Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι το Νοέμβριο, μετά από επτά μήνες

Στασιμότητα και rotation στη συνεδρίαση. Στα 327 εκατ. οι συναλλαγές με τα 264 εκατ. στην Helleniq Energy λόγω placement. Με πτώση 5,58% έκλεισε ο τίτλος, ανοδική κίνηση για Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Αγοραστές οι ξένοι το Νοέμβριο, μετά από επτά μήνες

Συνεδρίαση που δεν άλλαξε την εικόνα και τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργήσει, σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο Χ.Α. “day by day”, οι αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των επτά μονάδων και τις περισσότερες από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν να δείχνουν αδύναμες.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικές απώλειες που έφθασαν στο 4,84%.

Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν γεμάτη από ΕΛΠΕ.

Στα 7,00 ευρώ έκλεισε τελικά η τιμή ανά μετοχή για το placement της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ). Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές που διατέθηκαν αντιστοιχούν στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου. Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13128317 μετοχές και κατόπιν τούτου θα κατέχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Εισηγμένης και η Paneuropean Oil διέθεσε 20491553 μετοχές και θα κατέχει το 40,4%.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-5,58%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,25 ευρώ (-5,84%), προσεγγίζοντας την τιμή του placement, ενώ απασχόλησε το 80,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με τα “πακέτα” που πέρασαν.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών και σαφώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκε το “rotation” των ημερήσιων πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με την κίνηση να απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά για όσους την ακολουθούν.

Με θετικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας, που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε 199000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, από 150000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές περίμεναν μέτρηση στις 180000 για τον Νοέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,7%, από 3,9% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,9%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Νοεμβρίου 2023, τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 2580 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2.186 νέους λογαριασμούς τον Οκτώβριο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €2,17 δισ. (2,69% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €1.162,81 εκατ. κατά το μήνα Νοέμβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €1.162,81 εκατ. τον Νοέμβριο.

Με την απόκτηση από την UniCredit του 9,61% της Alpha Bank και περισσότερο με το placement του 22% της Εθνικής, τα Ξένα χαρτοφυλάκια διέκοψαν, όπως αναμενόταν, το επτάμηνο εκροών.

Υπενθυμίζεται ότι στο επτάμηνο Απριλίου – Οκτωβρίου 2023, είχαν σημειωθεί συνολικές εκροές 616,94 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 20,15 εκατ., Σεπτέμβριος 60,98 εκατ., Αύγουστος 79,80 εκατ., Ιούλιος 97,16 εκατ., Ιούνιος 190,85 εκατ., Μάιος 95,46 εκατ. και Απρίλιος εκροές ύψους 72,54 εκατ.).

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,61% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,39% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 59,1% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Νοέμβριο 2023 (σε σχέση με το 51,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 40,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 48,9% τον προηγούμενο μήνα).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που εντάθηκαν μετά τα νέα από το μέτωπο της Αγοράς εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,67% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,405% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1275,51 (+0,17%) και 1268,04 μονάδων (-0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1273,49 (+0,01%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1275,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.

Ο τζίρος στα 326,4 εκατ., από τα οποία τα 248,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΛΑΒΙ, ΕΤΕ, CENER, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΕΛΠΕ, ΕΤΕ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 326,4 εκατ., τα 316,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,39%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 3,6%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 37,14% και ο ΔΤΡ κέρδη 60,84%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τo ‘rotation’ θα συνεχιστεί με τους επενδυτές να διατηρούν την επιλεκτική τους στάση”, εκτιμά η Beta Sec.

H διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την Οικονομία το 2024 και κατ’ επέκταση για τα Χρηματιστήρια των δύο Χωρών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίζεται η συσσώρευση στον ΓΔΧΑ. Τα αποτελέσματα του ΑΔΜΗΕ έχουν επανέλθει, μετά την ενσωμάτωσή των νέων χρεώσεων χρήσης συστήματος, με αποτέλεσμα η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να μας βρίσκει σταθερά αγοραστές”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η διάσπαση σε εβδομάδα του 6,40 ανοίγει τον δρόμο στην ΕΝΤΕΡ για αισθητά υψηλότερα, με μεγάλο επόμενο στόχο τα 8,50 ευρώ. Αισίως η Εταιρεία πιάνει σχεδόν τα 200 εκατ. κεφαλαιοποίηση, ενώ δεν έχει ποτέ δυσαρεστήσει κανένα μέτοχο, μιας και μοιράζει σταθερά μέρισμα, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τόσο οργανικά, όσο και με νέες εξαγορές, ενώ ουσιαστικά δεν έχει δανεισμό. Το μετοχολόγιο της είναι με την καλύτερη πίτα σε Θεσμικούς Έλληνες και Ξένους, αλλά και μικρομετόχους, ενώ το πολύ σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται μαζί της δύσκολα την αποχωρίζονται, βλέποντάς την μακροπρόθεσμα, από την στιγμή που η Εταιρεία τρέχει τρίμηνο με τρίμηνο με μεγάλες ταχύτητες”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

