Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ελαμψαν Titan, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco

Πτώση συναλλαγών στα 71 εκατ. ευρώ και stock picking από τους επενδυτές. Νέα πίεση για την Helleniq Energy, πωλητές στην Πειραιώς. Ανοδικά Mytilineos, ΕΛΧΑ.

Χρηματιστήριο: Ελαμψαν Titan, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco

Ακόμα μία συνεδρίαση επιτόπιου βηματισμού, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημα, κινούμενος σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων.

Σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων), ενώ λιγότεροι ήταν οι πειστικοί ημερήσιοι, θετικοί, πρωταγωνιστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κατεβάζοντας και το ανάλογο ενδιαφέρον, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μικτές διαθέσεις, ήπιες μεταβολές και εμφανής έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους εκεί επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών καθώς, Fed (12-13/12) και ECB - BoE (14/12) θα ανακοινώσουν την επιτοκιακή τους πολιτική, αλλά και τις σκέψεις τους για την συνέχεια.

Σύμφωνα με αναλυτές, “οποιοσδήποτε τόνος ‘περιστεριού’ από την Κριστίν Λαγκάρντ, απλώς θα επικυρώσει τα τρέχοντα ‘στοιχήματα’ της Αγοράς για έξι περικοπές κατά 0,25% κατά τη διάρκεια του 2024 και θα επιστρέψει στα ομόλογα να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους. Αντίθετα, ένας επιθετικός τόνος θα μπορούσε να επαναφέρει τις αποδόσεις των ομολόγων προς υψηλότερα επίπεδα”.

“Οι κορυφαίες Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να απογοητεύσουν τις προβλέψεις των επενδυτών, για το πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα επιτόκια, καθώς συναντώνται για τελευταία φορά φέτος, εν μέσω ισχυρών αριθμών απασχόλησης”, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “η Επενδυτική Κοινότητα θα εστιάσει την προσοχή της, αύριο Τρίτη, στα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αμετάβλητους ετήσιους ρυθμούς, σε σχέση με τον Οκτώβριο”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για το εταιρικό ομόλογο της Ιντεάλ (-1,15%), όπως και η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina Α.Ε.Ε.Α.Π. (+1,04%) με τιμή εκκίνησης 0,95 ευρώ.

Στη λήξη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, το triple witching Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν 12 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Εισηγμένες που θα ήθελαν μία περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησής τους.

Από την άλλη σήμερα, στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται το Συνέδριο της Capital Link, “Invest in Greece”, που θα παρακολουθήσουν αρκετοί μεγάλοι Διεθνείς Επενδυτές, στους οποίους θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετέχουν οι Εισηγμένες ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Τρ. Αττικής, Autohellas, Άβαξ, Dimand, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Ιντρακάτ, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τρ., ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τρ. Πειραιώς, Προντέα, ΔΕΗ, Trastor.

Αργά, αλλά σταθερά συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,76% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,415% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Η αναβάθμιση της Fitch ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στους δείκτες. Το Ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικής βαθμίδας και ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον εμβληματικό δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index αλλά και σε άλλους δείκτες αποκλειστικά επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το Ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί Διεθνείς Επενδυτές δημιουργούν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με αναφορά τον δείκτη IG και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα”, επισημαίνει η UBS.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1276,92 (+0,14%) και 1271,89 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1275,79 (+0,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1275,5 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,03%.

Ο τζίρος στα 71,1 εκατ., από τα οποία τα 5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΡΙΛΙΝ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ), ενώ ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 71,1 εκατ., τα 62,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων, εν όψει μίας πολυάσχολης εβδομάδας συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Εβδομάδα Κεντρικών Τραπεζών. Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις την Τρίτη και την Πέμπτη από FED και ΕΚΤ και ως εκ τούτου οι επενδυτές ενδέχεται να τηρήσουν στάση αναμονής”, αναφέρει η Beta Sec.

