Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες-blue chips άγγιξε τις 1.300

Παράλληλη κίνηση στη συνεδρίαση για τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Ξεχώρισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank, Aegean, Intrakat. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ΟΤΕ-Jumbo. Με πακέτα έφτασε τα 111,6 εκατ. ο τζίρος.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες-blue chips άγγιξε τις 1.300

Συνεδρίαση που δεν έλλειψαν οι “συγκινήσεις” αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να εκμεταλλεύεται τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και να δοκιμάζει τιμές οριακά ψηλότερα των 1300 μονάδων, για να ακολουθήσει σχετικό πισωγύρισμα και κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσπάθεια υπέρβασης των 1300 μονάδων, επιχειρήθηκε με τα “βαριά χαρτιά” του Χ.Α., με αποτέλεσμα στα αρχικά υψηλά, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE25 να είναι με θετικό πρόσημο, εικόνα που διαφοροποιήθηκε αρκετά στην συνέχεια, όταν και εμφανίστηκαν τα πρώτα “κόκκινα σημάδια” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας ανοδικής διαφυγής, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει όσους εκτιμούν πως, οι λίγες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς, πιθανότατα, θα εμπεριέχουν και άλλες προσπάθειες προς υψηλότερα επίπεδα, για την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και για την πιθανή κινητοποίηση χαρτοφυλακίων, που παραμένουν εκτός Αγοράς, με σημαντικά πιστωτικά υπόλοιπα.

Βελτιωμένη, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου αυξήθηκε η κινητικότητα σε σημαντικό αριθμό τίτλων, έστω και αν ισχύει το γνωστό διαφημιστικό μήνυμα “αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε”.

Πράγματι, λείπουν οι καινούργιες “επενδυτικές ιδέες” για σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, με τους περισσότερους traders να επιλέγουν να ακολουθήσουν τους τίτλους που έχουν ήδη υπεραποδώσει και να μην αναζητήσουν κάποιες άλλες μετοχές που, πιθανόν, να δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, με τις πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία να αναφέρονται σε Ξένους “παραλήπτες”, οι οποίοι παίρνουν σταδιακά θέσεις στο Χ.Α., ποντάροντας σε ένα “Santa Claus rally”.

Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,41% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,90% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,127% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, επιφυλακτικές απέναντι στις πωλήσεις ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν το 2024 οι Ευρωπαϊκές Εταιρείες. Περίπου 280 δισ. ευρώ σε μη χρηματοοικονομικά εταιρικά ομόλογα θα πωληθούν το επόμενο έτος, σύμφωνα με μέσο όρο εκτιμήσεων που συγκεντρώνει το Bloomberg. Πρόκειται για επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο του φετινού, ενώ συνολικά θα κυριαρχήσουν πωλήσεις χρέους που λήγει το 2024 και το 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1285,68 (-0,12%) και 1302,34 μονάδων (+1,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1297,99 (+0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1298,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.

Ο τζίρος στα 110,3 εκατ., από τα οποία τα 17,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΙΝΛΟΤ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΓΚΜΕΖΖ, ΔΕΗ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 110,3 εκατ., τα 98,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ταλαντωτής μας έκανε την διαφορά από το άνοιγμα της συνεδρίασης, με το 3150 επίπεδο να είναι κοντινή αντίσταση, με στόχο όμως τις 3180 μονάδες. Το σημαντικό είναι ότι το intraday stop μας, πλέον ανέβηκε στο 3106 σε κλείσιμο ώρας. Την διαφορά την κάνει ο Τραπεζικός με την κατοχύρωση του 1082, στοχεύοντας το 1120 επίπεδο”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα ‘στοιχήματα’ για μείωση των επιτοκίων”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει σε στενό εύρος διακύμανσης, ενώ ένα θετικό σύνθημα από τη Wall Street θα μπορούσε να υποδείξει νέα ανοδική κίνηση”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

Yψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ χθες, επιχειρώντας την 8η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα (S&P 500). Ο ΓΔΧΑ βασίζεται εκ νέου στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος εισέρχεται πλέον σε ζώνη σημαντικών αντιστάσεων. Τα κρισιμότερα μάκρο πρόκειται να ανακοινωθούν Πέμπτη και Παρασκευή”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες του Πλανήτη, η Federal και η ΕΚΤ, δεν μετέβαλαν τα παρεμβατικά τους επιτόκια. Το ίδιο έπραξαν και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες, της Βρετανίας και της Ελβετίας, ενώ μόνη η Τράπεζα της Νορβηγίας τα αύξησε! Με τον Τζέρομ Πάουελ ωστόσο να δηλώνει ότι αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σε αντιδιαστολή με την Κριστίν Λαγκάρντ που ανέφερε ότι δεν συζητάμε ακόμη για μειώσεις, επικεντρώνοντας στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού που δεν θεωρεί ότι έχει τελεσίδικα τιθασευτεί (στο 3,1% στις ΗΠΑ και στο 2,4% στην Ευρώπη το Νοέμβριο), όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, τα δεδομένα της Οικονομίας υπαγορεύουν άλλες επιλογές, καθώς στις ΗΠΑ η Αγορά εργασίας είναι δυναμική και η ανεργία μόλις στο 3,7% και δεν συντρέχει λόγος να επισπευσθεί η μείωση επιτοκίων. Αντιθέτως, στην Ευρώπη, με δεδομένη την αναιμική ανάπτυξη που στη Γερμανία είναι αρνητική το 3ο τρίμηνο, η άμεση υποχώρηση των επιτοκίων θα βοηθούσε στην επάνοδο της οικονομικής μεγέθυνσης.

Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν στη Μ. Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τη Δύση να αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιστάσεις για τη χρηματοδότησή του.

Με τα δεδομένα αυτά, η ορατότητα παραμένει χαμηλή στο περιβάλλον των Αγορών και το εύρος των εκτιμήσεων για το 2024 είναι μεγάλο, περιλαμβάνοντας ακόμη και απαισιόδοξες εκτιμήσεις, με τη Bofa μάλιστα να δηλώνει ότι από τις αρχές του 2024 “θα φανεί ο πόνος που προκάλεσαν οι Κεντρικές Τράπεζες”.

Ταυτόχρονα, το 2023 ολοκληρώνεται με συνεδριάσεις που τις χαρακτηρίζουν τα συνήθη στοιχεία της εορταστικής ραστώνης και τους δείκτες να παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις.

Στην Ελλάδα ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική. Ο προϋπολογισμός του 2024 που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις (Δημόσιες και Ιδιωτικές) στο +15% και δραστική υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 152,3% στο τέλος του έτους. Με τον ΟΔΔΗΧ να ξεκινάει την αποπληρωμή δανείων με ισόποσες καταβολές 5 δισ. κατ’ έτος από το μαξιλάρι των 37 δισ. που μπορεί πλέον να μειωθεί, καθώς η Χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα, διαδικασία που έχει ευεργετήσει τους 10ετεις τίτλους, με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει στο 3,1%.

Εκτιμάται ακόμη ότι στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, θα εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Την ίδια ώρα και οι Ξένοι Οίκοι προβλέπουν ανάπτυξη πάνω από το 2% το 2024, με τη Wood να αναφέρει ρυθμό 2,8%, ενώ η J.P. Morgan αναβαθμίζει αισθητά τις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών συστήνοντας “overweight”.

Με τα δεδομένα αυτά από το μακροοικονομικό περιβάλλον, το Ελληνικό αφήγημα διαμορφώνει ευοίωνες προοπτικές για το 2024, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα μεγέθη των Εταιρειών, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο και τους βασικούς Δεικτοβαρείς τίτλους. Με το ΓΔ να αναμετράται με τις 1300 μονάδες, εν μέσω περιβάλλοντος εορταστικής ραστώνης, καθώς οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ημερησίως. Με αποτέλεσμα, προσώρας, να επιτυγχάνεται μόνο η ενδοσυνεδριακή υπέρβαση της ισχυρής αυτής αντίστασης”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,2), ΕΤΕ (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΔΕΗ (4,3), ΠΕΙΡ (4,1), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Eurobank (+2,88%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Alpha Bank (+0,10%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (+1,29%) και Πειραιώς (+1,66%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 1071,07 (-0,02%) και 1094,57 μονάδων (+2,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1086,97 (+1,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1087,66 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,52%.

Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιστρέψει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 960 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 945 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Αισιοδοξία στις Ελληνικές Τράπεζες ότι θα πάρουν την έγκριση για να διανείμουν μερίσματα από τη χρήση του 2023, δημιουργεί η ανακοίνωση του Επόπτη SSM για τα αποτελέσματα της άσκησης “SREP”. Όπως εξηγούν πηγές, “μειώθηκαν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον ‘Πυλώνα 2’, γεγονός που σημαίνει ότι ‘χαλαρώνουν’ οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις Ελληνικές Τράπεζες”.