The big money is not in the buying and the selling, but in the waiting’. Αυτή είναι μία από τις πολλές σοφές απόψεις του Charlie Munger, μίας εμβληματικής προσωπικότητας στον χώρο των επενδύσεων, αντιπροέδρου της Berkshire Hathaway, στον οποίο αναφερόμαστε όχι τυχαία, διότι η Παγκόσμια Επενδυτική Κοινότητα έγινε φτωχότερη την προηγούμενη εβδομάδα, με την απώλειά του σε ηλικία 99 ετών, σημειώνει η Merit Sec.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την άποψη αυτή, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητος, με μία οριακή υποχώρηση, ενώ ο ημερήσιος τζίρος υποχώρησε κάτω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν είτε να αναμένουν κάτι, ή απλώς να έχουν μπει στο εορταστικό κλίμα καθώς το λεγόμενο “Santa Claus rally” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, φέτος ήρθε τον Νοέμβριο.

Συνεχίζεται η σημαντική μείωση της απόδοσης του Ελληνικού 10ετους ομολόγου, καθώς δεν υπήρχαν εκπλήξεις και η Fitch έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώντας ότι έχει ένα υποσχόμενο και ανθεκτικό story ανάπτυξης.

Στην ουσία η Fitch εκθείασε την Ελλάδα διότι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ από το 2019 έως σήμερα και είναι μία από τις λίγες Χώρες που έχουν καταφέρει ουσιαστικά να τον μειώσουν. Από την άλλη μεριά η Moody’s, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, μείωσε την πιστοληπτική προοπτική της Κίνας σε αρνητική, από σταθερή, ενώ διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση “Α1” στα Κρατικά ομόλογα της Χώρας. H Moody’s εκτιμά ότι η χρήση δημοσιονομικών κινήτρων από την Κίνα για την επίτευξη ανάπτυξης και το αυξανόμενο χρέος βάζουν σε κίνδυνο την Χώρα.

Στην Ελλάδα, με χαμηλότερο επιτόκιο ολοκληρώθηκε η δημοπρασία των ετήσιων εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,70%, έναντι 3,81% αναφορικά με την προηγούμενη δημοπρασία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ανάπτυξη στη Ελληνική Οικονομία το γ' τρίμηνο ήταν 2,1%, χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που την τοποθετούσαν στο 2,6%, με μείωση της συνολικής τελικής καταναλωτική δαπάνης, των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2023.

Στο κλάδο των ΑΕΕΑΠ η κινητικότητα συνεχίζεται, με την διάθεση 32,2 εκατ. μετοχών σε τιμή 0,95 ευρώ εκάστη, στο άνω εύρος της τιμής διάθεσης της ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφορά των μετοχών της Orilina Properties.

Στις Διεθνείς Αγορές, οι δηλώσεις της Isabel Schnabel της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη, ώθησε τον Γερμανικό δείκτη DAX σε νέο υψηλό ρεκόρ, αλλά στην Ευρωζώνη οι λιανικές πωλήσεις ήταν αδύναμες για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων σε μηνιαία και ετήσια βάση. Συγκεκριμένα αυξήθηκαν 0,1%, έναντι εκτιμήσεων 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ μειώθηκαν 1,2%, έναντι εκτιμήσεων -1,1% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν αναιμικό, με μείωση 0,1% σε επίπεδο τριμήνου, όπως οι εκτιμήσεις και αμετάβλητο σε επίπεδο έτους, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,1%.