Διεθνώς το καλό κλίμα διατηρείται αμείωτο. Μάλιστα ο DAX 30 βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, μετά από ένα ανοδικό σερί 6 εβδομάδων και ο S&P 500 προσέγγισε την προηγούμενη κορυφή μετά από μία αντίστοιχη άνοδο. Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα αναμφισβήτητα θα βρεθούν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τράπεζων FED (Τετάρτη) και ΕΚΤ (Πέμπτη), αλλά και τα μεγέθη του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν στο μεσοδιάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, αναμένουμε αύξηση της μεταβλητότητας, λόγω της εκπνοής Παραγώγων, αλλά και την ολοκλήρωση των μετοχικών μεταβολών στους δείκτες του Χ.Α. Σημειώνουμε εκ νέου ότι στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να βρεθεί το μέγεθος της επιβράδυνσης στην Παγκόσμια Οικονομία, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται εμφανώς. Αυτό πιθανότατα θα ανακόψει την ανοδική ορμή των Αγορών. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ οριοθετείται μεταξύ των 1200 και 1330 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Η Federal την Τρίτη και η ΕΚΤ την Πέμπτη ανακοινώνουν τις αποφάσεις για τα παρεμβατικά τους επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ επί δεικτών και μετοχών για το Δεκέμβριο. Στις 1270 μονάδες παραμένει η εγγύτερη στήριξη για το ΓΔ. Ανοικτό το ενδεχόμενο να αναμετρηθεί με τις 1300 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους”, πιθανολογεί η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Κυρίαρχο γεγονός της εβδομάδας που ξεκίνησε η λήξη συμβολαίων Δεκεμβρίου την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Ο τζίρος ουσιαστικά έριξε ταχύτητες, με τόσο μικρή ημερήσια διακύμανση, με το placement του 11% των ΕΛΠΕ και τα συνήθη “πακέτα” του Δεκεμβρίου να συντηρούν τα νούμερα.

Από την άλλη, ξεκινάει η διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς που θα πάει προς το τέλος του α΄ τριμήνου.

Το αν θα πουληθεί “πακέτο” το 27%, ή με δόσεις, όπως η περίπτωση της Εθνικής, θα εξαρτηθεί και από τις Αγορές.

Η Ιντεάλ, με τον Λάμπρο Παπακωσταντίνου στο τιμόνι, προχωράει δυνατά με έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ., με σκοπό την μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και νέες εξαγορές, “ταράζοντας περισσότερο τα νερά” στην Πληροφορική.

Φαίνεται ότι ο κλάδος έχει και τις καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια και πλέον η πίτα έχει αρχίσει και μικραίνει αισθητά, με τους “Μεγάλους” να εξαγοράζουν ότι σοβαρό πωλείται.

Το 2023 είχες αρκετές εκπλήξεις από τίτλους που υπέρ απέδωσαν, αλλά και έκαναν την επιχειρηματική διαφορά. Έτσι λοιπόν οι ΔΕΗ, Ιντρακάτ, Cenergy, Lavipharm, Entersoft, ACAG, ΚΛΜ, Mevaco, Δομική Κρήτης και άλλες, μπήκαν στο στόχαστρο επενδυτών δίνοντας σημαντικές αποδόσεις και συγκινήσεις.

Είναι δεδομένο ότι στις επιλογές για το 2024 θα προσθέσουμε τίτλους, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε Α.Μ.Κ. και εισαγωγή στην Κύρια Αγορά.

Τεχνικά τώρα, σε “μεγάλη εικόνα” δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε ημερήσιο προβληματίζουν οι ταλαντωτές μας, που ψάχνουν μία διόρθωση έστω και χρονικά.

Αν άμεσα η Αγορά δεν καταφέρει να κινηθεί ανοδικά, θα συνεχίσει την πλαγιοπτωτική κίνηση για να κερδίσει, στην καλύτερη περίπτωση, χρόνο για την συνέχεια, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για το νέο έτος.

Μένουν 12 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023, με τους περισσότερους συμμετέχοντες να είναι ικανοποιημένοι. Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ακόμα μία γόνιμη χρονιά με σημαντικές αποδόσεις.

