Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό ελεγχόμενης διολίσθησης στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 1.290 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένη ροή εντολών. Αγοραστές σε Εθνική και Alpha Bank, πιέσεις για Ελλάκτωρ, Motor Oil. Ποιοι «ανεβαίνουν» από τα mid caps.

Σε κλοιό ελεγχόμενης διολίσθησης στο Χρηματιστήριο

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε υποτονικό κλίμα και χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με την αρχή, οι επενδυτές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Παραμένει σε αρνητικό έδαφος ο DAX -συγκεκριμένα στις 16.697 (-0,34%)- παρά το θετικό πρόσημο για τα futures του S&P500 στη Wall Street.

Σε χαλαρό ρυθμό η εξέλιξη της συνεδρίασης στο ΧΑ, με λίγο ως πολύ προβλέψιμη τη μέχρι τώρα στάση των επενδυτών. Στην πλειονότητά τους εγχώριοι, κυρίως θεσμικοί και διαχειριστές που αναλώνονται σε κινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις 1.286 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, με σταθερή ροή ελεγχόμενων εντολών από πωλητές, πιθανότατα στο πλαίσιο της τελικής «απογραφής» για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Εθνική (6,304) και Alpha Bank (1,543) οι 2 από τις 4 του κλάδου με αγοραστές, στη δε μετοχή της πρώτης σε συνέχεια των αγορών της προηγούμενης εβδομάδας. Θυμίζοντας ότι για τον τίτλο της ΕΤΕ καταγράφεται η μεγαλύτερη θετική μεταβολή, σε αυτή τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση με συνολικά 5,84% σε εβδομαδιαίο.

Ενδιαφέρον πως συνδυαστικά με τη μικρή διόρθωση της Eurobank στο 1,60 ευρώ (-0,22%) συγκλίνουν οι μεταξύ τους αποτιμήσεις. Στα 5,768 δισ. της Εθνικής πλησιάζοντας τη Eurobank των 5,953 δισ. Μία «κόντρα» για τη δεύτερη θέση τη βλέπουν ορισμένοι traders, για αυτό στα υπόψη στις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι και την προσεχή Παρασκευή (29/12).

Στις 1.062 (0,38%) ο Δείκτης Τραπεζών, χωρίς τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αντίδραση προς τις 1.080 μονάδες, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Την εκτίμηση αναλυτών περί μερικής κατοχύρωσης θέσεων από διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων την ενισχύει το γεγονός της πτωτικής τάσης για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Στις 3.107 (-0,45%) με σταθερές ρευστοποιήσεις σε «χαρτιά» με σημαντική θετική απόδοση για το 2023, συνήθεις επιλογές ξένων και εγχώριων διαχειριστών. Δεδομένης της απουσίας ξένων το «βάρος» πέφτει στους εγχώριους, με συνέπεια την ελεγχόμενη υποχώρηση μετοχών του δείκτη.

Με εβδομαδιαία μεταβολή 8,18% για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ -στα 21,30 ευρώ- το μερικό «κλείδωμα» θεωρείται αναπόφευκτο, γνωρίζοντας πώς ενεργούν οι «αμοιβαιάδες». Το ίδιο πιθανολογείται πως ισχύει σε ΔΕΗ (11,01), Mytilineos (36,08), ΟΠΑΠ (15,08), ενώ σε περιπτώσεις όπως της ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι πωλήσεις είναι απόρροια του κανόνα «πούλα στην είδηση». Είχε προηγηθεί ισχυρή αντίδραση την προηγούμενη εβδομάδα -έως τα 2,43 ευρώ την Παρασκευή-, με την είδηση της πώλησης του 25% της Ανεμος στη Motor Oil Renewable Energy να λειτουργεί ως αφορμή για κατοχύρωση υπεραξιών.

Στα 13,03 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, από τις λίγες με θετικό πρόσημο σήμερα, αλλά από τις μεγάλες απογοητεύσεις του 2023.

Στα 15,10 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με μικρό πλεονέκτημα πωλητών, όπως επίσης στη ΔΕΗ με χαμηλό ημέρας τα 10,99 ευρώ.

Αυξημένος, συγκριτικά, ο τζίρος με την προσθήκη αυξημένων προσυμφωνημένων συναλλαγών. Συνολικά 14,2 εκατ. σε σύνολο 42 εκατ. μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης «αλλάζουν χέρια» σημαντικά πακέτα σε τίτλους -κυρίως- των ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΔΕΗ.

Στις 35/72 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με την τάση να έχει επιβαρυνθεί για την πρώτη κατηγορία, σταδιακά μετά τις 13:30.

Διάστημα που άλλαξε η τάση και για τα mid&small caps. CairoMezz (0,1305), Trastor (1,28), AustriaCard (6,40), Alpha Αστικά Ακίνητα (8,28), AVAX (1,80), Intrakat (4,07) από τις μετοχές με άξια λόγου άνοδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v