Φοράει τα καλά του για τις γιορτές το Χρηματιστήριο

Συμβαδίζοντας με τις θετικές χριστουγεννιάτικες διαθέσεις διεθνώς στολίζεται και η εγχώρια αγορά γύρω από την κορυφή των 1.300 μονάδων. Οι μετοχές που γεμίζουν το καλάθι των long.

Φοράει τα καλά του για τις γιορτές το Χρηματιστήριο

Επιμένουν στα ρεκόρ στη Wall Street, οι αγοραστές είχαν προηγηθεί στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τράπεζες και blue chips οι long άγγιξαν τις 1.300 μονάδες.

Η προεξόφληση του ενδεχόμενου ομαλής προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ είναι η αφορμή για την εκδήλωση του Year End Rally στη Νέα Υόρκη. Στις 4.768 (0,59%) ο S&P500, στο 3,92% η απόδοση του 10ετούς.

Με θετικό πρόσημο νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, με ευρύ premium (0,57%) τα futures του S&P500, από τις 16.744 (0,56%) ο DAX και στο ΧΑ από τις 1.298,48 (0,87%) ο Γενικός Δείκτης.

Με αυξημένες συναλλαγές η χθεσινή αντίδραση, στα 110,3 εκατ., με τα 17,3 εκατ. μέσω πακέτων αλλά και τα περίπου 48 εκατ. να επικεντρώνονται σε μόλις 3 μετοχές, όλες τους τραπεζικές. Ο λόγος για Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 1.094,57 και κλείσιμο στις 1.087,66 μονάδες.

Σύμφωνα με χρηματιστές, αυτή η συγκέντρωση στα τραπεζικά χαρτιά, με οδηγό την Εθνική, σχετίζεται και με το κατ' αρχάς ΟΚ του Επόπτη για την προοπτική διανομής μερίσματος. Συν τη διάθεση συγκεκριμένων «ισχυρών χεριών» για το κλείσιμο έτους με επιδόσεις πρωταθλητισμού.

Οντως με άνοδο 69,80% ο ΔΤΡ είναι μακράν ο κλαδικός με τη μεγαλύτερη μεταβολή για το 2023, σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (StoxxBanks). Τι σημαίνει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο κλείσιμο με αυτές τις αποδόσεις, πρωτίστως για τα Α/Κ των τραπεζικών ομίλων, είναι προφανές.

Αλλωστε λίγο μεγαλύτερη των 20 δισ. η αποτίμηση συνολικά των 4 συστημικών, μπορεί να δικαιολογήσει την υπεραπόδοση της τελευταίας στιγμής. Εθνική ο οδηγός, Πειραιώς, Alpha Βank, Eurobank συνοδηγοί στη διαδρομή προς τις 1.120 μονάδες στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Τι θα σήμαινε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Υψηλά 52 εβδομάδων και πολυετή κορυφή-υψηλότερο σημείο εκκίνησης για το 2024.

Ο κλάδος προοιωνίζεται να είναι «καυτός» και τους πρώτους μήνες του νέου έτους, η Αναστασία Παπαϊωάννου έχει τον έναν από τους σημαντικούς λόγους για αυτό. Σχέδιο για μοιρασιά «5-5-1,5» στο επερχόμενο placement της Πειραιώς, με κρίσιμο μέγεθος το ένα (1) δισ. ευρώ. Επιτεύξιμο, σύμφωνα με αναλυτές και βάσει των μεγεθών 9μήνου της Πειραιώς.

Συνεπώς με προετοιμασία των long για κίνηση του ΔΤΡ προς τις 1.100-1.120 μονάδες η σημερινή και οι συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το (χρηματιστηριακό) τέλος έτους.

Ανοδική κίνηση των τραπεζικών με τη συνδρομή συγκεκριμένων blue chips, θεαματική για χαρτιά των Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, AEGEAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και ΤΙΤΑΝ, Cenergy Holdings, Quest, σε διακριτή προσπάθεια διαμόρφωσης μεγαλύτερων αποτιμήσεων.

Στις 3.143,29 ο FTSE25, με υψηλό ημέρας στις 3.154,87 και έτους τις 3.280 μονάδες, δύσκολα θα είναι ο δείκτης που θα μπορούσε να «γράψει» νέο υψηλό για το 2023. Αυτό το βάρος πέφτει στον τραπεζικό, χωρίς να αποκλείεται η καταγραφή νέων υψηλών για συγκεκριμένες μετοχές του FTSE25.

Ανάλογη επιχείρηση ωραιοποίησης αποτίμησης και για επίμέρους mid caps, Intrakat, Intracom, Lavipharm, Trastor, AVAX, οι πιο ενδεικτικές περιπτώσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v