Η πραγματική Οικονομία, στους περισσότερους τομείς έχει πάρει ανοδική τροχιά και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί. Ο Τραπεζικός κλάδος σταδιακά αρχίζει και “ανοίγει τις κάνουλες δανεισμού” γεγονός που δεν έχουμε ακόμα αποτιμήσει στην Αγορά, με την Χώρα να βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τους Υπολοίπους.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης είναι τεράστια για το μέγεθός μας, που αν εκμεταλλευτούμε σωστά θα κάνουν την διαφορά.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές, Ξένοι και Έλληνες, έρχονται σταδιακά να τοποθετηθούν στην Ελληνική Αγορά, που κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία της. Άλλωστε είμαστε μία Οικονομία που αναπτύσσεται σημαντικά και μάλιστα σε ένα δύσκολο Παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον, γεγονός που τραβάει το ενδιαφέρον.

Το χρέος προς ΑΕΠ πέφτει με σημαντικούς ρυθμούς, ενώ μέχρι το τέλος της 10ετιας δεν έχουμε σημαντικά τοκοχρεολύσια. Θυμίζουμε δε πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα Κράτη και μάλιστα με επιτόκιο κοντά στο 2%.

Όλα αυτά μας έχουν φέρει σε θέση να δανειζόμαστε με χαμηλότερο κόστος από την Ιταλία και πολύ κοντά στην Ισπανία.

Τα παραπάνω είναι υπέρ αρκετά για να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, χωρίς να χρειάζεται να βλέπουμε την ‘μικρή εικόνα’ που πάντα μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό”, όπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (5,9), ΟΤΕ (5,6), ΕΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (3,8), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,6), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (+0,24%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (+0,40%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Eurobank (-0,53%) και Πειραιώς (-1,66%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, οι στηρίξεις στα 1,39 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,37 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, οι στηρίξεις στα 5,601 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,456 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,30 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, οι στηρίξεις στα 1,482 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,465 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 ευρώ.

Τέλος για την ΠΕΙΡ, οι στηρίξεις στα 2,793 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και στα 2,746 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 3,50 ευρώ.

Μεταξύ 1036,29 (+0,59%) και 1027,52 μονάδων (-0,26%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1030,23 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1027,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο εν λόγω δείκτης συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, με αθροιστικές απώλειες 5,08%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 956 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 937 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή και αξιοσημείωτα κέρδη ξεχώρισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2,38%), TITC (+5,58%), ΒΙΟ (+2,8%), ΕΛΧΑ (+2,66%), ΜΥΤΙΛ (+1,61%) και ΣΑΡ (+1,14%).

Η Titan Global Finance Plc, Θυγατρική της TITC, ολοκλήρωσε με επιτυχία Ιδιωτική τοποθέτηση νέας έκδοσης ομολογιών με την εγγύηση της TITC, συνολικής αξίας €150 εκατ. με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029. Οι ομολογίες θα εκδοθούν στην ονομαστική τιμή τους και θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας. Η έκδοση διοργανώθηκε από τις Eurobank, την Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι ομολογίες διατέθηκαν σε Τράπεζες, Έλληνες Θεσμικούς επενδυτές και Επαγγελματίες πελάτες. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση των ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων για το έτος 2024.

“Πωλήσεις πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και EBITDA πάνω από 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να σημειώσει ο Όμιλος για το σύνολο του 2023”, σύμφωνα με τη Διοίκηση.

Οι ανακοινώσεις επανέφεραν τους αγοραστές στον τίτλο της TITC (+5,58%), μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, με την λήξη των συναλλαγών να βρίσκει την μετοχή σε υψηλά 57 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 22,87 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+2,38%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε χρηματική διανομή από τον Όμιλο. Ο τίτλος σε υψηλά τριμήνου, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 2,54 ευρώ και τις στηρίξεις στα 2,19 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,13 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ακόμα πιο κοντά την τιμή του πρόσφατου placement, στα 7,00 ευρώ, η μετοχή των ΕΛΠΕ (-1,38%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+323,46%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+227,66%), ΚΛΜ (+199,88%), ΜΟΝΤΑ (+191,41%), ΙΝΚΑΤ (+156,51%), ΕΚΤΕΡ (+154,55%), CENER (+133,11%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+133,03%), ΓΚΜΕΖΖ (+132,24%), ΑΡΑΙΓ (+121,17%), ΑΚΡΙΤ (+120,34%), ΠΕΙΡ (+113,77%), ΑΒΑΞ (+107,79%) και ΛΑΒΙ (+100%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Φίλιππος Νάκας (-8,67%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,20 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,19 ανά μετοχή) και οι μετοχές της Προντέα Α.Ε.Ε.Α.Π. χωρίς το ποσό €0,110 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. οι 138.218.440 (ΚΟ) μετοχές «ORILINA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.» (+1,04%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΟΡΙΛΙΝΑ» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,95. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+8,11%), ΒΙΟΤ (+6,56%), ΑΤΕΚ (+6,06%), ΙΛΥΔΑ (+3,15%), MED (+2,02%), ΙΝΛΙΦ (+0,89%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,69%), ΑΣΚΟ (+1,69%), ΠΡΔ (+1,65%), ΙΝΤΕΤ (+1,77%), ΕΛΤΟΝ (+1,36%), ΛΟΓΟΣ (+1,71%), ΕΛΣΤΡ (+0,66%), ΝΑΥΠ (+1,89%), ΦΙΕΡ (+2,70%).