Σαφώς υποδεέστερη από τα υψηλά ημέρας, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,75%), ΕΛΠΕ (-0,56%), ΕΛΧΑ (-0,11%), ΜΠΕΛΑ (-1,29%) και ΟΤΕ (-1,31%)

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 8.245.534 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ (-1,31%). Το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 418.002.013 (ΚΟ) μετοχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “αποφασισμένη εμφανίζεται η Διοίκηση της Helleniq Energy να ξεκαθαρίσει οριστικά στους επόμενους 3 - 6 μήνες την τύχη της συμμετοχής της στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ταυτόχρονα, οι ‘κεραίες’ της είναι απλωμένες σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, για τρία σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την εξέλιξη της πώλησης της Lukoil, το δεύτερο με την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων και το τρίτο με την εξαγορά ΑΠΕ, κατά πάσα πιθανότητα στη Βουλγαρία”.

Για μία ακόμα συνεδρίαση, η μετοχή των ΕΛΠΕ (-0,56%) επέδειξε αδυναμία απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά. Για την βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας, ο τίτλος πρέπει να υπερκεράσει τα 7,49 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 7,61 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,90 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 7,00 ευρώ (τιμή πρόσφατου placement).

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για την μετοχή του Ελλάκτωρα (+6,40%), καθώς επέστρεψαν και τα πονταρίσματα για χρηματική διανομή. Η προσοχή στη γ.σ. της 11/1/2024. Οι στηρίξεις στα 2,20 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2,15 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,145 (ημερήσιο “stop long”). Η επόμενη αντίσταση τα 2,465 ευρώ.

Σε υψηλά 111 μηνών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της ΔΕΗ (+2,37%). Οι σημαντικές στηρίξεις στα 9,80 (ημερήσιο “stop long”) και 9,52 – 9,45 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 11,95 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+332,10%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+215,06%), ΜΟΝΤΑ (+197,55%), ΚΛΜ (+195,9%), ΙΝΚΑΤ (+194,52%), ΕΚΤΕΡ (+157,14%), ΑΒΑΞ (+143,68%), ΓΚΜΕΖΖ (+143,37%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+135,29%), CENER (+129,8%), ΠΕΙΡ (+129,49%), ΛΑΒΙ (115,63%), ΑΡΑΙΓ (+115,5%) και ΑΚΡΙΤ (+105,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΟΠΤΡΟΝ (+8,24%), ΙΛΥΔΑ (+3,77%), ΚΟΡΔΕ (+3,79%), ΜΕΝΤΙ (+2,41%), ΣΙΔΜΑ (+2,65%), ΙΝΤΕΤ (+3,62%), ΑΒΕ (+0,78%), ΠΛΑΚΡ (+1,90%), ΔΟΜΙΚ (+2,04%), ΚΑΡΕΛ (+3,01%), ΦΙΕΡ (+2,91%), ΕΛΣΤΡ (+2,22%), ΛΑΝΑΚ (+2,80%).

Σε υψηλά τετραμήνου η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,62%) λόγω χαμηλής αποτίμησης, ή επίκειται χρηματική διανομή;

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Trastor (+7,81%), αλλά σήμερα μα λιγότερο πειστικούς αγοραστές.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+3,40%).

Νέα υψηλά 167 μηνών για Ιντρακάτ (+5,01%). Τέσσερα “πακέτα”, συνολικά 232000 τεμ. στα 3,80 ευρώ και ένα “πακέτο” 250000 τεμ. στην τιμή κλεισίματος των 4,30 ευρώ.

Σε νέα υψηλά 155 μηνών ο Άβακας (+0,22%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ευρωσυμβούλους (+2,39%), Profile (+1,65%), Epsilon Net (+1,56%), ΞΥΛΚ (+2,27%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+0,73%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,86%) και ΑΔΜΗΕ (+1,83%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12 για Ιντεάλ (+1,13%).

Προσπάθεια επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά 164 μηνών από ΚΛΜ (+6,69%).

Αύξησε συναλλαγές η Πετρόπουλος (+0,45%).

Τέσσερα “πακέτα” συνολικά 500000 τεμ. στα 1,02 ευρώ, για Intralot (0%).

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα 5,00 ευρώ η MIG (+2,67%).

Αν τραβήχτηκε ψηλότερα ο πωλητής στην Attica Group (+3,88%), υπάρχουν σημαντικά ανοδικά περιθώρια.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1211 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1190 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2942 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2896 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3160 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0975 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τα $2060 δοκιμάζει ο Χρυσός, τα $24,45 το Ασήμι.

