Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιοι ήταν οι «στόχοι» του profit taking

Στα 180 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με το rebalancing των δεικτών FTSE. Μετριάστηκαν οι απώλειες στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Ποια είναι τώρα η τεχνική εικόνα της αγοράς.

Χρηματιστήριο: Ποιοι ήταν οι «στόχοι» του profit taking

Με το “triple witching” Δεκεμβρίου να ολοκληρώνεται στις 14.00, χωρίς ιδιαίτερες “αναταράξεις”, το σύνολο των ενεργών traders στο Χ.Α., επέλεξε την στάση αναμονής, περιμένοντας το τελευταίο rebalancing του έτους.

Από την άλλη, η έλλειψη πρωτοβουλιών και η ευδιάκριτη μείωση του ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, επέτρεψε να επικρατήσει “ο νόμος της βαρύτητας”, όπου ελάχιστες εντολές ρευστοποιήσεων μπορούν να πιέσουν τις αποτιμήσεις προς χαμηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας την αίσθηση πως “το όριο των 1300 μονάδων, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολοκατάβλητο”.

Επιφυλακτική η εικόνα και στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρά το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πάνω από τις 37200 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό “menu” είχε δύο rebalancing. Ένα λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell, με αύξηση της στάθμισης των ΕΛΠΕ στο 30,05%, από 19,053% στον FTSE All World και ένα λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών Stoxx, με ένταξη των Optima Bank και Epsilon Net σε δείκτες του Οίκου.

Να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 96,3 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ο τίτλος των ΕΛΠΕ στα 7,24 ευρώ (-0,28%), με όγκο 643106 τεμ., η μετοχή της Optima στα 7,80 ευρώ (+1,04%), με όγκο 29956 τεμ. και η μετοχή της Epsilon Net στα 9,54 ευρώ (+0,85%), με όγκο 67010 τεμ.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 178 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι, περίπου, το 45% της μικτής αξίας συναλλαγών διακινήθηκε στις τελικές δημοπρασίες, την μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,21 ευρώ (-0,69%), με όγκο 2522433 τεμ., τη μετοχή της Optima στα 7,85 ευρώ (+1,68%), με όγκο 50337 τεμ. και τη μετοχή της Epsilon Net στα 9,82 ευρώ (+3,81%), με όγκο 87143 τεμ.

Από εκεί και πέρα και παρά την πρόσκαιρη αδυναμία του Δείκτη να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1300 μονάδων, οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ποντάροντας και στη συνεχιζόμενη “νηοπομπή εισαγόμενων” θετικών εκθέσεων, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι Κεντρικές Τράπεζες δεν απογοήτευσαν τις Αγορές, το αφήγημα της μείωσης των επιτοκίων, μετά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού παραμένει κυρίαρχο για την επόμενη χρονιά και όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ένα μίζερο 2024 μάλλον ξαναγράφουν από την αρχή τις εκτιμήσεις τους. Οι μεγάλες κινήσεις που παρατηρήθηκαν στις τιμές των μακρινών ομολόγων, έδωσαν αμέσως αφορμές για μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου στις μετοχές και συνεχόμενα ιστορικά υψηλά στον Dow Jones. Με την αβεβαιότητα των επιτοκίων, επί του παρόντος σε ύφεση, οι Αγορές έχουν ένα ‘ξέφωτο’ νέων μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ενδιαφέρον στο Χ.Α. για τις Εταιρείες που, παραδοσιακά δίνουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Αυτές οι εταιρείες βέβαια πάντα έχουν ενδιαφέρον, που θα φαίνονται ακόμα υψηλότερες με την υποχώρηση των επιτοκίων, ειδικά όταν οι αποκοπές στο Χ.Α. απέχουν λίγους μήνες από σήμερα”.

