Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Σε οριακά θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης. Ανοδος και αυξημένες συναλλαγές στη Helleniq Energy, ενόψει placement. Κινητικότητα στα mid caps, νέα υψηλά στον όμιλο Intracom.

Χρηματιστήριο: Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες

Στον ρυθμό της Wall Street οι επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι. Με μικρό πλεονέκτημα οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε υποτονικό κλίμα η πρώτη ώρα συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, με οριακά αρνητική την τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης και στο ΧΑ εκκίνηση με επικέντρωση σε συγκεκριμένα επιμέρους.

Το placement για το 10%+2% της Helleniq Energy στο προσκήνιο, ενδεικτικό το ότι από νωρίς στη μετοχή πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές, με τις εντολές να φτάνουν έως τα 7,90 ευρώ. Οπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, τις τελευταίες ημέρες στον τίτλο έχει μετακυλιστεί ρευστότητα από άλλα χαρτιά -περισσότερο από τα τραπεζικά- ενώ εχθές ήταν εμφανής η παρουσία και «γρήγορου χρήματος» σε χρονικό περιθώριο Τ+2.

Στα 7,45 το χαμηλό της χθεσινής, στα 7,90 το υψηλό προσώρας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια καθώς στην αγορά προεξοφλείται ότι η διάθεση των μετοχών θα γίνει μεν με εύλογο discount αλλά οπωσδήποτε σχετικά πάνω από τα 7 ευρώ. Ούτως ή άλλως με αφορμή τη σχετική διαδικασία έχουν ενεργοποιηθεί και intraday/trading παίκτες, προσδίδοντας σχετικό «νεύρο» στη συνεδρίαση.

Με ένα πακέτο για 50.000 μτχ. της Sarantis στα 7,86 ευρώ (στις 10:34) ο τίτλος ξεπερνά τα τέσσερα τραπεζικά και την Intracom Holdings στη σχετική κατάταξη.

Κυρίως πωλητές και στις 4 τραπεζικές μετοχές, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από θεσμικούς -σταδιακά από τη Δευτέρα-, με συνέπεια τη διόρθωση για τον ΔΤΡ στις 1.042 (-0,79%), με την Εθνική να έχει τη -συγκριτικά- καλύτερη τάση από τον κλάδο. Ανάλογη είχε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Αυξημένες για τα δεδομένα της συνεδρίασης μέχρι τώρα συναλλαγές σε μετοχές της ΔΕΗ, της Jumbo, του ΟΠΑΠ, αλλά και της Intralot, Intrakat, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να διαμορφώνεται στις 3.073 (-0,11%), ο δε FTMidCap στις 2.192 (-0,02%).

Ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή της Mytilineos η Citi, στα 46 από τα 45 ευρώ, στα 36,18 ευρώ η τρέχουσα. Εύλογο το premium που θέτει ο αμερικανικός οίκος.

Αναβαθμίζει την Πειραιώς η DBRS σε ΒΒ με σταθερές προοπτικές -στην εκκίνηση της προεργασίας για το placement του ποσοστού που έχει το ΤΧΣ έχει αναφερθεί από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος.

Σε νέα «τοπικά υψηλά» Intracom Holdings (3,07), Intralot (1,052), Intrakat (3,79), με αυξημένες συναλλαγές στα small caps των Ξυλεμπορία (0,407), Κορδέλου (0,62), ΓΕΒΚΑ (1,845), συντηρώντας την τάση μόχλευσης σε μετοχές χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας, που ήταν εμφανής στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οριακά αρνητικό το πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, αλλά διπλάσιες οι μετοχές με θετικό. Στις 59/23 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v