Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες συνεχίζει την... ανηφόρα

Κίνηση στις 1.290 μονάδες για τον ΓΔ, με την άνοδο των τραπεζικών μετοχών να διευκολύνει τις κινήσεις των αγοραστών. Κέρδη για Helleniq Energy, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, νέο υψηλό για Titan.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες συνεχίζει την... ανηφόρα

Δεν έχει αλλάξει το κλίμα στα ευρωπαϊκά, βελτιώνεται σταδιακά όμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οριακή η διακύμανση για τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, στις 16.811 (0,11%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε αναμονή ανακοινώσεων σήμερα από τον επικεφαλής της Fed και αύριο από την ομόλογό του της ΕΚΤ.

Στο ΧΑ, η εξέλιξη της συνεδρίασης λίγο ως πολύ αναμενόταν, με την επιστροφή των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο να διευκολύνει τους αγοραστές να ενισχύσουν λίγο τις θέσεις τους προς τις 1.290 μονάδες.

Από τις 1.284,26 με μικρό ανοδικό κενό -πρώτη θετική ένδειξη με το άνοιγμα της συνεδρίασης-, με εντολές σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips η μετρημένη αλλά σταθερή ενίσχυση, σταδιακά έως και 6 μονάδες υψηλότερα.

Σε Εθνική, Alpha Bank, Helleniq Energy οι αρχικές κύριες επιλογές των αγοραστών -δεύτερη θετική ένδειξη η αντίδραση για τη μετοχή της Helleniq Energy-, ακολούθησαν σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο FTSE25 από τις 3.107 να ενισχυθεί στις 3.124 και ο ΔΤΡ από τις 1.047 στις 1.059 μονάδες. Με μέτρια μεν, σταθερή δε, ροή εντολών στις συγκεκριμένες μετοχές, για να διευρυνθούν με Mytilineos, Viohalco, TITAN, AEGEAN κ.α.

Χρηματιστές εκτιμούν πως η επανάκαμψη αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο και η κυκλικότητα σε blue chips μπορεί να υποστηριχθεί από «εγχώριο χρήμα», δηλαδή από ρευστότητα θεσμικών/διαχειριστών που θα επιδιώξουν ένα ακόμη καλύτερο «κλείσιμο έτους» για τα βιβλία/πελάτες τους.

Με την πλειονότητα των ξένων σε διακοπές, έχοντας κάνει διψήφιο ταμείο -έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου-, σε μία αγορά «ρηχή» όπως η δική μας, αρκούν 2-3 γεροί θεσμικοί Α/Κ για να επαναφέρουν την αγορά υψηλότερα, «χρησιμοποιώντας» κατ' αρχάς τα δεικτοβαρή τραπεζικά χαρτιά.

Αγοραστές και στα 4, με την Εθνική να έχει τις περισσότερες συναλλαγές -πάνω από 1,5 εκατ. τμχ. στις 15:00- και Eurobank, Alpha Bank να ακολουθούν με 2,09 και 1,84 εκατ. τμχ. αντίστοιχα. Κατά το κοινώς λεγόμενον, εγχώρια «ισχυρά χέρια» είναι που... φορτώνουν τράπεζες, ξεκινώντας από το κλείσιμο της Παρασκευής, συνεχίζοντας τη Δευτέρα, ανεβάζοντας στροφές εχθές και σήμερα κάνουν εμφανή την παρουσία τους. Συνδυαστικά ενισχύονται οι θέσεις «αγορές» στα Συμβόλαια και των 4 τραπεζικών στα Παράγωγα, με κατ' αρχάς ορόσημο την τριπλή λήξη μεθαύριο Παρασκευή.

Ακολουθούν η ένταξη των Intralot, AustriaCard στον FTMidCap, το rebalancing, πιθανότατα να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μεγαλύτερες των 100 εκατ. και πάνω. Ενα καλό φίνις μιας καλής χρονιάς, όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Εως τα 37,40 νωρίτερα η μετοχή της Mytilineos -στην περίπτωσή της τα στοιχήματα θέλουν ένα «κλείσιμο 2023» με νέα υψηλά- πάνω από τα 38,30 ευρώ. Για τα 15 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, για τα 11 της ΔΕΗ, νέο υψηλό για ΤΙΤΑΝ, για πάνω από 5,50 ευρώ για Viohalco, για τα 12 η AEGEAN κ.α.

Ειδικότερα για ΔΕΗ, Aegean, εάν στις γ.σ. βγουν ειδήσεις -όπως περιμένουν αρκετοί-, δεν αποκλείεται να διαγραφεί ισχυρότερη αντίδραση προς το τέλος του έτους.

Με την προϋπόθεση πως θα το επιτρέψει το κλίμα στα διεθνή, στο ΧΑ το ενδεχόμενο συνέχισης της μόχλευσης σε επιλεγμένα mid&small caps είναι εφικτό.

Από τα «μεσαία», αναμενόμενο το γύρισμα για τον τίτλο της Attica Συμμετοχών. Μετά τη «βουτιά» σωρευτικά 28% για το χαρτί, η αντίδραση περίπου από τα επίπεδα που υπολόγιζε η κοινότητα, δηλαδή πέριξ του 1,80 ευρώ.

Συνεχίζουν Elinoil (2,52), Lavipharm (0,774), MED (1,07), Ideal Holdings (6,14), «λυμένη» μετά την κάλυψη του ομολογιακού (όπως από νωρίς το πρωί σημείωνε ο ΧΑΜαιλέων).

Στις 66/49 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με επιταχυνόμενη τη ροή εντολών, ενισχυόμενη τη long τάση μετοχών-σηματωρών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v