Από εκεί και πέρα και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και ενώ απομένουν μόλις 8 συνεδριάσεις για την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει την σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος για μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί, καθώς πλησιάζουν και οι εορταστικές αργίες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την συναλλακτική δραστηριότητα.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,45% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,96% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,178% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1298,24 (+0,22%) και 1285,93 μονάδων (-0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1289,24 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1290,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,35%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 178 εκατ., από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΛΚ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΕΠΣΙΛ, ΔΕΗ, TITC, ΑΒΑΞ, ΛΑΒΙ, ΕΕΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 178 εκατ., τα 167,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που αποδείχθηκε θετική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,23%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,72%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 38,83% και ο ΔΤΡ κέρδη 65,21%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΕΤΕ δοκιμάζει και πάλι τη ζώνη του 6,30. Οι τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες υποδεικνύουν και την αξία του επιπέδου βραχυπρόθεσμα, με επόμενο στόχο τα 6,90 ευρώ που συνιστούν και το άνω όριο της ανοδικότητας. Εξαιρετικά επιθετική και συνάμα ιδιαίτερα ανθεκτική η μετοχή της ΠΕΙΡ. Κινείται ομαλά (τηρουμένων των αναλογιών) δίνοντας συνέχεια ευκαιρίες εισόδου. Πάνω από 3,24 ‘καθαρίζει’ ο δρόμος για νεότερα υψηλά περιόδου, προς τη ζώνη των 3,90. Η λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε, με την Αγορά να δίνει διόρθωση και να ετοιμάζεται για το κλείσιμο έτους. Οι τζίροι πιο πιθανό είναι να κατεβάσουν ταχύτητα, αν εξαιρέσουμε τα συνήθη ‘πακέτα’ που μπορεί να δούμε μέχρι τη λήξη του έτους. Οι Κατασκευές συνεχίζουν να τραβούν το ενδιαφέρον των επενδυτών, που μαζί με τον Όμιλο Ιντρακόμ έχουν ‘κλέψει την παράσταση’ στο ταμπλώ. Η ΔΕΗ δοκίμασε και πάλι την ζώνη των υψηλών της, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι μεγάλος πρωταγωνιστής και το 2024. Ο Όμιλος Στασινόπουλου θα μπορούσε να δώσει βιαστικά κάποιες καλύτερες αποδόσεις τις τελευταίες μέρες του χρόνου, αν μη τι άλλο.”, όπως υπενθυμίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η επενδυτική ψυχολογία να παραμένει θετική, μετά και την απόφαση της FED και τις ελπίδες ότι η Κίνα θα μπορούσε να εντείνει τα μέτρα στήριξης, για να διατηρήσει τη σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Η νομισματική πολιτική την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε τον παλμό για νέα ιστορικά υψηλά για τον δείκτη Dow Jones, κλείνοντας πάνω από τις 37,000 μονάδες, ενώ οι Ευρωπαϊκές Αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σχεδόν σε υψηλά διετίας και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να σημειώνει υψηλό 14 εβδομάδων, μέσα σε ένα ιδιαίτερο θετικό κλίμα δοκιμάζοντας τιμές πάνω από τις 1300 μονάδες, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα δεν είναι το τι δείχνουν τα διαγράμματα και η τεχνική ανάλυση για την πορεία της Αγοράς, αλλά ποιοι θα είναι οι νέοι καταλύτες για το 2024 ύστερα από μία εξαιρετική χρονιά για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, την Αγορά των ΗΠΑ και φυσικά την Ελληνική Αγορά.

Η Federal Reserve άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς σε εύρος 5,25% - 5,50%, η Τράπεζα της Αγγλίας αμετάβλητο το επιτόκιο στο 5,25%, ενώ και η ΕΚΤ άφησε σταθερό το επιτόκιο αναφοράς στο 4,5%.

Ήδη τα σενάρια περί μείωσης επιτοκίων το 2024 κερδίζουν έδαφος, καθώς σύμφωνα με το πρόσφατο "dot plot" της FED υπάρχει η προσδοκία για μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024, ενώ στην Ευρώπη ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει το επόμενο έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ανέφερε ότι τα Μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ δεν έκαναν καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων.

Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων τα νέα για την μελλοντική αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς και η προετοιμασία στην οποία έχει εισέλθει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τον Τραπεζικό κλάδο.

Πολύ θετικά νέα επίσης είναι ότι η Fitch αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου τεσσάρων Ελληνικών Τραπεζών, Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς. Ταυτόχρονα και η Standard & Poor's αναβάθμισε τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και το outlook της Alpha Bank.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία μειώθηκε στο 10,8% το γ’ τρίμηνο του 2023, μείωση κατά 350 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και κατά 740 μ.β. σε ετήσια. Χαμηλότερη ανεργία σημαίνει δυνητικά υψηλότερο ονομαστικό ΑΕΠ, υψηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη το 2024, ή αλλιώς ένας πολύ βασικός λόγος για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων σε επιλεκτικές μετοχές και κλάδους για το νέο έτος.

Τo 10ετες ομόλογο έχει απόδοση γύρω στο 3,20% (στα χαμηλά έτους), το οποίο είναι θετικό νέο για την προσέλκυση μετοχικών αποδόσεων και την ανάληψη ρίσκου για τους επενδυτές, οι οποίοι πλέον με τον πληθωρισμό στο 3,0% για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχουν οριακή θετική πραγματική απόδοση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας, οι αρνητικές επιπτώσεις από τα υψηλά επιτόκια είναι ορατές, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, μετά από αύξηση 0,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%.

H Fed εκτιμά ότι από το 2,6% ρυθμό ανάπτυξης το 2023, το 2024 οι ΗΠΑ θα έχουν ανάπτυξη 1,4%.

Επομένως δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αληθινή Οικονομία και τις προοπτικές της, κυρίως μέσα από θεμελιώδη στοιχεία. Ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ και ισχυρή εγχώρια ανάπτυξη, είναι δύο καίριοι καταλύτες για ένα θετικό 2024 για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Την επόμενη εβδομάδα σημαντικά νέα είναι η νομισματική πολιτική από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και της Κίνας, οι δείκτες IFO για την Γερμανία, οι δείκτες τιμών καταναλωτή για την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ και την Αγγλία και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Μένουμε συγκρατημένοι αισιόδοξοι για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έχει σημεία στήριξης τις 1280 και 1242 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 1311 και 1345 μονάδες”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ολοκληρώνει μια εντυπωσιακή χρονιά, με ετήσια κέρδη που τοποθετούν την Αγορά μέσα στις καλύτερες του Πλανήτη για δεύτερο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά τον Γενικό Δείκτη με τα υψηλά 52 εβδομάδων, ενώ οι τζίροι διατηρούν μια ασυνήθιστη για τα εποχικά δεδομένα ανθεκτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, η αύξηση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών, σε σχέση με πέρυσι, είναι 69%, δυναμική η οποία διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Η αύξηση δεν είναι αμελητέα, καθώς η Αγορά έκλεισε μέσα στο Δεκέμβριο ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα εκδόσεων και εταιρικών πράξεων (Helleniq Energy, Trade Estates, Orilina, Ideal Holdings, TITC) που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για την ρευστότητας της Αγοράς μπορεί να θεωρηθεί.

Ο Δεκέμβριος δημιουργεί προσδοκίες για τις δυνατότητες της Ελληνικής Αγοράς, πέρα από τις ονομαστικές αναβαθμίσεις φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον δυνάμεις για ουσιαστικές κινήσεις χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων, βοηθώντας να εμπεδωθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης.

Τα καλά νέα από το εξωτερικό φόρτισαν εκ νέου θετικά την Αγορά ως την Πέμπτη, ακολούθησε το ράλι χτίζοντας ένα μικρό ανοδικό σερί με εναλλαγές πρωταγωνιστών.

Στο εξωτερικό οι επενδυτές υποδέχθηκαν τα σχόλια της FED για την πορεία της Οικονομίας ιδιαιτέρως θετικά, τιμολογώντας τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα.

