιβλίο προσφορών για το senior preferred ομόλογο της Πειραιώς έκλεισε, ενώ για την έκδοση υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,7 δισ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε στο 6,75%, έναντι αρχικών σκέψεων για την τιμολόγηση (IPTs) που το τοποθετούσαν στη ζώνη του 7,125%.

Θα ενισχυθεί η καθαρή πιστωτική επέκταση το 2024 χάρη στον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης της Οικονομίας και τους Ευρωπαϊκούς πόρους που έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε συζήτηση με τους επικεφαλής των άλλων Ελληνικών Συστημικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, “οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης τον επόμενο χρόνο είναι: η ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι χαμηλότερες αποπληρωμές από τους εταιρικούς πελάτες, οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, η ισχυρή δυναμική στην Αγορά Ακινήτων και τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για νέους”.

“Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, μόλις 3 μετοχές γράφουν τριψήφιο ποσοστό θετικής απόδοσης, από την αρχή του χρόνου. Μια από αυτές είναι και η ΠΕΙΡ, που από πρωταθλήτρια αρνητικής απόδοσης και ταλαιπωρίας, τα περασμένα έτη, έχει μεταμορφωθεί σε ‘ελκυστικότατο προορισμό’. Στο ταμπλώ, διαγράφει πολύμηνη ανοδική κίνηση και πέραν από τις σοβαρές αποδόσεις διακρίνονται ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των αγοραστών. Με κυριότερο την απροσδόκητη ανθεκτικότητα στα δύσκολα σκέλη, επιβεβαιώνοντας την ισχύ της μετοχικής βάσης”, επισημαίνει ο Συμεών Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Από την άλλη και βάσει της ανάλυσης του ΤΧΣ,οι Ελληνικές Τράπεζες πέτυχαν να βγουν ισχυρότερες από την πιο αυστηρή, μέχρι στιγμής, άσκηση ανθεκτικότητας, καταγράφοντας θεαματικά καλύτερες επιδόσεις, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ασκήσεις του 2021 και του 2018, δεδομένης της αποτελεσματικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αλλά και της αύξησης της κερδοφορίας τους κατά τα τελευταία έτη. Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, εκπροσωπούμενο από τις 4 συστημικές Τράπεζες, κατατάχτηκε στην 4η θέση μεταξύ 16 Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι της 11ης και 15ης θέσης το 2021 και 2018 αντίστοιχα. Επίσης, κατατάχτηκε στην 1η θέση μεταξύ των Τραπεζικών Συστημάτων των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, η απόδοση των Ελληνικών Τραπεζών τροφοδοτεί εύλογες προσδοκίες για μείωση των εποπτικών τους κεφαλαιακών απαιτήσεων (P2G και P2R), παρέχοντας τη δυνατότητα για την ανταμοιβή των μετόχων τους με τη μορφή μερισμάτων σε μετρητά ή/και επαναγοράς μετοχών στο άμεσο μέλλον”.

Δεν εντυπωσιάζει, σε αντίθεση με χθες, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διαφοροποιήθηκαν οι ΔΕΗ (+2,38%), ΕΥΔΑΠ (+0,66%) και MOH (+1,89%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Αεροπορίας Αιγαίου ανακοίνωσε ότι “καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα παραμένουν, κατά μέσο όρο, 10 αεροσκάφη A320 καθηλωμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος εκτεταμένου ελέγχου, που προβλέπει εξαγωγή και έλεγχο για τις τουρμπίνες. Ως συνέπεια της παραπάνω εκτεταμένης συντήρησης, το capacity του στόλου θα αυξηθεί το 2024, με ρυθμό 2% με 4%, έναντι αρχικής καθοδήγησης για πάνω από 5%, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει τον πυρήνα του σχεδιασμού της Εισηγμένης”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (-1,73%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 11,10 ευρώ και με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 12,10 ευρώ.

Νέες δραστηριότητες προσθέτει στο καταστατικό της η ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την ατζέντα της γ.σ. που έχει προσδιοριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου. Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των κινήσεων της Επιχείρησης το προηγούμενο διάστημα, με την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, αλλά και της Αλυσίδας Κωτσόβολος. Πλέον η ΔΕΗ θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να συμμετέχει σε Εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών, ή επενδυτικών υπηρεσιών, να ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και Υπηρεσιών Πληροφορικής, αλλά και να παρέχει Υπηρεσίες προς Τρίτους σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τη μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+2,38%) έχει σημειωθεί στις 21/11, ενώ σήμερα ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά, περίπου, τεσσάρων μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,80 ευρώ και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 9,31 – 9,22 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 11,22 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+332,10%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+199,31%), ΜΟΝΤΑ (+148,47%), ΚΛΜ (+146,09%), ΙΝΚΑΤ (+137,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+136,54%), ΕΚΤΕΡ (+130,52%), CENER (+124,5%), ΓΚΜΕΖΖ (+122,9%), ΠΕΙΡ (+120,72%) και ΑΡΑΙΓ (+114,37%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι CNLCA (+1,42%), ΕΒΡΟΦ (+3,80%), ΙΛΥΔΑ (+3,49%), ΒΙΟΣΚ (+2,27%), ΛΑΝΑΚ (+2,22%), ΦΙΕΡ (+1,83%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,74%), ΓΕΒΚΑ (+2,31%), ΠΑΙΡ (+2,35%), ΣΙΔΜΑ (+1,29%), ΔΟΜΙΚ (+0,57%), ΜΟΝΤΑ (+1,25%) και ΒΙΟΚΑ (+3,79%).