Αναφορικά με τον Γενικό Δείκτη, σημεία στήριξης είναι οι 1237 και 1203 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1280 και 1346 μονάδες. Εκτιμούμε ότι δε θα υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις για το υπόλοιπο του μήνα ,οπότε διατηρούμε μία ουδέτερη στάση. Πιθανό profit-taking δεν μας ανησυχεί, σε ένα έτος πολύ θετικό, ενώ χρειάζεται υπομονή για νέους καταλύτες”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Αν και η δράση της Χρηματιστηριακής Αγοράς ήταν αρκετά περιορισμένη την εβδομάδα που πέρασε, οι προσφορές μετοχών και ομολόγων κρατάνε ακμαίο το ενδιαφέρον εκτός μαρκέτας, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η εστίαση των επενδυτών στράφηκε και σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν κάτι από το “ένδοξο παρελθόν” προηγούμενων δεκαετιών.

Η “κόπωση” των Δεικτοβαρών μετοχών, ενδεχομένως και λόγω των εποχικών συνθηκών, δεν μεταφράζεται σε πτώση, ή σε κάποια εκτεταμένη αδυναμία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρότερες Εταιρείες με συμπαθητική προοπτική και θεμελιώδη, να αναπτύξουν χρηματιστηριακά μια ανοδική δυναμική ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς.

Το ξύπνημα της Περιφέρειας στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε διάρκεια, καθώς τα συναλλακτικά δεδομένα ήταν περιορισμένα, ενώ και τα θεμελιώδη τους δεν είχαν ανάλογη συνέπεια, με αποτέλεσμα οι κινήσεις αυτές να εκτονώνονται σχετικά γρήγορα. Το φαινόμενο δείχνει πάντως να έχει διάρκεια, διατηρώντας τις “συγκινήσεις” σε ένα πιο ιδιαίτερο τμήμα της Αγοράς.

Κατά τα λοιπά, η ολοκλήρωση διάθεσης του 11% της Helleniq Energy και το κλείσιμο της αναδοχής της Orilina ΑΕΕΑΠ συνέχισαν την επιτυχημένη ροή συναλλαγών στο Χ.Α. δείγμα της αλλαγής της ψυχολογίας και της αισιοδοξίας για την προοπτική της επόμενης χρονιάς.

Στο εξωτερικό όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Κεντρικές Τράπεζες. FED και ΕΚΤ θα ανακοινώσουν τα επιτόκια παρέμβασης και κυρίως της προοπτική για τελευταία φορά φέτος στις 12 και 14 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Η ψυχολογία κυριαρχείται από αντίρροπες τάσεις, η κάθε μία έχει το δικό της ειδικό βάρος και η πλάστιγγα ισορροπεί Ήδη προεξοφλούνται μειώσεις επιτοκίων από τον προσεχή Μάρτιο, ωστόσο η μείωση των τιμών του Πετρελαίου ήρθε σαν αποτέλεσμα των νέων εκτιμήσεων για ύφεση στις Οικονομίες.

Πέρα από τις Κεντρικές Τράπεζες, η Επενδυτική Κοινότητα θα εστιάσει την προσοχή της την προσεχή Τρίτη στα στοιχεία του πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβριο στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν αμετάβλητους ετήσιους ρυθμούς, σε σχέση με όσα είδαμε τον Οκτώβριο (Ονομαστικός πληθ. 3,1%, Δομικός 4,0%).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την επαφή του με τις 1280 μονάδες, κερδίζοντας χρόνο και απορροφώντας με άνεση τους κερδισμένους του Νοεμβρίου.

Η πλαγιοανοδικκή τάση τηρήθηκε με… ευλάβεια σε μια εβδομάδα χαμηλής ενδοσυνεδριακής διακύμανσης. Η συσσώρευση αποφόρτισε τους ταλαντωτές, οι οποίοι είχαν εισέλθει σε υπερτιμημένες ζώνες, ενώ η πλάγια κίνηση αναίρεσε το σήμα αγορών του MACD.

Επί του παρόντος, οι ενδείξεις από τους μεσοπρόθεσμους δείκτες δεν έχουν αλλάξει, ενώ η απόσταση ασφαλείας από τους δύο κινητούς μέσους δίνει περιθώριο για μια ακόμα εβδομάδα πλάγιας κίνησης.