Οι Αγορές πλέον τιμολογούν με πιθανότητα πάνω από 70%, το ενδεχόμενο η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024, για πρώτη φορά μετά τον διετή κύκλο αύξησης που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου του 2022.

Η επίδραση αυτής της κίνησης αποτυπώθηκε έντονα στα ομόλογα των μακρινών λήξεων, των οποίων οι αποδόσεις μειώθηκαν έως και 30 μονάδες βάσης.

Το γεγονός αυτό δεν άφησε ασυγκίνητα τα Χρηματιστήρια, η μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου έφερε τους δείκτες Dow, S&P 500 και Dax σε ιστορικά υψηλά (ή πολύ κοντά σε αυτά) δίνοντας ένα πανηγυρικό τόνο λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς.

Ως το τέλος του έτους οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις που θα εστιάσουν οι επενδυτές αφορούν τις αποφάσεις για τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, τον πληθωρισμό Νοεμβρίου της Ευρωζώνης (19/12, Εκτ. 3,6%) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (22/12) θα ανακοινωθεί ο αποπληθωριστής Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής δείκτης την φετινή χρονιά, ο οποίος εκτιμάται ότι θα εμφανίσει νέα αποκλιμάκωση στο 2,8%, από 3% τον Οκτώβριο.

Μετά την Παρασκευή και ως τις 11 Ιανουαρίου που θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ και θα εκκινήσουν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, υπάρχει αρκετός χρόνος με διαχειριστική ελευθερία επιλογών ενόψει της νέας χρονιάς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε για πρώτη φορά μετά τις 4 Σεπτεμβρίου τα επίπεδα των 1300 μονάδων, διόρθωσε σχετικά ήπια προς τις 1280 μονάδες. Η υποχώρηση ήταν εν μέρει δικαιολογημένη, μετά την προσέγγιση υπερτιμημένων ζωνών στους ταλαντωτές και την κόπωση που παρατηρήθηκε στην ανοδική δυναμική στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Η κίνηση ωστόσο προς τις 1300 μονάδες, επανέφερε τον MACD σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας παράλληλα την πλαγιοανοδική τάση από τις αρχές Οκτωβρίου.

Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ, όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1260 μονάδες, η αντίσταση πριν τα υψηλά έτους τοποθετείται στις 1300 μονάδες, για την διάσπαση της οποίας θα απαιτηθούν σημαντικές συναλλακτικές προϋποθέσεις.

Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναλωθεί σε συντήρηση δυνάμεων, ενδεχομένως μικρές κατοχυρώσεις κερδών που θα διατηρήσουν το Δείκτη εντός ενός σφιχτού εύρους διακύμανσης, μεταξύ 1275 – 1310 μονάδων.

Αναμενόμενα από την ερχόμενη εβδομάδα, η ατζέντα των εγχώριων προγραμματισμένων γεγονότων και ανακοινώσεων μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς:

Χωρίς το δικαίωμα στο προμέρισμα 0,40 ευρώ από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου η μετοχή της Motor Oil, ενώ την ίδια ημέρα εκκινεί η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου της Ideal Holdings στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την Δευτέρα ολοκληρώνεται και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Prodea (7,5 ευρώ ανά μετοχή)”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,2), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, όμως η τελική εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική (Alpha Bank -1,03%, Εθνική -0,80%, Eurobank +0,06%, Πειραιώς +0,62%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 1068,59 (+0,59%) και 1051,98 μονάδων (-0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1059,62 (-0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1058,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,39%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1082,7 (ημερήσιο “stop short”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιμείνει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 959 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 942 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,46%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,29%), ΜΟΗ (+0,24%), ΟΠΑΠ (+0,67%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,06%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, “ως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής από το Χ.Α. των 8245534 ιδίων μετοχών ορίστηκε η 19/12/2023”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (-1,45%) συνεχίζει να δείχνει αδυναμία απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά. Για την “αλλαγή πίστας” απαιτείται ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 13,80 – 13,88 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 12,63 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (-5,17% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Η επόμενη στήριξη στα 5,37 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 6,32 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 6,38 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+338,27%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+205,61%), ΜΟΝΤΑ (+194,48%), ΚΛΜ (+177,34%), ΙΝΚΑΤ (+173,29%), ΕΚΤΕΡ (+157,14%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+134,73%), CENER (+131,13%), ΑΒΑΞ (+128,95%), ΠΕΙΡ (+124,48%), ΑΡΑΙΓ (+117,39%), ΑΚΡΙΤ (+116,95%) και ΛΑΒΙ (113,54%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διάθεση 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection, της Θυγατρικής κατά 100% σήμερα του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση και τα τέσσερα υποψήφια Επενδυτικά Σχήματα τα οποία πήραν το ‘πράσινο φως’ από τη ΡΑΑΕΥ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ (-2,90%) επιδιώκει να ολοκληρωθεί η μετοχική σύνθεση της Θυγατρικής Εταιρείας ειδικού σκοπού, Great Sea Interconnector, που ανέλαβε Φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Κύπρου - Ισραήλ”.

