Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ενα βήμα υψηλότερα με Πειραιώς και ΕΤΕ

Αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου στη σημερινή συνεδρίαση και κλείσιμο σε υψηλό 73 συνεδριάσεων. Μεικτές κινήσεις στα blue chips. Ενθαρρυντική αύξηση των συναλλαγών στα 95 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ενα βήμα υψηλότερα με Πειραιώς και ΕΤΕ

Συνεδρίαση δύο όψεων, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, την καθαρή αξία συναλλαγών να δείχνει ανοδικές διαθέσεις και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών, με τους, πειστικούς, θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές να λιγοστεύουν αργά, αλλά σταθερά.

Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε υψηλά 73 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 1/9/2023 (1299,47 μονάδες), αποτέλεσμα της ξαφνικής αφύπνισης του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, την ώρα που τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά (!)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, Fed (13/12) και ECB - BoE (14/12), αλλά και τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών που θα ακολουθήσουν, όμως από την άλλη είναι περισσότερο από ευδιάκριτο ότι το Χ.Α. “έχει κατεβάσει ταχύτητες” και το ενδιαφέρον βαίνει μειούμενο, όσο πλησιάζουν οι εορταστικές αργίες.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν 11 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις Εισηγμένες που θα ήθελαν μία περαιτέρω βελτίωση της αποτίμησής τους, όμως η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου από τους traders, αρχίζει και γίνεται ζητούμενο ακόμα και στην, μέχρι πρότινος, πιο δραστήρια, μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία του placement των ΕΛΠΕ (-0,98% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), με τις μετοχές να περνάνε στους τελικούς δικαιούχους.

Στην αύξηση της στάθμισης των ΕΛΠΕ προχώρησε ο Οίκος FTSE Russell μετά και το πρόσφατο placement των βασικών Μετόχων. Όπως ανακοίνωσε, ο τίτλος θα παραμείνει στους δείκτες που συμμετέχει με νέα αυξημένη στάθμιση 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World. Η ισχύ της αλλαγής, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης της 18ης Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα, θα τεθούν σε ισχύ όλες οι αλλαγές από την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (δεν υπήρχαν αλλαγές για τις Ελληνικές μετοχές), ενώ θα λάβει χώρα και το rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες Stoxx (στους δείκτες του Οίκου εισάγονται οι μετοχές των Optima Bank και Epsilon Net). Με όλα τα παραπάνω, δεν αποκλείεται σημαντική αύξηση του τζίρου, κατά τις τελικές δημοπρασίες, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 15/12.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα έχει προηγηθεί και το προγραμματισμένο “triple witching” Δεκεμβρίου, στην Αγορά Παραγώγων.

“Όπως δείχνουν τα πράγματα, το Χρηματιστήριο οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανόδου”, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στις συνεδριάσεις που απομένουν για να λήξει το χρηματιστηριακό 2023, λίγα μπορούν να αλλάξουν και η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά πηγαίνει ‘στήθος με στήθος’ με τον Nasdaq για την κατάκτηση της πρώτης θέσης Παγκοσμίως, των Χρηματιστηρίων που έχουν σταθερό Νόμισμα αναφοράς (αν και σε όρους Δολαρίου το Χ.Α. προηγείται). Από την άλλη, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η επιβράδυνση θα είναι πιο έντονη, γεγονός που προεξοφλείται ήδη στις ενεργειακές τιμές. H ασυμμετρία των αποδόσεων που παρατηρήθηκε πέρυσι και φέτος, ξανάβαλε την Ελληνική Αγορά στο χάρτη των Περιφερειακών Αγορών, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μια αδύναμη Παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Η διαφοροποίηση αυτή βοηθάει στο εγχείρημα της εισόδου της Ελληνικής Αγοράς στα ‘σαλόνια’ των Ανεπτυγμένων Αγορών”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη (Beta Sec.).

