Χρηματιστήριο: Συσσώρευση γύρω από τις 1.300 μονάδες

Γεμίζουν δυνάμεις οι επενδυτές κοντά στο ορόσημο του 1.300, μετά και την ανακοίνωση deal ΔEΗ-Intrakat στις ΑΠΕ. Κινήσεις σε στενό εύρος τιμών σε τράπεζες και επιλεγμένα blue chips.

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση γύρω από τις 1.300 μονάδες

Σε ήπιο ρυθμό οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, συνεχίζουν το «φλερτ» με την περιοχή των 1.300 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ελαφρώς θετική η τάση από την προσυνεδρίαση, με εντολές από τις 1.299,32 σε εύρος 3-4 μονάδων, με τους πρώτους αγοραστές να διερευνούν για δεύτερη σερί συνεδρίαση τα επίπεδα λίγο πάνω από το όριο των 1.300 μονάδων και με 1-2 ειδήσεις να «ξεκλειδώνουν» τους long.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης η ανακοίνωση ΔEΗ και Intrakat για συμφωνία συνεργασίας στις Ανανεώσιμες, σχεδόν με το «άνοιγμα» δύο προσυμφωνημένες εντολές στη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας, με συνακόλουθες εντολές αγοράς έως τα 4,38 ευρώ, που αποτελούν νέο υψηλό για τον τίτλο.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ο ενεργειακός κλάδος θα είναι ο δεύτερος μετά τον τραπεζικό στο επίκεντρο των επενδυτικών επιλογών των ξένων funds, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εμβάθυνσή του το 2024. Ηδη ο κλάδος διαθέτει δύο μεγέθη μετρήσιμα για τα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια -κυρίως των ΗΠΑ-, Mytilineos με 5,272 δισ. και ΔΕH με 4,362 δισ., που συγκριτικά με άλλα ανάλογων αγορών (λ.χ. EdPortugal) θεωρούνται υποτιμημένα.

Στα 11,35 (1,16%) η μετοχή της ΔΕH, συνεκτιμώντας πως με την υπέρβαση των 11,10-11,20 ευρώ απεγκλωβίζεται και ο τελευταίος των τελευταίων εγκλωβισμένων (από τη μετά την αμκ περίοδο), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για long παίκτες να τοποθετηθούν υψηλότερα. Παράλληλα στη μετοχή «ανοίγουν» θέσεις Συμβολαίων με σχετικό premium.

Η ενδιαφέρουσα αρχή της συνεδρίασης είχε συνέχεια, όταν περί τα 10' αργότερα πέρασαν τρία πακέτα στη μετοχή της Intralot, με τις εντολές που ακολούθησαν να ανεβαίνουν έως το 1,058 ευρώ. Το πιθανότερο είναι πως με την επιβεβαίωση των 0,95-1,02 ευρώ ως βάση στήριξης οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να ενεργήσουν υψηλότερα, προσβλέποντας στο καλύτερο δυνατό κλείσιμο έτους.

Ιntrakat, ΔΕH, Intralot οι τρεις μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, ενδεικτική της μερικής μετατόπισης ενδιαφέροντος/ρευστότητας προς επιλεγμένα mid caps. Σημειωτέον πως Ιntrakat με αποτίμηση 692,6 εκατ. και Intralot με 633,1 εκατ. θα μπορούσε να διεκδικήσουν θέση στον FTSE25.

Σε ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς η επόμενη 3άδα μετοχών, με χαρακτηριστική την άτονη τάση για τις δύο τραπεζικές. Στα 6,488 (0,34%) η Εθνική, στα 3,29 (-0,25%) η Πειραιώς, δεν διαφαίνεται αλλαγή για το επόμενο 2ωρο και βλέπουμε.

Ο λόγος και τεχνικός, καθώς οι εντολές στα τραπεζικά περιορίζονται σε σχετικά στενό εύρος των 1.088,76-1.094,44 μονάδων.

Στην περιοχή των 3.150 ο FTSE25 με ΔΕH, ΟΤΕ, Jumbo, ElvalHalcor, TITAN κ.α. με θετικό πρόσημο αλλά όχι μεγαλύτερο της μίας ποσοστιαίας μονάδας -εξαιρουμένης της ΔΕH.

CairoMezz, Intralot, Κέκρωψ, ΒΙΟΣΩΛ/Unibios, Κορδέλου με μεγαλύτερη άνοδο από τις συνολικά 50 με αυτή τη φορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v