Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το stock picking και η επιστροφή των τραπεζών

Η νέα ισορροπία μετά τα placement που προηγήθηκαν διαμορφώνεται καθώς οι επενδυτές κινούνται προς το τέλος της χρονιάς. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Χρηματιστήριο: Το stock picking και η επιστροφή των τραπεζών

Aνοδικά συνέχισαν οι επενδυτές στη Wall Street για τέταρτη σερί συνεδρίαση, με τον S&P 500 στις 4.643 (0,46%). Αμετάβλητο για τρίτη συνεδρίαση αναμένεται να αφήσει το κόστος δανεισμού η Fed, τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές από την σημερινή συνεδρίαση, ενώ φουντώνουν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων. Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά εχθές, μικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας νωρίτερα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μία σχετικά καλή συνεδρίαση ήταν η χθεσινή.

Τόσο η επαναφορά για τον Γενικό Δείκτη πάνω από το όριο των 1.280 μονάδων όσο και η επιστροφή των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο αναθέρμανε τις προσδοκίες των long για την επίτευξη του στόχου των 1.320 μονάδων σε «κλείσιμο» έτους.

Αυξημένες οι συναλλαγές -στα 95 εκατ.-, με υπερσυγκέντρωση και πάλι σε μόλις δύο μετοχές, Εθνικής, Helleniq Energy, πλην όμως η επάνοδος για την Εθνική ήταν πειστική για τη συνέχεια. Στα 6,17 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 6,186 ευρώ, με συναλλαγές 2,8 εκατ., ένδειξη επιστροφής -κυρίως- εγχώριων επενδυτών μετά το αναγκαστικό διάλειμμα-πέρασμα από το placement της Helleniq Energy.

Κοινός τόπος στην κοινότητα πως τις μέρες που προηγήθηκαν της διάθεσης του 10%+2% του μ.κ. του ομίλου, θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κ.α. άντλησαν ρευστότητα κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Με την ολοκλήρωση του placement επανήλθαν, με πρώτη εμφάνιση αγοραστών στο «κλείσιμο» της Παρασκευής. Eurobank και Πειραιώς στο συν με στοχευμένες εντολές στο τέλος της 9ης Δεκεμβρίου, για να ακολουθήσουν με διακριτό rotation σε Εθνική, Alpha Bank. Το δε χθεσινό εμφατικό 3,35% για τη μετοχή της Εθνικής με 2,8 εκατ. τμχ. και το 3,06% της Πειραιώς με 1,97 εκατ. ενισχύουν την τάση.

Με 3,44 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Eurobank και με 2,83 εκατ. στην Alpha Bank πιθανότατα το χθεσινό συν 1,86% για τον Δείκτη Τραπεζών να είναι προοίμιο επαναφοράς προς τις 1.080 μονάδες, σε πρώτη φάση.

Χρονικός ορίζοντας η Παρασκευή, συνδυαστικά με την «τριπλή λήξη» στα Παράγωγα. Οι θέσεις και στα 4 τραπεζικά χαρτιά με εμφανές premium ενισχύουν αυτή την προσέγγιση. Ωστόσο, θα εξαρτηθεί και από τις δηλώσεις Λαγκάρντ αύριο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Πέραν του τραπεζικού, που καθότι δεικτοβαρής επηρεάζει στη διαμόρφωση της τάσης των δεικτών, σε ένα ικανό μέρος του ταμπλό συνεχίζεται η κινητικότητα, με επιλεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές.

Stock picking με κερδισμένους αυτές τις ημέρες τους ΤΙΤΑΝα (στα 21,20 ευρώ με άνοδο 6,64% σε εβδομαδιαίο), ΕΛΛΑΚΤΩΡα (στα 2,35 με 6,58%), Jumbo (στα 25,82 με 6,61%), Motor Oil (στα 25,06 με 2,87%), Mytilineos (στα 36,94 με 1,88%), Sarantis (στα 8,08 με 2,93%), όπως και Cenergy Holdings (7), Viohalco (5,46), Coca Cola HBC (26,43), ΔΕΗ (10,75), ElvalHalcor (1,91), ΕΥΔΑΠ (6,22), ΟΠΑΠ (14,61), ΟΤΕ (13,20), Autohellas (12,60), σε μία καλή, όπως εξελίσσεται, εβδομάδα για τους long.

Με την υπόθεση πως θα διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους σήμερα-Παρασκευή, θα εξαρτηθεί από το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΔΤΡ στις 1.080 μονάδες κατά πόσον θα επιτευχθεί ο «μισός» στόχος των 1.300 μονάδων για τον ΓΔ. Αντίστοιχα των 3.140 για τον FTSE25.

Σε αυτή την περίπτωση, η μόχλευση σε mid & small caps θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Alumil, CPI, Attica Bank, AVAX, Elinoil, ΜΟΤΟδυναμική, Τεχνική Ολυμπιακή, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Interlife κ.α., ήταν ενδεικτικές περιπτώσεις στη χθεσινή συνεδρίαση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v