Μικτές διαθέσεις και ήπιες μεταβολές, χαρακτηρίσουν την κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, αναφορικά με τον πληθωρισμό Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 3,2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,1% υψηλότερα. Τα νούμερα ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, όση και τον Οκτώβριο, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, έναντι ανόδου 0,2% τον Οκτώβριο.

Ο πληθωρισμός σημειώνει ουσιαστική πτώση. H Αμερικανική Οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ‘ομαλής προσγείωσης”, τόνισε η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,73% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,23% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,403% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου. Να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθεί ο ΔΤΚ στις ΗΠΑ, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν σαφώς μεγαλύτερη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1284,34 μονάδες (+0,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1284,32 (+0,69%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1283,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,60%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 95 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, OPTIMA, ΕΤΕ, ΛΑΒΙ), ενώ ΕΤΕ και ΕΛΠΕ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 95 εκατ., τα 84,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αύριο θα λάβουν χώρα οι ανακοινώσεις της Fed. Πιθανότατα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Κρίσιμο το λεκτικό του Powell. Ουσιαστικά η συσσώρευση των τελευταίων ημερών, με την λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή να παίζει τον ρόλο της, δίνει ευκαιρίες στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Πολλές φορές οι μικροί traders έχουν καλύτερες αποδόσεις σε τέτοιες περιόδους. Το ‘stop’ μας πλέον σε intraday στο 1258 σε κλείσιμο ώρας. Το 1282 είναι η αντίσταση που επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή, θα αναγκάσει τις τιμές να τραβηχτούν ανοδικά. Όσο δεν βλέπουμε έξαρση είναι ότι καλύτερο για την Αγορά”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές εξετάζουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, για να ψυχανεμιστούν την πορεία της νομισματικής πολιτικής”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Άλλη μία συνεδρίαση σε συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης σήμερα, με επιλεκτικές κινήσεις”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη FED και πιο συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου του Jerome Powell για την τελευταία περίληψη των οικονομικών προβλέψεων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, η οποία θα εκθέσει τις προβλέψεις των αξιωματούχων για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την οικονομική ανάπτυξη και την ανεργία. Θα βοηθήσουν στον καθορισμό του πλαισίου με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται για το επόμενο έτος. Αναμένουμε ότι η σταθεροποίηση θα συνεχιστεί και οι επενδυτές θα κρατήσουν επιλεκτική στάση”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν είχαμε στο Χ.Α., ενώ και στο εξωτερικό φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής, εν όψει συνάντησης των Κεντρικών Τραπεζών. Σήμερα στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία πληθωρισμού Νοεμβρίου των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι η τάση αποκλιμάκωσης συνεχίζεται. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ υποαποδίδει ως τώρα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, έναντι των Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών, αν και καταγράφεται η μεγαλύτερη υποχώρηση (σε απόλυτες τιμές) στην απόδοση του 10ετους ομολόγου (92μβ) στην ίδια περίοδο”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η μεταβίβαση του 11% της Helleniq Energy, χωρίς ωστόσο να υιοθετηθεί ο ίδιος τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε το 22% της Εθνικής Τράπεζας (δημόσια προσφορά με βιβλίο τόσο για τους Διεθνείς όσο και για τους Έλληνες επενδυτές), με τους τίτλους να προσφέρονται μόνο σε Διεθνείς επενδυτές. Είχε ωστόσο αξιοσημείωτη υπερκάλυψη κατά 3 φορές και ικανοποιητική τιμολόγηση, επιτυγχάνοντας το βασικό στόχο της βελτίωσης της διασποράς, με αποτέλεσμα ο συντελεστής να βελτιωθεί από 20%, στο 29% στους βασικούς δείκτες (ΓΔ, FTSE25, κ.α.), εκτρέφοντας προσδοκίες για αυξημένες τοποθετήσεις από Θεσμικούς επενδυτές στη συνέχεια, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ταυτόχρονα, το Νοέμβριο καταγράφηκαν για πρώτη φορά, μετά από το 7μηνο Απριλίου – Οκτωβρίου, καθαρές εισροές Ξένων επενδυτών ύψους €1,16 δισ., σαν αποτέλεσμα των Τραπεζικών μεταβιβάσεων του 9% της Alpha και του 22% της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το ΤΧΣ.