Η Lavipharm (+3,50%) ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με τη Sanofi για την εξαγορά του φαρμακευτικού προϊόντος Flagyl® για την Ελληνική Αγορά. Η διάθεση του προϊόντος από τη Lavipharm αναμένεται να ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς της άδειας κυκλοφορίας του, εντός του Β' Τριμήνου 2024. Οι ιστορικές πωλήσεις του φαρμακευτικού προϊόντος στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό των €1,4 εκατ. περίπου ετησίως (χονδρικές τιμές). Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Lavipharm.

Ο τίτλος σε νέα υψηλά 5μηνου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην επαναδειοδότηση των Εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων θα προχωρήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο οι αναθεωρημένες άδειες να εκδοθούν το Καλοκαίρι του 2024, κατόπιν των αλλαγών που επιτάσσει ο νέος Νόμος λειτουργίας των servicers που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Η εποπτική αρχή θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίσθηκαν με αιχμή την προσαρμογή των servicers στα νέα δεδομένα (οικονομικά, ενημέρωσης, IT) και εν συνεχεία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, τότε θα δοθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας τους. Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι ο έλεγχος με στόχο την επαναδειοδότηση θα οδηγήσει σε ‘εκκαθάριση’ του κλάδου, σε συρρίκνωση των υφιστάμενων ενεργών Εταιρειών διαχείρισης και εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο γύρος συγκέντρωσης είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε με απευθείας πώληση του διαχειριζόμενου χαρτοφυλακίου NPE στους ισχυρούς, λόγω μεγέθους, Παίκτες της Αγοράς”.

Για την περίπτωση της Mermeren (-0,86%), τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής με το μικτό μέρισμα 4,06 ευρώ μετοχή ορίστηκε η 21/12/2023.

Υψηλές συναλλαγές στα 1,09 ευρώ για Ευρωσυμβούλους (+1,87%), με τους αγοραστές να απορροφούν την προσφορά.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Επίλεκτο (+9,68%), συνέχισε να έχει πωλητή η ΒΙΣ (-5,30%), σε νέα χαμηλά 12μηνου η ΑΤΤ (-0,75%).

Σε υψηλά 25 μηνών η Εβροφάρμα (+4,46%), σε υψηλά 164 μηνών η ΚΛΜ (+2,36%).

Επιστροφή αγοραστών και υψηλά 4μηνου για τον Άβακα (+4,03%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 11 ετών στον Κυριακούλη (+4,31%).

Εντολές που μπαινοβγαίνανε, αλλά και δεύτερο συνεχόμενο “limit down” για ΑΤΤΙΚΑ (-9,75%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1205 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1185 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2928 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2880 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0745 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Έχασε τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $23,05 υποχωρεί το Ασήμι

Στα $41850 υποχωρεί το Bitcoin και προς τα $2190 το Ethereum.

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου αντιμετωπίζει επιδείνωση του αποπληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν περισσότερο από το 0,2% που προέβλεπε έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους και ξεπέρασαν την πτώση του Οκτωβρίου (0,2%).

