Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «δίνουν» ειδήσεις

Σταθεροποιητική κίνηση στο ξεκίνημα. Συνέχεια στο stock picking, ενόψει και του triple witching της Παρασκευής. Η Helleniq Energy στο επίκεντρο, τα σενάρια για τράπεζες, κινητικότητα στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που «δίνουν» ειδήσεις

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, οριακή στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street, από τις 16.759,22 μονάδες ο DAX, μετά από άνοδο 2,21% την προηγούμενη εβδομάδα.

Με οριακές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.275,09 μονάδες. Από τις 3.078,97 ο FTSE25, από τις 1.030,25 ο Δείκτης Τραπεζών, με μεγαλύτερη διόρθωση για τα τραπεζικά χαρτιά έναντι των blue chips.

Κοινή εκτίμηση χρηματιστών, επαγγελματιών της αγοράς πως «υπαίτιος» ήταν- κατά κύριο λόγο- η άντληση ρευστότητας από μετοχές του κλάδου προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή θεσμικών, διαχειριστών στη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού της Helleniq Energy.

Η σύνθεση των πωλητών στο 4ήμερο Δευτέρας-Πέμπτης ενισχύει τη συγκεκριμένη εκτίμηση, πλην όμως το ανοδικό «γύρισμα» των Eurobank, Πειραιώς προς το τέλος της συνεδρίασης την Παρασκευή αποτελεί ένδειξη εκ νέου επιστροφής αγοραστών στον κλάδο. Θα φανεί σήμερα -το αργότερο αύριο- εάν όντως μετά τις εκροές της προηγούμενης εβδομάδας, θα ενεργοποιηθούν εισροές σε τίτλους των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων κ.λπ. δανείων/ανοιγμάτων, σημείωνε νωρίτερα η Αναστασία Παπϊωάννου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει «μεταθετικά» και για τον ίδιο τον κλάδο. Κυρίως σε ό,τι αφορά στην ανακτησιμότητα αξίας.

Εβδομάδα μεστή εξελίξεων τόσο εκτός όσο εντός, σε αναμονή ανακοίνωσης πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εν αναμονή της συνεδρίασης των Fed και ΕΚΤ, που σε σημαντικό βαθμό θα διαμορφώσουν την τακτική των τραπεζιτών όσον αφορά επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.

Για το ΧΑ, traders και επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους σε σειρά γενικών συνελεύσεων που μπορεί να βγάλουν ειδήσεις για εισηγμένες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Intracom Holdings, αλλά και οι ΔΕΗ, AEGEAN κ.α.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο, η τακτική του stock picking που ακολουθήθηκε την προηγούμενη να συνεχιστεί την τρέχουσα, συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή λήγει το τελευταίο triple witching στα Παράγωγα, για το 2023.

Προς τούτο εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν και επιμέρους που αφορούν μετοχές του FTSE25 και του  FTMidCap.

Ειδικότερα για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεκτιμάται ότι την προσεχή Δευτέρα εντάσσονται στον δείκτη FTMidCap οι μετοχές των AustriaCard και Intralot στη θέση των BriQ και Papoutsanis.

Σε αυτή τη συγκυρία και οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για την εισαγωγή στο ΧΑ του 20% (10%) του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», διαδικασία που σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου προορίζεται για το πρώτο 3μηνο 2024. Περίπου την περίοδο που υπολογίζεται πως θα αποεπενδύει το ΤΧΣ από την Πειραιώς.

Συνδυαστικά η διαδικασία σε αμφότερους τους σχεδιασμούς θα χρειαστεί καλό επενδυτικό/χρηματιστηριακό κλίμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v