Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και οι 10 μετοχές με... τάση

Με στόχο την κίνηση πάνω από τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Τα όρια για τις τραπεζικές μετοχές και ποια blue chips μπορούν να... σηκώσουν την αγορά. Χωρίς προμέρισμα σήμερα η MOH.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες και οι 10 μετοχές με... τάση

Μετά από ακόμη μία εβδομάδα θετική για τους long στην Wall Street η τάση παραμένει ανοδική σε αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Από 0,23% υψηλότερα τα futures του S&P500 καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως τα στοιχεία θα ενισχύουν την προοπτική μίας χαλαρότερης πολιτικής της Fed στο θέμα των επιτοκίων για το 2024.

Με οριακά αρνητικό πρόσημο η εβδομάδα για τον DAX στην Φρανκφούρτη, με το Βερολίνο να εμμένει σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην επίτευξη ή όχι συμφωνίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Αγγελική Παπαμιλτιάδου έχει το παρασκήνιο, με έντονο και το ελληνικό ενδιαφέρον ειδικότερα στην έμμεση συσχέτιση με το μεταναστευτικό, εξέλιξη που έχει "ανεβάσει στα κάγκελα" τον Αντώνη Σαμαρά.

Το σημειώνω, καθώς σύμφωνα με τον Φίλιππο Πανταζή στην κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για τον προϋπολογισμό αλλά και προβληματισμός για τον πρώην πρωθυπουργό. Αφορά την αγορά το συγκεκριμένο θέμα; Προφανώς όχι τώρα και όχι άμεσα πλην όμως είναι ένα που δυνητικά μπορεί να έχει την σημασία του έμμεσα και σε ορίζοντα 6μηνου. Αλλά, κάθε τι στον καιρό του, καθώς προτεραιότητα της κοινότητας είναι η δυνατότητα επίτευξης ενός στόχου που θα "βλέπει" πάνω από τις 1.300 μονάδες, ακόμη καλύτερα ένα "κλείσιμο" έτους στα πέριξ των 1.320 μονάδων.

Στις 1.290,79 ο ΓΔ με άνοδο 1,23% την τελευταία εβδομάδα και 38,83% για το 2023, με τον Economist να κατατάσσει την χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ 35 κρατών. Η ανάλυση περιλαμβάνει κριτήρια όπως το χρηματιστήριο, η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, η απασχόληση.

Σε ότι μας αφορά ως κοινότητα, το ΧΑ επιλέγεται και λόγω της υπεραπόδοσης του απόρροια και του ενδιαφέροντος των ξένων για εισηγμένες.

Επιπλέον ενισχυτικό στοιχείο η εικόνα του δημοσίου χρέους/όπως αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση για το 10ετές μειώνεται κι άλλο-στο 3,114%- την ώρα που επιβαρύνεται για το αντίστοιχο ισπανικό- στο 3,011% , πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των 2 με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, κατ' αρχήν για την εκκίνηση του 2024.

Κλάδος αυξημένου "βάρους" ο τραπεζικός, συνεκτιμώντας το γεγονός της βαρύτητας που έχει η Eurobank στον δείκτη MSCI Standard Greece αλλά και στα διάφορα "καλάθια" ETFs. Στα τραπεζικά χαρτιά αποθέτουν τις προσδοκίες τους οι long για το ενδεχόμενο μίας τελευταίας αντίδρασης προς την περιοχή των 1.080-1.100 μονάδων. Από τις 4 συστημικές η μετοχή της Εθνικής είχε τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία εβδομάδα, με 4,60% στα 6,23 ευρώ. Της Eurobank η μόνη με αρνητικό πρόσημο- οριακά χαμηλότερα κατά 0,31% στα 1,6035 ευρώ.

Ωστόσο, για την επίτευξη του στόχου που θέτουν οι long θα απαιτηθούν κι άλλες δυνάμεις πέραν των τραπεζικών.

ΤΙΤΑΝ (21,55), ΔΕΗ (11,05), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,43), ElvalHalcor (1,898), Lamda Development (6,85), Motor Oil (25,06), Mytilineos (36,70), ΟΠΑΠ (15,12), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15,60) και Sarantis (8) οι μετοχές του δείκτη με θετική τάση από την τελευταία εβδομάδα. Προσοχή στη μετοχή της ΜΟΗ, καθώς σήμερα η διαπραγμάτευση ξεκινά χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα (0,40/μτχ).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v