Δεν ολοκληρώθηκαν οι εκποιήσεις μετοχών στην MIG (+0,53%), αλλά ο τίτλος αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 4,57 ευρώ (-3,28%).

Η Ιντεάλ (+0,16%) ανακοίνωσε την πρόθεσή της, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών της Αγοράς, να προχωρήσει σε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και με ελάχιστο ποσό έκδοσης το ποσό των 80 εκατ., με διάρκεια 5 έτη, να διαθέσει τις ομολογίες του ομολογιακού δανείου μέσω δημόσιας προσφοράς στο Επενδυτικό Κοινό στην Ελλάδα και να τις εισαγάγει προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη σχετικά με την έκδοση του ομολογιακού δανείου, με επόμενες ανακοινώσεις της.

Αύριο διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου η Phoenix Vega (-0,16%) και η Sunrise (-2,37%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Frigoglass (+10%).

Βγήκε μικρό “bid” στην Προοδευτική (+10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Centric (+3,65%) και Ιντρακόμ (+0,76%).

Αύξησαν συναλλαγές Ιντερτέκ (-3,30%), ΕΥΑΘ (+3,18%), Άβαξ (-2,14%) και Realcons (+0,40%).

Σε υψηλά δυόμιση μηνών η Profile (+1,37%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1198 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1177 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1264 - 1270, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2911 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2862 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0987 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί προς τα $2040 ο Χρυσός (νέα υψηλά έξι μηνών), προς τα $25 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $37600 το Bitcoin, πάνω από τα $2040 το Ethereum.

“Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να ανακάμψει κάπως τον Δεκέμβριο και να διαμορφωθεί στο -27,8, από το αναθεωρημένο ποσοστό του Νοεμβρίου του -28,3”, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς GfK και το Ινστιτούτο της Νυρεμβέργης. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,1 μονάδες και να διαμορφωθεί στο -2,3. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος προβλέπεται να υποχωρήσει 1,4 μονάδες, στις -16,7.

Η απότομη επιβράδυνση του Τραπεζικού δανεισμού της Ευρωζώνης έδειξε σημάδια σταθεροποίησης τον Οκτώβριο. Η ΕΚΤ ανέφερε ότι “ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς κατοίκους παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, συρρικνώθηκε 0,5%, ενώ οι πιστώσεις προς τον Ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν”, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, τονίζοντας ότι “η Τράπεζα δεν θα πρέπει να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική της πολύ γρήγορα, μετά τις απότομες αυξήσεις επιτοκίων”.

Ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, προειδοποίησε για “αυξανόμενους κινδύνους στην Αγορά Ιδιωτικής πίστωσης, $1,6 τρισ., που συνεχίζει να αναπτύσσεται”. “Διαφαίνεται εξόφθαλμα μια ‘φούσκα’ Περιουσιακών Στοιχείων που μεγαλώνει. Χρειάζεται απλώς μια σπίθα για να πυροδοτηθεί η κρίση εμπιστοσύνης”, δήλωσε στο FT Global Banking Summit στο Λονδίνο.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας σε νέο επίπεδο-ρεκόρ. Ενισχύθηκαν 0,7%, σε σχέση με τον Αύγουστο, με βάση τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller. Αυτή ήταν η όγδοη διαδοχική μηνιαία άνοδος. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,8%.

Ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι “είναι ολοένα και πιο βέβαιος ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων θα αποδειχθεί κατάλληλο για τη μείωση του πληθωρισμού στο 2%”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 86,6 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει στις 15/12, πριν από το χρονοδιάγραμμα, 5,3 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε Χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση το 2024”, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι “υιοθετεί θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το δεύτερο αίτημα πληρωμής που υπέβαλε η Ελλάδα, ύψους 3,64 δισ. ευρώ (1,69 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)”.

Σε αναθεώρηση των προοπτικών της HelleniQ Energy προχώρησε η Alpha Finance, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε ο Όμιλος. Η Χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση “buy” για τη μετοχή, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τιμή - στόχο από τα €9,14, στα €9,96/μετοχή.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Μάϊος 2023 - Οκτώβριος 2023. Για τον δείκτη FTSE25 δεν υπάρχει κάποια προσθήκη, ή διαγραφή. Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΟΕΛ, ΣΑΡ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και Σαράντης.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν στα ίδια με χθες επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.946 συμβόλαια).

Στα 3.454 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.230 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.699 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.699 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 705, 604 για τον Δεκέμβριο και 101 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.089), κινήθηκε μεταξύ 3.054,5 και 3.089,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 43, 43 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.066,75), κινήθηκαν μεταξύ 1.057 και 1.066,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.109,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 TITC), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (690), Πειραιώς (2.276), Εθνική (2.921), ΔΕΗ (790), Alpha Bank (11.818), Ιντρακόμ (340), Αεροπορία Αιγαίου (288), ΑΔΜΗΕ (1.325), ΕΧΑΕ (219), Jumbo (130), Viohalco (145), Μυτιληναίο (127), ΟΤΕ (213), Ελ. Πετρέλαια (103).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 193.378, Πειραιώς 74.597, Eurobank 31.852, Εθνική 30.739, ΔΕΗ 26.245, ΑΔΜΗΕ 25.108, Τέρνα Ενεργειακή 15.336.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.121.367 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική 19.248.259 τεμ. (22.594.105), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.074.804 τεμ. (1.074.804).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v