Τα δεδομένα θα αλλάξουν, αν η Αγορά βγει από το εύρος διακύμανσης (1250 - 1284) στο οποίο έχει εισέλθει από τις 11 Νοεμβρίου, εξέλιξη που θα αξιολογηθεί συνδυαστικά και με τις συναλλαγές.

Η τεχνική ετυμηγορία δείχνει ότι μια δεύτερη εβδομάδα συσσώρευσης έχει τις πιθανότητες με το μέρος της, φορτισμένη ενδεχομένως και από την προ-ερταστική εποχικότητα.

Την Δευτέρα εκκινούν οι εγγραφές για την Δημόσια Προσφορά του ομολόγου της Ideal Holdings. Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina ΑΕΕΑΠ. Την Τρίτη, Νάκας και Prodea θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 8 λεπτών και το προμέρισμα των 11 λεπτών ανά μετοχή, αντίστοιχα. Οι εγγραφές της Ideal θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή έχουμε την τριπλή λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Δεκέμβριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του FTSE”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΕΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (3,9), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (-1,53%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-0,73%), Eurobank (+0,22%) και Πειραιώς (+0,32%).

Μεταξύ 1037,07 (+0,18%) και 1026,18 μονάδων (-0,87%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1029,53 (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1030,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,48%.

Ο ΔΤΡ, μετά και το σημερινό κλείσιμο, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 955 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 936 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του Ελλάκτωρα, με τους αγοραστές σήμερα να κινούνται πιο επιθετικά.

Ο τίτλος έχει ημερήσιο ‘stop’ το 2,145 σε κλείσιμο μέρας. Μία κατοχύρωση του 2,32 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 2,55. Θυμίζουμε την δημόσια πρόταση στο 1,70”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Προσοχή στην ζώνη 2,19 – 2,13 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 8μηνου. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 16,25 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στη ζώνη 15,02 – 15,35 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη σημαντική στήριξη στα 13,94 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+337,04%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+226,4%), ΚΛΜ (+190,04%), ΜΟΝΤΑ (+189,88%), ΙΝΚΑΤ (+161,64%), ΕΚΤΕΡ (+161,04%), ΑΚΡΙΤ (+125,42%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+135,29%), ΓΚΜΕΖΖ (+131,83%), CENER (+130,79%), ΑΡΑΙΓ (+122,68%), ΠΕΙΡ (+117,39%), ΑΒΑΞ (+102,63%) και ΞΥΛΚ (+101,98%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 27.358.350 νέες (ΚΟ) μετοχές της Attica Group (-9,92%), που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 243.164.193.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντεάλ (0%) και όσον αφορά την έκδοση κοινού, έντοκου, ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού έως 100 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5 ετών, το εύρος απόδοσης, το οποίο καθορίστηκε από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους και εντός του οποίου οι Ειδικοί Επενδυτές θα υποβάλλουν τις αιτήσεις κάλυψης, είναι μεταξύ 5,50% και 5,90%. Η Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει την 11/12/2023 και ώρα Ελλάδος 10.00 και θα ολοκληρωθεί την 13/12/2023 και ώρα Ελλάδος 17.00.

“Από τα κεφάλαια της έκδοσης, ένα κομμάτι θα αναχρηματοδοτήσει τον υπάρχοντα δανεισμό (τα 74,8 εκατ. ευρώ) και θα περισσέψουν γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος συνεκτιμήσει και το ότι οι Θυγατρικές μας είτε είναι αδάνειστες, είτε έχουν θετικό καθαρό ταμείο, τότε προκύπτει αθροιστικά ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ σε μετρητά, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ‘καύσιμο’ για εξαγορές, πέρα από τη μέθοδο της ανταλλαγής μετοχών, την οποία ήδη έχουμε εφαρμόσει κατά το παρελθόν. Επιπλέον, οι Θυγατρικές μας μπορούν να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους μέσα από τις ταμειακές ροές που παράγουν” δήλωσε ο πρόεδρος της Εισηγμένης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Η Διοίκηση της Medicon (+1,44%), προχώρησε σε διάψευση των φημών που ήθελαν οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας να προτίθενται να προβούν σε πώληση μέρους, ή του συνόλου των μετοχών τους.