Το ΔΣ της Trastor A.E.E.A.Π. αποφάσισε ομόφωνα την Α.Μ.Κ. με σκοπό την άντληση κεφαλαίων έως του ποσού των €74.999.990,90 (στο οποίο ποσό περιλαμβάνεται και το υπέρ το άρτιο ποσό), μέσω της έκδοσης μέχρι 52.816.895 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 Ευρώ και τιμή διάθεσης €1,42 η κάθε μία, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σήμερα η μετοχή της Trastor (+9,35%) κινήθηκε προς την τιμή της Α.Μ.Κ.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΑΘΙΟ (+7,14%), ΔΑΙΟΣ (+4,29%), ΑΚΡΙΤ (+2,40%), ΜΟΝΤΑ (+2,13%), ΔΡΟΜΕ (+1,49%), ΜΙΝ (+3,06%).

Σε υψηλά τριμήνου η Αλουμύλ (+0,32%), σε υψηλά 5μηνου η Άβαξ (+3,33%), σε υψηλά 49 μηνών ο ΟΛΠ (+3,24%), σε νέα υψηλά 167 μηνών η Ιντρακάτ (+3,64%).

Μετά από τρίο πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε η ΚΛΜ (+2,90%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (+1,40%).

Έπεσαν οι υπογραφές της μεγάλης συμφωνίας μεταξύ Attica Group (-1,72%) και ΟΝΕΧ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πλοίων της Ναυτιλιακής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο Ομίλων θα έχει διάρκεια 10 ετών και αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της Attica Group, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €30.800.000, με μείωση της ονομαστικής αξίας των 14.000.000 μετοχών, από €4,15, σε €1,95 ανά μετοχή, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου 2,2 ευρώ ανά μετοχή, καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, η γ.σ. της Alpha Αστικά Ακίνητα (+9,97%) στις 19 Ιανουαρίου.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1209 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1190 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2938 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2891 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3150 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη, με ήπια ανοδικά οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0904 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πέριξ των $2050 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $24,25 διορθώνει το Ασήμι.

Στα $41900 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2230 το Ethereum.

Η Κίνα προσέφερε ρευστότητα ρεκόρ στο Τραπεζικό Σύστημα, χορηγώντας ετήσια δάνεια $112 δισ. στις Εμπορικές Τράπεζες. Η κίνηση αυτή συνέπεσε με την απόφαση των Κινεζικών Αρχών να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για την Αγορά κατοικίας στο Πεκίνο και στη Σαγκάη, ένα ακόμα μέτρο που στοχεύει να βάλει φρένο στην πτωτική πορεία της Στεγαστικής Αγοράς.

“Οι Αγορές προτρέχουν με το να ποντάρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Δεν υπάρχει λόγος να εξετάσουμε ούτε μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων, ούτε μια μείωση στο άμεσο μέλλον”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Madis Muller.

Η Bundesbank βλέπει τη Γερμανική Οικονομία να αναπτύσσεται ελάχιστα το 2024, μετά τη συρρίκνωσή της φέτος, σύμφωνα με νέες προβλέψεις.

Ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη βούτηξε στις -14,5 μονάδες τον Δεκέμβριο. Τo επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ, ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 4 μονάδες.

“Οι μειώσεις επιτοκίων δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης αυτή τη στιγμή για τη Fed”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζον Γουίλιαμς.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 88,1 δισ. ευρώ.

Αναβάθμισε τις Ελληνικές Τράπεζες η Standard & Poor's, σημειώνοντας:

Alpha Bank: Αναθεωρήσαμε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές και επιβεβαιώσαμε τις μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις Εκδοτών “BB-/B”.

Eurobank: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική μας ικανότητα σε “ΒΒ”, από “ΒΒ-” και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “Β”. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Εθνική Τράπεζα: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Εκδότη σε “BB”, από “BB-” και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “B”. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Τράπεζα Πειραιώς: Αυξήσαμε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Εκδότη σε “BB-”, από “B+” και επιβεβαιώσαμε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “B”. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 προχώρησε η Scope Ratings. Σύμφωνα με τον Οίκο, η βασική του εκτίμηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι στο 2,2% το επόμενο έτος (από 1,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και στο 2,3% για το 2025.

Σύσταση “buy” και τιμή - στόχο τα 13,8 ευρώ, από 13,9 ευρώ προηγουμένως, δίνει στην Αεροπορία Αιγαίου η Eurobank Equities, σημειώνοντας πως “ενίσχυσε περαιτέρω τον ήδη υγιή ισολογισμό της, με την επαναγορά των warrants (€85 εκατ.) να απορροφά μόνο ένα μέρος της ρευστότητας”.

Τιμή - στόχο τα 24 ευρώ για τη μετοχή της TITC δίνει σε ανάλυσή της η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές πώλησης του τσιμέντου δεν θα επιστρέψουν στα προ του 2021 επίπεδα, ενώ θετικά σχολίασε και την πρόσφατη αναχρηματοδότηση των 150 εκατ., από τα συνολικά 400 εκατ. δάνειά της, μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ και με το θετικό οι ΕΥΔΑΠ. ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Σαράντης.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 78 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (94.067 συμβόλαια).

Στα 2.580 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.660 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.480 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.070 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.141, 496 για τον Δεκέμβριο, 523 για τον Ιανουάριο και 122 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.133), κινήθηκε μεταξύ 3.120,75 και 3.148 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 121, 60 για τον Δεκέμβριο και 61 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.068), κινήθηκε μεταξύ 1.068 και 1.095 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 4.978).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Πειραιώς, 6.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.336), Πειραιώς (17.102), Εθνική (4.001), ΔΕΗ (2.217), Alpha Bank (34.854), Ιντρακόμ (1.278), Αεροπορία Αιγαίου (1.201), ΕΧΑΕ (1.449), ΑΔΜΗΕ (10.277), Τέρνα Ενεργειακή (3.110), Jumbo (176), ΟΤΕ (1.980), Ελ. Πετρέλαια (731), Ιντρακάτ (3.895), Viohalco (1.405), Μυτιληναίο (940), Άβακα (705), Ελλάκτωρα (317), ΕΛΧΑ (285), ΓΕΚ (167), Cenergy (851), Lamda Development (1.167), ΕΥΔΑΠ (212), Motor Oil (452), Fourli (451), ΟΠΑΠ (224).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 132.466, Πειραιώς 58.239, Eurobank 20.394, Εθνική 15.053, ΑΔΜΗΕ 17.379. ΔΕΗ 24.238, Τέρνα Ενεργειακή 13.442.

Ας σημειωθούν τα 230 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξεως Μαρτίου 2024, με τιμή εξάσκησης τα 6,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.123.927 τεμ. (34.122.796), ΟΠΑΠ 1.789.598 τεμ. (1.789.598), Εθνική 17.199.224 τεμ. (16.835.224), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.018.875).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                   Name of Issuer                  NSP       Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,56%

 2023-11-30

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v