Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό συσσώρευσης παραμένει το Χρηματιστήριο

Σε στενό εύρος διακύμανσης οι συναλλαγές. Ρευστοποιήσεις για τρεις στις τέσσερις τράπεζες, άνοδος για Alpha. Κέρδη για Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ξεχωρίζουν Jumbo, Aegean.

Σε κλοιό συσσώρευσης παραμένει το Χρηματιστήριο

Σε υποτονικό ρυθμό συνεχίζεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, σε επιμέρους εισηγμένες επικεντρώνονται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οριακά θετική η τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, μικρές απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, σε μία άνευρη ημέρα για τα χρηματιστήρια.

Συναλλαγές περίπου 30 εκατ. νωρίτερα στο ΧΑ, με τους traders να περιορίζονται σε στενά εύρη διακύμανσης.

Ειδικότερα, για τον Γενικό Δείκτη σε μόλις 5 μεταξύ 1.270-1.275 μονάδων, για τον FTSE25 από τις 3.065 έως τις 3.080 και για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.038-1.049 μονάδες.

Από την τεχνική της πλευρά η εξέλιξη της συνεδρίασης παραπέμπει περισσότερο σε «ατασική» παρά σε διαμόρφωση φοράς είτε προς τις 1.300 είτε προς τις 1.250 μονάδες. Σχηματισμός συσσώρευσης με κλίση οριακή για την αγορά, βαθύτερη για τον τραπεζικό κλάδο και συγκεκριμένες μετοχές να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Περιορισμένες σήμερα, μετά από καιρό, οι συναλλαγές μέσω συμφωνημένων εντολών και συγκεκριμένα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου. Μόλις 1,44 εκατ. με πακέτα και αυτά σε Εθνική, Sarantis και Helleniq Energy.

Σε Εθνική, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Intralot οι κύριες συναλλαγές από πωλητές-αγοραστές, με μοιρασμένες τις επιλογές τους. Σχέση ενδεικτική και αυτή της στάσης των δύο πλευρών, χωρίς καμία να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο-έκθεση, προχωρώντας σε περισσότερες πωλήσεις-αγορές.

Ρευστοποιήσεις στις 3 από τις 4 τραπεζικές μετοχές, με θετικό πρόσημο η Alpha Βank στο 1,5095 (0,77%), με χρηματιστές να αποδίδουν το αρνητικό πρόσημο των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς κυρίως σε εκροές, συνέπεια άντλησης ρευστότητας από θεσμικούς. Μένει να φανεί εάν όντως το placement για το 10%+2% ήταν βασικός λόγος για τις πωλήσεις και διόρθωση του τραπεζικού κλάδου, από τη στιγμή μάλιστα που έχει φτάσει το 3,47% σε διάστημα εβδομάδας. Στο ίδιο διάστημα, η διόρθωση για τον ΓΔ περιορίζεται σε 0,14% και σε 1,20% για τον FTSE25, καθιστώντας την κυρίως τραπεζοβαρή.

Εως τα 7,90 ευρώ ο τίτλος της Helleniq Energy, νωρίτερα στα 7,79 ευρώ -στην αρχή της συνεδρίασης με αυξημένες συναλλαγές αλλά την τελευταία ώρα με μετριότερο ρυθμό. Πιθανότατα αποδίδεται σε intraday/trading κινήσεις που απέφεραν υπεραξία 0,45/μτχ. σε διάστημα μίας ημέρας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης το «άνοιγμα του βιβλίου», με χρηματιστηριακές πηγές να προεξοφλούν κάλυψη του 12%, μένει να φανεί αργότερα το απόγευμα.

Στα 24,76 (2,23%) με αγορές για τη μετοχή της Jumbo, σε μία παραδοσιακά πολύ καλή περίοδο για την εισηγμένη.

Στα 14,65 (0,55%) του ΟΠΑΠ, στα 11,78 (1,55%) της AEGEAN, από τις λιγοστές περιπτώσεις large caps με πειστική long τάση σήμερα.

Σχεδόν στασιμότητα στα χαρτιά του FTSE25, κινητικότητα στα mid & small caps του ταμπλό. Στο 2/1 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο και 73 στην πρώτη κατηγορία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v