Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα κρατήσει ο αέρας του Λονδίνου στο Χρηματιστήριο

Τι ζυγίζουν οι επενδυτές καθώς κλείνει ο Νοέμβριος, με θετικό ταμείο για όσους τοποθετήθηκαν από χαμηλότερα στα μέσα Οκτωβρίου, εν αναμονή rebalancing MSCI και αξιολόγησης Fitch.

Πόσο θα κρατήσει ο αέρας του Λονδίνου στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την επιτοκιακή πολιτική της Fed. Οριακά υψηλότερα τα futures του S&P500, από τις 4.563 μονάδες, νέα χαμηλά για τον CBOE/VIX στις 12,69 -πολυετές χαμηλό σημείο για τον γνωστό και ως «δείκτη φόβου»-, στα 76,53$/βαρέλι το WTI και στο 4,267% το 10ετές των ΗΠΑ.

Αύριο η εξ αναβολής υπουργική σύνοδος των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ+, θυμίζοντας πως η ανακοίνωση της αναβολής ήταν η αφορμή για την τελευταία ισχυρή διόρθωση των τιμών.

Στα ευρωπαϊκά, συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη -από τις εξαιρέσεις στη διόρθωση των περισσότερων-, ο DAX στις 15.992,67 (0,16%) καθώς αναμένεται μικρή ανάκαμψη της καταναλωτικής πίστης τον Δεκέμβριο.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ρυθμούς Λονδίνου οι επενδυτές, σε μία αρκετά ικανοποιητική συνεδρίαση, με οριακές μεν διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες, πλην όμως διακριτές εισαγόμενες εισροές σε συγκεκριμένα χαρτιά του FTSE25.

Μετοχή-ημέρας η ΔΕΗ, λόγω της σημαντικής ανόδου -με 2,38% στα 10,75 ευρώ-, με αυξημένες συναλλαγές και προσυμφωνημένες εντολές που μόνο σε ξένα funds μπορεί να παραπέμπουν. Ειδικότερα, για τις 659.000 τμχ. στα 10,46 ευρώ -συνολικής αξίας 6,89 εκατ.-, με τον νέο κάτοχο να απολαμβάνει ήδη το σχετικό premium. Στην ίδια τιμή είχε αλλάξει χέρια και ένα πακέτο για 174.000 τμχ. αξίας 1,82 εκατ.

Χρηματιστές απέδωσαν αυτές τις αγορές στην επικείμενη γενική συνέλευση της Επιχείρησης -στις 14 Δεκεμβρίου-, όπου θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ουσιαστική διεύρυνσή της σε ένα conglomarate όμιλο συμμετοχών.

Εκ προοιμίου γνωστό, πριν καν την έναρξη του Greek Investment Confernece, ότι ο ενεργειακός θα ήταν ο δεύτερος πιο «καυτός» επιχειρηματικά/επενδυτικά κλάδος μετά τον τραπεζικό. Δείγματα γραφής είχαν δοθεί από το τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας, με Mytilineos, Motor Oil, επαναλήφθηκαν εχθές με τη ΔΕΗ.

Επιπρόσθετα, είναι τα 4+3 μεγάλα projects που «ευλόγησε» η Κομισιόν, όπως τα αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου. Εργα που αφορούν ευρύτερα κλάδους, συμπεριλαμβανόμενων «καλωδίων» και «σωλήνων», παράλληλα με γεωπολιτικό αποτύπωμα (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα).

Ωστόσο, στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας -καθότι αύριο κλείνει ο Νοέμβριος, με θετικό ταμείο για την πλειονότητα όσων τοποθετήθηκαν από χαμηλότερα (στα μέσα Οκτωβρίου).

Λόγω rebalancing MSCI και επικείμενης αξιολόγησης από τον οίκο Fitch το 3ήμερο (σήμερα-Παρασκευή) εκτιμάται πως θα έχει ενδιαφέρον, τόσο συναλλακτικά όσο και επενδυτικά.

Στο επίκεντρο, σταθερά ο τραπεζικός κλάδος -με την Εθνική να στήνει νέες συνεργασίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου- και την Πειραιώς να αντλεί 500 εκατ. μέσω senior ομολόγου, μόλις λίγα 24ωρα μετά από ανάλογη «έξοδο» της Eurobank.

Κλάδος αιχμής και η πληροφορική, είχε την εκπροσώπησή της στο Λονδίνο. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης έχει τις λεπτομέρειες για Epsilon Net, Profile και Ideal Holdings που συμμετείχαν, όπως και για την Entersoft.

Στα της αγοράς και η προετοιμασία για την εισαγωγή στο ΧΑ του 20% των μετοχών του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε νέα γ.σ. τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου) η τύποις έγκριση της σχετικής διαδικασίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v