Παράλληλα, η επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες, περιοριζόμενη στο 2,1%, καθώς η κατανάλωση υστέρησε (μόνο στο +1%) και ήταν η επίδοση των επενδύσεων στο +4,9% που ικανοποίησε. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός συνέχισε το Νοέμβριο την πτωτική πορεία υποχωρώντας στο 3%, με τα Τρόφιμα ωστόσο να επιμένουν ανοδικά (στο +9%), ενώ η επενδυτική αναβάθμιση είχε το ευεργετικό της αποτέλεσμα για τους 10ετεις τίτλους, καθώς οι αποδόσεις υποχώρησαν μέχρι το 3,30%.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η Αγορά δεν τροφοδοτήθηκε ακόμη με ικανοποιητικούς νέους καταλύτες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοδική κίνηση το Δεκέμβριο (year-end rally). Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ κινείται με συναλλακτική υποτονικότητα σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης, χωρίς να προκύπτει επαρκής όγκος για να προσεγγίσει τις 1300 μονάδες.

Διαμορφώνεται έτσι σκηνικό συσσώρευσης, με εναλλαγή Δεικτοβαρών τίτλων σε ρόλο πρωταγωνιστή στις ημερήσιες συναλλαγές, αλλά και με αυξημένη κινητικότητα σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, για πολλές από τις οποίες είναι δικαιολογημένη, ενόψει των ελκυστικών αποτιμήσεων και των ευοίωνων προοπτικών τους.

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες ο ΟΔΔΗΧ θα καταβάλει 5,29 δισ. για την αποπληρωμή ετήσιων δόσεων του 2024 – 2025, με ισόποση μείωση από το κονδύλι €15,6 δισ. που περιλαμβάνεται στο “μαξιλάρι” και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να επιτρέψει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους των Χωρών - Μελών, προσφέροντας στην Αγορά ένα απροσδόκητο θετικό καταλύτη, με αναφορά στο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα!

Την ίδια ώρα, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, της Federal, στη συνέχεια της ΕΚΤ αλλά και άλλων Κεντρικών Τραπεζών (Βρετανία, Νορβηγία, Ελβετία) αναφορικά με τα παρεμβατικά τους επιτόκια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επιτόκια της κύριας αναχρηματοδότησης είναι στο 5,5% και στο 4,5% για την ΕΚΤ, η διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα έχει ήδη προεξοφληθεί, καθώς ο πληθωρισμός είναι στο 2,4% στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο και στο 3,1% στις ΗΠΑ. Έχει ωστόσο σημασία η ρητορική που θα αναπτύξουν οι Πάουελ και Λαγκάρντ, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει από τους αναλυτές οι προβλέψεις για τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για να ξεκινήσουν οι επιτοκιακές μειώσεις.

Με τις Διεθνείς Αγορές να στρέφουν το βλέμμα προς τους κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ την ίδια ώρα παραμένουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή και στην Ουκρανία, με το Ζελένσκι να σπεύδει στην Ουάσιγκτον σε αναζήτηση νέων κονδυλίων για τον πόλεμο”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΟΤΕ (5,6), ΕΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,1), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,3) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (+3,06%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Εθνικής (+3,35%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,27%) και Eurobank (+0,81%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1050,75 μονάδες (+2,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1048,19 (+1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1046,87 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,86%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 956 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 938 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μικτή και σήμερα η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι ΜΠΕΛΑ (+1,25%), ΣΑΡ (+1,25%) και TITC (+1,92%).