Πάνω από τα $42600 το Bitcoin, προς τα $2195 ανηφορίζει το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε, στην τελευταία συνεδρίασή της για το τρέχον έτος, να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο -0,1%, διατηρώντας επίσης αμετάβλητη και τη στάση της σχετικά με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων. Προειδοποίησε ότι “παραμένουν "αυξημένες οι αβεβαιότητες όσον αφορά την Οικονομία της Χώρας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το επίπεδο του 2%, καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2024”.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024, αφού τα διατηρήσει σε υψηλό 4% για αρκετό καιρό, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει καταπολεμήσει τον πληθωρισμό”, δήλωσε το μέλος του ΔΣ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση σκοπεύει να εκδώσει Ομοσπονδιακούς τίτλους 440 δισ. ευρώ το 2024”, ανακοίνωσε η Γερμανική Οικονομική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το Reuters, “η Κυβέρνηση σχεδιάζει να συγκεντρώσει 247,5 δισ. ευρώ από Ομοσπονδιακά Κρατικά ομόλογα και άλλα 165 δισ. από τις Χρηματαγορές. Επιπλέον, 17 έως 19 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσω πράσινων Ομοσπονδιακών τίτλων”.

“Για τη φετινή χρονιά είχε προγραμματιστεί έκδοση χρέους περίπου €500 δισ.” όπως σημειώνει το Bloomberg.

Στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των τιμών Ενέργειας και μη επεξεργασμένων Τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, κατέβασε ταχύτητα στο 4,2% ετησίως, από 5,0% τον Οκτώβρη.

Αναμένουμε ότι τα κέρδη των Ευρωπαϊκών Τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρά το 2024, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι το 2023, λόγω πιέσεων στα περιθώρια και υποτονικής ανάπτυξης των δανείων, καθώς και των υψηλότερων δαπανών και πιστωτικού κόστους”, σημειώνει σε κλαδική της έκθεση η DBRS.

Οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν άλμα 14,8% τον περασμένο μήνα στο 1,56 εκατ., από 1,36 εκατ. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,9%. Από την άλλη, οι νέες οικοδομικές άδειες σημείωσαν πτώση 2,5%, μετά από άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 2,2%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ. ευρώ, στα 88,6 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, η εκτίμηση της Eurostat είναι ότι ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, διαμορφώθηκε στο 2,9% τον Νοέμβριο, από 3,0% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Υψηλότερη ανάπτυξη τη χρονιά που ολοκληρώνεται, αλλά χαμηλότερη μέτρηση για το 2024 καταθέτει η DBRS για την Ελληνική Οικονομία, στις προβλέψεις Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ο Οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2,2% φέτος (0,3% υψηλότερη από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου). Ωστόσο, κατεβάζει τον πήχη για την Οικονομία την επόμενη χρονιά, αναμένοντας ανάπτυξη μόλις 1,3% (χαμηλότερη 0,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, καταθέτει μια πρώτη εκτίμηση για το 2025, αναμένοντας ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Quest, Autohellas, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.296 συμβόλαια).

Στα 2.938 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.863 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.540 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.540 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 899, 705 για τον Ιανουάριο και 194 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.164,5), κινήθηκε μεταξύ 3.136,75 και 3.167,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.104,25).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.954,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (629), Πειραιώς (3.918), Εθνική (824), ΔΕΗ (1.109), Alpha Bank (10.573), Ιντρακόμ (223), Αεροπορία Αιγαίου (429), ΑΔΜΗΕ (411), Τέρνα Ενεργειακή (492), ΟΤΕ (515), Ιντρακάτ (577), Jumbo (104), Μυτιληναίο (105), ΕΧΑΕ (208), Άβακα (136), Ελ. Πετρέλαια (113), ΕΥΔΑΠ (107), Cenergy (205).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 144.872, Πειραιώς 66.890, Eurobank 22.319, Εθνική 16.325, ΑΔΜΗΕ 22.831. ΔΕΗ 25.474, Τέρνα Ενεργειακή 14.907.

Ας σημειωθούν τα 300 δικαιώματα πώλησης για την ΕΤΕ, λήξης Ιανουάριος 2024, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.123.927 τεμ. (34.123.927), ΟΠΑΠ 1.825.090 τεμ. (1.793.769), Εθνική 17.046.193 τεμ. (17.199.224), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.013.408).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                          Name of Issuer                    NSP            Date

QUBE RESEARCH & TECHNOLOGIES LIMITED

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0%

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v