Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στη ζώνη των 1.300 μονάδων

Συντηρείται σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, παρά το αρνητικό «γύρισμα» στις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 2% Coca Cola, Σαράντης, Aegean. Ανοδικά η Helleniq Energy.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στη ζώνη των 1.300 μονάδων

Αν και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1.304,74 μονάδες (+0,96%), η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών στον τραπεζικό κλάδο έχει φέρει μικρό πισωγύρισμα του Δείκτη, που προσπαθεί να ισορροπήσει πέριξ των 1.300 μονάδων, περιμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που θα ακολουθήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά υψηλά, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών βρέθηκε να κερδίζει έως και 0,91%, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει γυρίσει σε οριακές απώλειες.

Με τα παραπάνω δεδομένα, τα μη τραπεζικά blue chips ήταν αυτά που κλήθηκαν να δώσουν τις απαιτούμενες βοήθειες, προκειμένου ο Δείκτης να παραμείνει σε θετικό έδαφος, όπως και οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και ει δυνατόν, να επιστρέψει και υψηλότερα των 1.300 μονάδων.

Με διαθέσεις ενίσχυσης ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης, πλησιάζει τα 60 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, TITC, ΕΛΠΕ, ΦΡΛΚ, ΛΑΒΙ, ΟΠΑΠ).

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι Alpha Bank (+1,01%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,37%), ΔΕΗ (+1,83%), ΕΕΕ (+2,01%), Ελ. Πετρέλαια (+1,11%), Lamda Development (+1,69%), Ελλάκτωρ (-1,26%), ΟΠΑΠ (+1,01%), Σαράντης (+2,48%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,16%) και TITC (+1,64%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχωρίζουν θετικά οι Lavipharm (+4,63%), ΕΚΤΕΡ (+2,88%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,21%) και Attica Group (+2%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη η επιστροφή και το κλείσιμο υψηλότερα των 1.300 μονάδων, όμως πολλά θα εξαρτηθούν από τα μηνύματα που θα στείλει η ΕΚΤ και τα οποία θα επηρεάσουν τόσο τις Ευρωπαϊκές Αγορές όσο και τις Αγορές ομολόγων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v