Από 14/12 οι μετοχές της ΓΚΜΕΖΖ (-1,55%) θα είναι διαπραγματεύσιμες στην ΕΝ.Α. Plus του Χ.Α. με ονομαστική αξία ευρώ 0,1636, ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους, ποσού ευρώ 0,1064 ανά μετοχή.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+7,56%), MED (+3,13%), ΜΟΥΖΚ (+9,85%), ΧΑΙΔΕ (+8,53%), ΞΥΛΠ (+5,88%), ΝΑΥΠ (+3,92%), ΟΠΤΡΟΝ (+3,51%), ΙΝΤΕΤ (+3,28%), ΛΑΝΑΚ (+2,88%), ΚΑΜΠ (+2,54%), ΞΥΛΚ (+2%), ΠΑΙΡ (+1,64%), ΜΕΝΤΙ (+1,44%), ΔΡΟΜΕ (+2%), ΕΛΤΟΝ (+1,84%), ΒΙΟΤ (+8,93%), ΦΙΕΡ (+3,29%).

Επιμένει ο πωλητής στην ΒΙΣ (-8,97%) και σημαντικό “άδειασμα” σε ΑΚΡΙΤ (-13,07%) και ΚΟΡΔΕ (-7,46%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Καρέλια (+2,58%).

Σε νέα υψηλά 66 μηνών η Intralot (+2,33%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+0,30%).

Έσβησαν οι συναλλαγές στην Epsilon Net (-0,11%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Space (+2,78%) και Centric (+1,83%).

Στον Επίλεκτο (+9,73%) ο πρώτος αγοραστής στο +9,73% και ο αμέσως επόμενος στο -2,65%.

Αύξησε συναλλαγές η Performance (+1,83%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1205 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1185 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2928 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2880 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Επιστροφή αγοραστών στο Πετρέλαιο, προς το 1,0742 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2010 βουλιάζει ο Χρυσός, προς τα $23,35 υποχωρεί το Ασήμι

Στα $43800 το Bitcoin, προς τα $2355 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι “η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμο στάδιο”, ενώ η Ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος δεσμεύτηκε να στηρίξει την ανάπτυξη με περαιτέρω προληπτική δημοσιονομική και αποτελεσματική νομισματική πολιτική το νέο έτος.

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβρη, φτάνοντας στο 2,3% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 0,7%.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εκτινάχτηκε στις 69,4 μονάδες, από 61,3 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 62 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 87,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση 3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός ΔΤΚ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%.

Η JP Morgan μετά τη σύσταση “overweight” στην ετήσια στρατηγική για τις μετοχές αναφορικά με την Περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπη, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προτείνει και συστάσεις “overweight” στα Ελληνικά ομόλογα, έναντι των Ιταλικών δεκαετών ομολόγων.

H Jefferies παραμένει αισιόδοξη για την Ελλάδα, καθώς “είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομία με τους θετικότερους δείκτες και διαθέτει την πιο φιλοεπιχειρηματική Κυβέρνηση της Ευρώπης”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΟΠΑΠ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo, Autohellas, ΟΠΑΠ.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.169 συμβόλαια).

Στα 3.191 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.259 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.535 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 104 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 104 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 409, 343 για τον Δεκέμβριο και 66 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.083,75), κινήθηκε μεταξύ 3.055 και 3.083,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.049,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.071,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Εθνική, 32.596 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (425), Πειραιώς (5.028), Εθνική (3.535), ΔΕΗ (7.292), Alpha Bank (14.422), Ιντρακόμ (332), Αεροπορία Αιγαίου (202), ΕΧΑΕ (244), ΑΔΜΗΕ (463), Τέρνα Ενεργειακή (374), Jumbo (402), ΟΤΕ (118), Ελ. Πετρέλαια (2.537), Ιντρακάτ (703), Viohalco (299), Μυτιληναίο (133), Άβακα (198), ΕΥΔΑΠ (229), Ελλάκτωρα (264), ΕΛΧΑ (154), ΟΠΑΠ (374), Cenergy (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 179.324, Πειραιώς 67.693, Eurobank 28.499, Εθνική 27.373, ΔΕΗ 23.400, ΑΔΜΗΕ 23.458, Τέρνα Ενεργειακή 14.846.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.309.936 τεμ. (34.412.684), ΟΠΑΠ 1.679.386 τεμ. (1.670.724), Εθνική 17.127.588 τεμ. (17.127.588), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.349.698 τεμ. (1.213.056).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                           Name of Issuer             NSP              Date

   

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v