Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Χωρίς τάση ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές κινήσεις στα blue chips και τη μόχλευση στα mid-small caps. Οι περιπτώσεις με ενδιαφέρον.

Μονόδρομος το stock picking στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street, με την προσοχή στις δηλώσεις Πάουελ. Στις 4.622 μονάδες με νέα άνοδο 0,39% ο S&P500 και τα futures του δείκτη ήδη από 0,38% υψηλότερα.

Με το βλέμμα σε Πάουελ, σήμερα, και Λαγκάρντ, μεθαύριο, οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη. Στις 16.794 με άνοδο 0,21% ο DAX, κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

Αυτά εκτός, γιατί στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλη μία συνεδρίαση στα «ρηχά», με την αξία των συναλλαγών σε μέτρια μεγέθη (71,2 εκατ.), με σημαντικό μερίδιο σε μόλις 3 μετοχές (Helleniq Energy, Εθνική και ΔΕΗ) και τζίρο μόλις 9 (!) για το υπόλοιπο της αγοράς, πλην μετοχών του FTSE25.

Περιορισμένο το ενδιαφέρον, χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα -ενδεικτικό το εύρος διακύμανσης των μόλις 5 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη- και διακριτή την έλλειψη δυναμικής από αγοραστές να ξεφύγουν -έστω- από το πλαίσιο των 1.280 μονάδων. Μονόδρομος η τακτική των επιλεκτικών κινήσεων, με αποτέλεσμα ο μεν FTSE25 να διαμορφωθεί στις 3.077,72 (-0,05%), ο δε Δείκτης Τραπεζών στις 1.027,71 (-0,25%).

Η σύνθεση πωλητών - αγοραστών στη χθεσινή συνεδρίαση απολύτως κατατοπιστική της κατάστασης, με την πλειονότητα των διαχειριστών ξένων funds σε διακοπές, τους περισσότερους εγχώριους θεσμικούς να ενεργούν περισσότερο διασφαλίζοντας τα όποια κέρδη καταγράφουν για το 2023, παρά για να επιχειρήσουν σ' έναν τελευταίο ανοδικό κύκλο. Προφανώς το συν 60,44% του τραπεζικού κλάδου τούς αρκεί, όπως ευρύτερα το 37,18% της αγοράς (Γενικού Δείκτη).

Για αυτό και εξαρχής είχε ειπωθεί πως για να διοργανωθεί ένα year end rally χρειάζονται ζεύγη -ξένων και Ελλήνων- για να «χορέψουν» την αγορά προς τις 1.300, με στόχο τις 1.320 μονάδες.

Ωστόσο, οι μεν πρώτοι, από τη στιγμή που «έκλεισαν βιβλία», έχουν αποχωρήσει, οι δε λιγοστοί περιορίζονται σε πολύ επιμέρους περιπτώσεις.

Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ Cement είναι η πιο πρόσφατη ενδεικτική περίπτωση. Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει χρονικό περιθώριο ακόμη λίγων ημερών για να αποδώσουν υπεραξίες. Δεδομένου ότι χωρίς ξένους και με τους εγχώριους κυρίως πωλητές, κίνηση στα χαρτιά του FTSE25 δύσκολα μπορεί να γίνει, αυτό που μένει, είναι είτε το stock picking στα large caps είτε η συντήρηση της όποιας μόχλευσης στα mid&small caps. Και σε αυτή την περίπτωση, το τελευταίο διάστημα δίνονται δυνατότητες για τους long.

Ομως, περιθώρια υπάρχουν και για μετοχές του δείκτη, μόνο που είναι μεμονωμένες και δεν αφορούν συνολικότερη τάση. Περιορίζονται λ.χ. στον ΤΙΤΑΝα, στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στη Motor Oil, την Jumbo και ακόμη 2-3 μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Για αυτό μία καλή αφορμή να μετακυλιστεί μέρος αυτής της τάσης σε άλλα χαρτιά αυτής της κατηγορίας ενδεχομένως να είναι οι γενικές συνελεύσεις, οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, ακόμη και το window dressing που διακριτά επιχειρείται αυτό το διάστημα κυρίως με μετοχές θυγατρικών, συμμετοχών (λ.χ. όμιλος Viohalco).

Γενικές συνελεύσεις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Intracom Holdings, AEGEAN, ΔΕΗ κ.α. μέχρι το τέλος της εβδομάδας μπορεί να δώσουν τον τόνο που επιδιώκουν οι long.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v