Ο Όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε πως “η εξαγορά της Πολωνικής Εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης με την επωνυμία STELLA PACK S.A. από την 100% Θυγατρική του Ομίλου στην Πολωνία, Sarantis Polska S.A., έλαβε τη σχετική έγκριση των Αρμόδιων Αρχών Ανταγωνισμού της Πολωνίας και κατά συνέπεια ολοκλήρωσε τις εγκρίσεις στις Χώρες δραστηριότητας της STELLA PACK S.A. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, ενισχύει την ηγετική θέση του Ομίλου Σαράντη στην Πολωνική Αγορά και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο 2024”.

Συνεχίζονται οι αγορές από βασικούς μετόχους, ενώ ο τίτλος της ΣΑΡ (+1,25%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές). Η επόμενη αντίσταση στα 8,56 ευρώ και η πρώτες στηρίξεις στη ζώνη 7,60 – 7,52 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Μυτιληναίος και η Grid Solutions της GE Vernova ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους 1 δισ. Βρετανικών λιρών, από την National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission, μέρος του SP Energy Networks (SPEN), για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην Ανατολική Ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έναρξη της φάσης σχεδιασμού αναμένεται τον Ιανουάριο του 2024, ενώ η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2025.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+0,98%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Αν συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 38,30 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΚΟΥΕΣ (-0,89%), συμπληρώνοντας “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Η σημαντική στήριξη στα 4,98 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 5,57 – 5,65 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+324,69%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+223,25%), ΚΛΜ (+195,9%), ΜΟΝΤΑ (+182,21%), ΙΝΚΑΤ (+157,19%), ΕΚΤΕΡ (+148,05%), CENER (+131,79%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+130,2%), ΑΚΡΙΤ (+128,81%), ΓΚΜΕΖΖ (+128,18%), ΠΕΙΡ (+120,31%), ΑΒΑΞ (+120,26%) και ΑΡΑΙΓ (+118,53%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΣΠΙ (+5,88%), MED (+3,96%), ΙΑΤΡ (+3,03%), ΒΟΣΥΣ (+2,52%), ΦΟΥΝΤΛ (+2%), ΒΙΣ (+2,40%), ΑΚΡΙΤ (+3,85%), ΙΝΛΙΦ (+1,10%), ΞΥΛΠ (+1,67%), ΑΤΤ (+5,51%), ΝΑΥΠ (+4,63%), ΣΠΕΙΣ (+0,27%), ΙΝΤΕΤ (+1,39%), ΦΙΕΡ (+1,91%).

Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΦΡΙΓΟ (-6,67%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,21%) και τέσσερις για ΦΒΜΕΖΖ (-1,49%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-1,32%).

Επιστροφή αγοραστών σε Τεχνική Ολυμπιακή (+3,03%).

Αύξησαν συναλλαγές Centric (+0,79%) και Κρι Κρι (+2,17%).

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου έβγαλαν αγοραστές στην Ελινόιλ (+3,85%), αντανακλαστική κίνηση και από Revoil (+1,88%).

Σε χαμηλά 14 μηνών η ΠΡΔ.

Το τρίτο συνεχόμενο “limit down” έφερε “ρεσάλτο από τους λάτρεις της αδρεναλίνης” στην Attica Group (-9,62%).

Ανεξάρτητα από τις φήμες που κυκλοφορούν και απαιτούν αυξημένη προσοχή, το σίγουρο είναι ότι από τις 4/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο, η μετοχή της Μοτοδυναμικής (+2,85%).

Μία νέα σύμβαση με την ΕΡΓΟΣΕ υπογράφει την ερχόμενη Πέμπτη, 21/12, η Άβαξ (+4,49%). Πρόκειται για την κατασκευή της σιδηροδρομικής στάσης στο Κρυονέρι Αττικής, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ.

“Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει λήξει το ζήτημα της πώλησης των δανείων της Alumil από τη Cepal, πιθανότατα σε Τραπεζικό Οργανισμό, δίνοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Βορειοελλαδίτικης Βιομηχανίας. Είναι μια διαδικασία που κινείται ομαλά μέσα στα χρονικά όρια και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει λήξει εφόσον τα πράγματα πάνε κανονικά" ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εισηγμένης, Γ. Μυλωνάς, σε teleconference που είχε με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον ίδιο “στην προσεχή διετία αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 25 έως 30 εκατ. ευρώ. Σε ορίζοντα 4ετιας η Alumil (+4,69% και υψηλά τριμήνου) σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ εντός και εκτός των Συνόρων, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Η ενδιάμεσης στήριξη στις 1207 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1186 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2932 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2884 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3120 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0791 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2000 ο Χρυσός, προς τα $23,10 αντιδρά το Ασήμι

Στα $41300 υποχωρεί το Bitcoin και προς τα $2190 το Ethereum.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 12,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, βελτιωμένος από τις 9,8 που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW). Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στις 23,2 μονάδες.

Η Citi προβλέπει ότι “ο Πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 510 μονάδων και ο Βρετανικός FTSE 100 στις 8200 μονάδες το επόμενο 12μηνο, καθώς η κορύφωση των επιτοκίων και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα κερδοφορίας των Εταιρειών θα στηρίξουν τις μετοχές”.

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο μισό του 2024 και προβλέπουν ανάπτυξη με λιγότερο πληθωρισμό, το οποίο θα προσφέρει στήριξη στις Αγορές, ειδικά στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η Goldman Sachs δεν κυνηγάει αποδόσεις στις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το πρόσφατο ράλι, καθώς αυτή η ομάδα μετοχών τείνει να έχει κατώτερη επίδοση στα τελευταία στάδια του επιτοκιακού κύκλου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αύξησε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,3 δισ. ευρώ, στα 87,5 δισ. ευρώ.

Με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 5,4 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Optima Bank. Εκτιμά ότι φέτος τα έσοδα της Εταιρείας θα αυξηθούν κατά 23% στα 46,7 εκατ. ευρώ και κατά επιπλέον 20% το 2024, στα 56,1 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 13,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% φέτος, ενώ το 2024 αναμένεται να ανέλθουν στα 17,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37%. Όσο για το μέρισμα, η Χρηματιστηριακή αναμένει 0,22 ευρώ ανά μετοχή για το 2023, 0,3 ευρώ για το 2024 και 0,43 ευρώ το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, CENER και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Autohellas, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (141.080 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.861 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.271 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.267 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.535 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 104 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 104 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.665, 906 για τον Δεκέμβριο, 758 για τον Ιανουάριο και 1 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.103,5), κινήθηκε μεταξύ 3.079,5 και 3.108,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 849, 414 για τον Δεκέμβριο και 435 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.047), κινήθηκε μεταξύ 1.042,5 και 1.047 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 3 για τον Δεκέμβριο και 3 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.076), κινήθηκε μεταξύ 5.076 και 5.076 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.207), Πειραιώς (34.413), Εθνική (6.297), ΔΕΗ (7.285), Alpha Bank (49.751), Ιντρακόμ (3.609), Αεροπορία Αιγαίου (2.300), ΕΧΑΕ (2.329), ΑΔΜΗΕ (3.622), Τέρνα Ενεργειακή (3.648), Jumbo (273), ΟΤΕ (1.488), Ελ. Πετρέλαια (2.352), Ιντρακάτ (757), Viohalco (1.233), Μυτιληναίο (1.211), Άβακα (140), ΕΥΔΑΠ (575), Ελλάκτωρα (149), ΕΛΧΑ (607), ΓΕΚ (4.063), Cenergy (3.147), Lamda Development (970), Autohellas (126), TITC (176), Fourli (173), ΟΠΑΠ (908).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 154.281, Πειραιώς 62.419, Eurobank 26.148, Εθνική 26.365, ΔΕΗ 15.879, ΑΔΜΗΕ 20.300, Τέρνα Ενεργειακή 12.330.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.197.053 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.121.022 τεμ. (34.121.022), ΟΠΑΠ 1.724.081 τεμ. (1.718.656), Εθνική 21.737.117 τεμ. (20.375.888), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.028.875 τεμ. (1.028.875), ΕΛΠΕ 1.351.448 τεμ. (1.351.548).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                             Name of Issuer                 NSP            Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v