“Την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία θα υποστεί η Ευρωζώνη, με την Οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, τους τελευταίους τρεις μήνες της χρονιάς”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg σε αναλυτές. Πλέον αναμένεται συρρίκνωση 0,1% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αμετάβλητο ΑΕΠ. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.

“Το 2024 θα είναι χρονιά αδυναμίας για τις Ευρωπαϊκές Αγορές μετοχών”, προβλέπει η Bank of America, με περίπου 15% πτώση για τον δείκτη Eurostoxx 600 μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

“Είμαστε με συστάσεις ‘overweight’ στην Ελβετία, ενώ είμαστε ‘underweight’ στην Ιταλία και την Ισπανία. Αναμένουμε ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα κινηθούν από ‘υπεραπόδοση’, σε ‘υποαπόδοση’ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Επίσης, υποεπενδεδυμένη θέση έχουμε για στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, είμαστε υποεπενδεδυμένοι στη Γαλλία, αλλά ‘marketweight’ στη Γερμανία”, καταλήγει η BofA.

Ένας από τους μεγαλύτερους “ταύρους” της Wall Street, η Oppenheimer Asset Management, εκτιμά ότι “ο S&P 500 θα φτάσει τις 5200 μονάδες το επόμενο έτος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, καθώς περιμένει στροφή της Fed από μια περιοριστική ρύθμιση νομισματικής πολιτικής, σε μια πιο διευκολυντική στάση”.

Η Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την Παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 “στο 2,9%, από 2,5%. Ωστόσο, το 2024 αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα στο 2,1%, με τον πλήρη αντίκτυπο της πρόσφατης νομισματικής σύσφιξης να είναι ακόμη αισθητός, τη συνεχιζόμενη ύφεση του real estate στην Κίνα και την Οικονομία της Ευρωζώνης να παραμένει στάσιμη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,2% το 2024, αποφεύγοντας την ύφεση”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 87,2 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της TITC στα 25,3, από 22,1 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, ενώ διατηρεί σύσταση "buy" και προσθέτει την μετοχή στην λίστα με τα “top picks”. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο Όμιλος είναι σε αναπτυξιακή τροχιά, προβλέποντας ότι θα εμφανίσει άνοδο των EBITDA κατά περίπου 5% ετησίως, έως το 2026. Ειδικότερα, αυξάνει τις προβλέψεις της για τα EBITDA της περιόδου 2023 - 2025 κατά 28 - 29%, εκτιμώντας ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2025 θα διαμορφωθούν κοντά στα 570 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ. Μυτιληναίος, Autohellas, Σαράντης και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Δεν κρίνεται ικανοποιητική η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (109.235 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.271 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.191 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 104 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 104 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.454, 859 για τον Δεκέμβριο, 535 για τον Ιανουάριο και 60 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.077), κινήθηκε μεταξύ 3.070 και 3.087 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 832, 431 για τον Δεκέμβριο και 401 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.036,75), κινήθηκε μεταξύ 1.035 και 1.036,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.083,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ALPHA ETF FTSE Athex Large Cap), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.347), Πειραιώς (5.738), Εθνική (4.512), ΔΕΗ (7.710), Alpha Bank (50.150), Ιντρακόμ (1.283), Αεροπορία Αιγαίου (3.565), ΕΧΑΕ (3.130), ΑΔΜΗΕ (5.809), Τέρνα Ενεργειακή (4.762), Jumbo (209), ΟΤΕ (1.898), Ελ. Πετρέλαια (1.247), Ιντρακάτ (640), Viohalco (1.416), Μυτιληναίο (1.816), Άβακα (338), ΕΥΔΑΠ (3.329), Ελλάκτωρα (205), ΕΛΧΑ (354), ΓΕΚ (3.847), Cenergy (483), Lamda Development (581), Motor Oi (195), TITC (315).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 172.256, Πειραιώς 64.739, Eurobank 28.330, Εθνική 26.963, ΔΕΗ 19.663, ΑΔΜΗΕ 23.286, Τέρνα Ενεργειακή 14.700.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.121.022 τεμ. (34.309.936), ΟΠΑΠ 1.718.656 τεμ. (1.679.386), Εθνική 20.375.888 τεμ. (17.127.588), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.351.548 τεμ. (1.349.698).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                            Name of Issuer              NSP           Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v