Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το «φρένο» στις συναλλαγές και οι τράπεζες

Στη ζώνη των 1.270 μονάδων ξεκινά τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και ωραιοποιήσεις αποτιμήσεων καθορίζουν την τάση. Κινητικότητα και ενδιαφέρον στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Το «φρένο» στις συναλλαγές και οι τράπεζες

Συνεχίζεται η διόρθωση από τα τελευταία υψηλά στη Wall Street. Τρίτο σερί μείον για τον S&P500, με το φυσιολογικό 0,39% στις 4.549 μονάδες, σταθερά εντός πλαισίου ελεγχόμενης διολίσθησης. Στο κόκκινο νωρίτερα η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, σταθερά χαμηλότερα του 13 ο «δείκτης φόβου», «βουτιά» για το Crude Oil WTI χαμηλότερα και των $70 το βαρέλι.

Στα ευρωπαϊκά, επιμένει στα ρεκόρ ο DAX 30 (των 40 εταιρειών), με κύρια αφορμή την προεξόφληση πως η ΕΚΤ θα επισπεύσει τη μείωση των επιτοκίων -με τους αναλυτές να τα βλέπουν σταδιακά προς το 2,5% (βασικό) -την προσεχή εβδομάδα οι συνεδριάσεις Fed (12-13/12), EKT (14/12), πρόγευση για το 2024 πιθανότατα θα δοθεί.

Σε αυτό το περιβάλλον -των ρεκόρ στα ευρωπαϊκά-, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές μοιάζουν σαν να πάτησαν φρένο στην περιοχή των 1.300 μονάδων, αρκετοί να «έκλεισαν βιβλία» την προηγούμενη Πέμπτη, άλλοι να αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους και πολλοί -κυρίως εγχώριοι- να αντλούν ρευστότητα για το σημερινό placement των βασικών μετόχων της Helleniq Energy. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και με διαδικασία που προεξοφλείται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε 2, το πολύ 3 ώρες, θα διατεθεί το 10%+2% -δεδομένης της προζήτησης, γίνεται λόγος για «κλεισμένο» 12% με μικρό discount και τιμή διάθεσης που σε κάθε περίπτωση θα «γράφει» το 7άρι μπροστά. «Ζεστό» παρασκήνιο, από νωρίς στον ΧΑΜαιλέοντα.

Στα 7,77 ευρώ με ισχυρή άνοδο 4,30% και συναλλαγές 403 χιλ. τμχ. Διακριτή τόσο η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός «μαξιλαριού» όσο η είσοδος εντολών στο πλαίσιο του Τ+2 (με προοπτική Παρασκευής).

Στις 1.273,48 (0,25%) ο ΓΔ, στις 3.076,98 (-0,09%) ο FTSE25, στις 1.051,07 (0,06%) ο τραπεζικός δείκτης και στις 2.193,04 (1,32%) ο FTMidCap. Κυρίως δύο τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς. Πρωτίστως από τραπεζικές θέσεις «τράβηξαν» ρευστότητα -κυρίως θεσμικοί και διαχειριστές- για τη σημερινή κάλυψη του 12% της Helleniq Energy και με συγκεκριμένα mid caps η μόχλευση στη μεσαία κατηγορία, όπου εδώ και 3-4 συνεδριάσεις έχει μεταφερθεί μέρος του παιχνιδιού.

Προς το τέλος του έτους -δεκαπέντε συνεδριάσεις μένουν- και όπως είθισται, η ωραιοποίηση αποτιμήσεων παραμένει επίκαιρη. Σημαντική η συμμετοχή θυγατρικών, συμμετοχών και γενικότερα εταιρειών αυτών των μετοχικών χαρακτηριστικών. Τάση που από προχθές αναδείχθηκε από τον Εκηβόλο.

Σε διαδικασία ανασύνταξης στον τραπεζικό κλάδο, με ελεγχόμενη κατοχύρωση θέσεων -ενδεικτικό το μείον 2,92% σε διάστημα εβδομάδας-, με το επόμενο στοίχημα να αφορά στη διάθεση ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς. Η διαδικασία για το placement της Πειραιώς ξεκίνησε, όπως σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, με την προεργασία να αφορά τη διάθεση έως το 27%, δηλαδή του συνολικού ποσοστού που έχει το Ταμείο.

Θα φανεί από το 2024, με τη συνθήκη πως σχεδιάζεται για μετά την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τετάρτου 3μήνου στα τέλη Φεβρουαρίου. Στα 3,146 ευρώ η μετοχή, με μεταβολή 118,78% για το 2023, είναι το απόλυτο play όχι μόνο του κλάδου με απόδοση Χ2 του ΔΤΡ αλλά ευρύτερα της αγοράς.

Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη ο ΑΔΜΗΕ, όπου μετά την ανάληψη καθοριστικού ρόλου σε projects, λ.χ. EurAsia Interconnector, έχει προσελκύσει επενδυτές του ενεργειακού χώρου και κεφάλαια από άλλες εταιρείες του ευρύτερου κλάδου.

Ωστόσο, αυτό που εμφανώς διαφοροποίησε τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η εμφατική παρουσία mid caps με βλέψεις για υψηλότερα.

Ο ευρύτερος όμιλος Κόκκαλη, η Intrakat και ακόμη 4-6 χαρτιά της κατηγορίας συγκέντρωσαν αυξημένες συναλλαγές, ενδεικτική η 4η θέση της Intralot στη σχετική κατάταξη -πίσω από Εθνική, Jumbo, ΟΠΑΠ-, το πλασάρισμα των Intrakat, Intracom Holdings στις πρώτες 15 θέσεις.

Οπως επίσης δεν περνά απαρατήρητο από διορατικούς παίκτες ότι ως αποτέλεσμα της θεαματικής χρηματιστηριακής ανόδου είναι ανάλογη και η μεγέθυνση σε όρους αποτίμησης. Πρακτικά στα 622,2 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία, πλέον, της Intralot και στα 603,7 εκατ. της Intrakat, δηλαδή μεγαλύτερη -ήδη- από εταιρεία του FTSE25 και δυνητικά από ακόμη 2-3 της μεγάλης κατηγορίας. Το αν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ανατροπέα εξελίξεων, αλλαγών στη σύνθεση των ανάλογων δεικτών είναι κάτι που θα φανεί -εάν και εφόσον- από το 2024 και στη συνέχειά του. Ομως είναι μία λεπτομέρεια που συζητείται σε χρηματιστηριακά γραφεία.

Αύριο η εισαγωγή των νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών, μετά την απορρόφηση/συγχώνευση της ΑΝΕΚ.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής συνεδρίασης, το «καμπανάκι» του Τηλέμαχου Λαβίδα -με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να έχει το ρεπορτάζ για τη Lavipharm- και τη διάθεση των μετοχών της Orilina στο 0,95 ευρώ -υψηλότερη τιμή του εύρους εγγραφών.

Στα υπόψη οι γενικές συνελεύσεις που ακολουθούν, για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου) και Intracom Holdings (την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου), με παράγοντες της αγοράς να μην αποκλείουν ειδήσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v