Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mερική κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο

Υποτονική τάση σε τράπεζες, blue chips και mid&small caps, με διάθεση για κλείδωμα κερδών, στη σκιά αναβαθμίσεων οίκων για τις συστημικές. Οι τρεις τίτλοι-πρωταθλητές της εβδομάδας.

Mερική κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο

Σε χαλαρό ρυθμό η εξέλιξη της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά, σε μερική κατοχύρωση θέσεων αποδίδεται η ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 από 0,23% υψηλότερα στις 4.786 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται στις 16.844 (0,54%), στο Λονδίνο ο FTSE100 διορθώνει στις 7.616 (-0,43%) και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11:30, περιοχή όπου παρέμενε μέχρι νωρίτερα, στο μείον 0,34%.

Συνεδρίαση triple witching σήμερα, πλην όμως η εικόνα στην αγορά Παραγώγων κάθε άλλο παρά σε τελευταία τριπλή λήξη παραπέμπει. 

Μόλις 459 Συμβόλαια του δείκτη με οριακό discount, μόλις 381 ΣΜΕ σταθερά, παραπέμποντας σε λήξη χωρίς ουσιαστικό «βάθος» και μέγεθος ικανό να μεταβάλει θεαματικά το status της συνεδρίασης. Συγκριτικά πιο αυξημένος ο αριθμός για ΣΜΕ επί μετοχών, με ενδεικτικά τα 17.430 στον τίτλο της Alpha Bank, σε τιμές 1,29% χαμηλότερα της τρέχουσας στην υποκείμενη αγορά.

Κυρίως σε μετοχές των Εθνικής, ΟΠΑΠ, Alpha Βank, ΔΕΗ και Πειραιώς οι κύριες εντολές πωλητών- αγοραστών, με διακριτό το «κλείδωμα» μέρους τραπεζικών θέσεων, κυρίως από θεσμικούς, σύμφωνα με εκτίμηση χρηματιστών.

Ειδικότερα, στα 15,317 δισ. το ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ, με τον Κώστα Σιαμπράκο να προεξοφλεί πως το 2023 θα είναι χρονιά-ρεκόρ για τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Με τον τραπεζικό κλάδο να αποδίδει 64,96% το 2023 -πολλαπλάσια του Stoxx Europe Banks-, η κίνηση ορισμένων διαχειριστών να κλειδώσουν κέρδη θεωρείται αναμενόμενη. Αλλωστε, η απουσία ξένων, συνακόλουθα ουσιαστικών αγορών από funds, η περιορισμένη προσφορά των εγχώριων αποτυπώνεται στο μείον 0,34% του ΔΤΡ στις 1.038 μονάδες.

Με μικρή άνοδο Eurobank, Πειραιώς, εν μέσω μικτών εντολών πωλητών vs αγοραστών, αλλά δίχως ουσιώδη επίδραση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες η Standard & Poor's, ακόμη ένας αμερικανικός οίκος, όπως θυμίζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μετά τη Fitch.

Ο Γιώργος αναφέρεται και στις προβλέψεις της Scope Ratings για ανάπτυξη 2,2% το 2024, «κλειδί» οι επενδύσεις.

Ομως, η -μέχρι τώρα- χαμηλή... πτήση καταδεικνύει το περιορισμένο ενδιαφέρον από ξένα funds, αποτυπώνεται άλλωστε στα 36 εκατ. αξίας συναλλαγών. Περιορισμένες και στο ΧΠΑ, πιθανόν να ενισχυθούν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με (δυνητικές) εισροές κυρίως στη μετοχή της Helleniq Energy. Στα 7,28 ευρώ, με εντολές αγοράς 0,28% υψηλότερα και συναλλαγές 300 χιλ. τμχ., υψηλές για τα δεδομένα της μετοχής.

Εως τα 11,12 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΔΕΗ, με κατοχύρωση θέσεων προς τα 10,98 ευρώ, έως τα 13,23 του ΟΤΕ, επίσης με πωλητές, μέχρι τα 13,04 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ με απόδοση 9,90% αναδεικνύεται σε... πρωταθλητή εβδομάδας, Alpha Βank με 3% και Mytilineos με 2,11% συμπληρώνουν την 3άδα, για το συγκεκριμένο διάστημα.

Υποτονική τάση και για τα mid&small caps, με Trastor (1,17), Kέκρωψ (1,80), ΕΚΤΕΡ (3,93) ενδεικτικές περιπτώσεις από τις 37 μετοχές με θετικό πρόσημο. Διπλάσιος ο αριθμός με αρνητικό. Στα 5,14 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v